Choď na obsah Choď na menu
 


OBHRIZUJEŠ SI NECHTY...?

8. 1. 2012

 K peknému vzhľadu nepatrí len dokonalý účes, pekne padnúce šaty a vhodné líčenie. Neraz si totiž celkom pokazíme vzhľad rôznymi drobnosťami, o ktorých si myslíme, že ani nie sú podstatné. Medzi takéto chybičky krásy patria aj škaredé nechty. Nehovoríme teraz o neupravených a nenalakovaných nechtoch, ale o tých poriadne obhryzených. A to veru nie je pekný pohľad. 

 Nepríjemný zlozvyk
Obhrýzanie nechtov (odborne onychophagia) patrí medzi veľmi rozšírené zlozvyky žien i mužov. Skoncovať s týmto zlozvykom je však pomerne ťažké. No určite to stojí za to. Keď sa pozriete na svoje zúbožené nechty, ktoré nebyť vášho zlozvyku, mohli byť vašou ozdobou, je jasné, že s tým treba niečo robiť. Okrem toho obhrýzaním nechtov sa porušuje neraz aj jemná koža v okolí nechtov, čo môže viesť k vzniku infekcie.

Nervozita a stres


Za obhrýzanie nechtov môžu zväčša stresové situácie, strach a nervozita. Keď sme v strese alebo cítime napätie, uvoľňujeme sa obhrýzaním nechtov. Všimnite si, že pri pozeraní napínavých filmov si mnohí ľudia zvyknú hrýzť nechty.

Nuda
Ďalšou častou príčinou obhrýzania nechtov je aj nuda. Keď človek nemá čo robiť, môže si krátiť dlhú chvíľu práve obhrýzaním nechtov.

Nechýba vám niečo?
I keď je obhrýzanie nechtov spravidla zlozvykom na psychickom základe, niekedy môže tento problém signalizovať, že telu niečo chýba. Najčastejšie ide o horčík a vápnik, ale tiež napríklad železo. Tieto minerály sú taktiež dôležité pre optimálny rast a pevnosť nechtov. Preto sa snažte do stravy zaradiť potraviny s ich obsahom, alebo skúste užívať tieto minerály vo forme tabliet.

Ako z toho von?
V prvom rade je namieste sebapozorovanie. Všímajte si, kedy si nechty hryziete. Ak je to pri pozeraní napínavých filmov, skúste si k pozeraniu zobrať surovú mrkvu, alebo si nakrájajte misku ovocia či zeleniny, prípadne nejaké semiačka či oriešky. Dobré je tiež zvyknúť si žuť žuvačku. Ak máte ústa zamestnané žuvaním, potom nebude priestor pre obhrýzanie nechtov.


Výbornou pomôckou, ako sa zbaviť tohto zlozvyku, je "spriateliť sa" so svojimi nechtami a začať sa o ne starať. Keď budete mať pekné nechty, bude vám ľúto hrýzť si ich. Na začiatok možno skúsiť aj umelé nechty. Pomôcť môže aj špeciálny náter na nechty, ktorý má odpornú horkú chuť. Keď si ho nanesiete na nechty a budete si ich chcieť obhrýzať, určite vás táto chuť odradí. Okrem toho by ste mali mať vždy poruke malý pilník, prípadne manikúrové nožničky, aby ste si mohli zahladiť nalomený necht či iné nedostatky, ktoré vás "nútia" hrýzť si nechty.


Nepodceňujte problém!
Hoci obhrýzanie nechtov nezvykneme považovať za nejakú obrovskú tragédiu, často býva prejavom hlbšej skrytej príčiny. Ak sa človeku nedarí skoncovať s týmto problémom a obhrýzanie nechtov mu komplikuje každodenný život, netreba váhať a radšej sa poradiť s psychológom. Vo vážnych prípadoch môže pomôcť aj hypnóza.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 

 

 
if only every wish came true
xnga prvt adorkable