Choď na obsah Choď na menu
 


5. oktobra 1938 sestra Faustina zomrela. Po jej smrti sestry z Kongregacie poslali jej spisy do Vatikanu. Pred rokom 1966 nepotrebovali mat

osoby,ktore mali vizie alebo ine mysticke mimoriadne zazitky, suhlas autority cirkvi, aby  zverejnili o nich informacie.

Kardinal Alfredo Ottaviani sa pokusal presvedcit papeza Pia XII., aby dennik s.Faustiny odsudil. Nedosiahol to, a preto umiestnil dielo na list knih, ktory predlozil novozvolenemu papzezovi Janovi XXIII. v roku 1959. Papez podpisal dekret, ktorym vsetky knihy v takomto zozname bolo zakazane citat a sirit. Bol to INDEX ZAKAZANYCH KNIH a ostal v platnosti 2O rokov.  Praca knaza Sopocku bola potlacovana.

Eugeniusz Baziak  napriek postupu Vatikanu  povolil sestram Kongregacie v Krakowe, aby obraz Milosrdneho Jezisa ostal nadalej na stene kaplnky. Prial si, aby ti, ktori by chceli pokracovat v modlitbe ako to ucil Pan Jezis cez sestru Faustinu, mohli sa pred obrazom modlit.

 

Clanok v Catholic National reporter tvrdi, ze dielo je dane na Index zakazanych knih, lebo su v nom tvrdenia, ktore portirecia pravdam viery. Ako priklad uviedli , ze Jezis prislubuje odpustenie vsetkych hriechov za urcite ukony zboznosti. Tato namietka vsak padla po tom, ked Kongregacia pre sirenie viery preskumala uplny obsah orginalneho diela.

 

V aprili roku 1978 Kongregacia pre sirenie viery vydala prehlasenie , ze zakaz o knihach , ktore boli na Indexe  uz neplati.

 

Ked sa Karol Wojtyla stal v Krakowe arcibiskupom, nariadil nove skumanie dennika sestry Faustiny a povolil  modlitby k Boziemu milosrdenstvu.

Kardinal Frantisek Macharski , nastupca Karola Wojtylu povedal, ze Dennik sestry Faustiny nam pripomina Evanjelium, na ktore sme zabudli.

 

18.aprila 1993 sestra Faustyna bola vyhlasena za blahoslavenu a 30.aprila roku 2000 za svatu.  V cirkvi sa zacal slavit Sviatok Bozieho milosrdenstva v nedelu po Velkej noci.