Choď na obsah Choď na menu
 


Zivy ruzenec

 S jeho myslienkou prisla v roku 1826 Paulina Jaricot - zakladatelka PAPEZSKEHO MISIJNEHO DIELA 

sirenia viery vo svete, aby podporila misionarov i cele misijne umysly cirkvi.

 

Tzv.MISIJNA RUZA je skupina 20 katolikov, ktori sa cely mesiac modlia 1 z 20 tajomstiev  ruzenca vopred dohotnuty a po mesiaci sa tajomstva ruzenca vymienaju.

 

Zakladatelka PAULINA JARICOT bude 22.maja 2022 blahorecena.

 

 

 

V r.1826 vyzval jezuita R.Barelle 27 rocnu Paulinu Mariu Jaricot k apostolatu dobrej katolickej tlace v duchu papeza Leva XII. 

Toto sa stalo pre Paulinu, ktora tuzila najst sposob, ako zachranit duse neveriacich ludi vo svojom okoli, impulzom k realizacii planu, ktory vo svojom srdci uchovala uz od r.1819, kedy k nej vo VNUTORNOM VIDENI prehovoril Pan.

Uz ako 17 rocna sa rozhodla mlada Paulina po jednej kazni knaza zmenit svoj sposob zivota.  Hned po Vianociach zlozila slub cistoty a postupne objavovala zmysel svojho zivota v ucte k Najsvatejsej sviatosti Oltarnej a v naparave urazok voci Najsvatejsiemu Srdcu Jezisovmu.

Zalozila desatclenne spolocenstvo , ktore sa zaviazalo podporovat misie modlitbou a tyzdennym financnym darom na spolupracu pre sirenie evanjelia a k ziskavaniu dalsich 10, ktori sa budu modlit sa misie.

Podla zameru Pauliny sa mal RUZENEC stat HLAVNOU DUCHOVNOU OBRANOU proti prilivu NEMRAVNEJ LITERATURY a zaroven podporou dobrej knihy, dobrej tlace, misii, papeza, obrany katolickej viery proti jej nepriatelom a duchovneho rastu veriacich.

A tak Paulina zacala v r.1826 zakladat prve modlitebne skupiny vo francuzskom Lyone. Kazda modlitebna skupina mala 15 clenov, pretoze vtedy mal  tzv.cely ruzenec -t.j. s rozjimanim vsetkych tajomstiev sv.ruzenca - 15 tajomstiev. Kazdy clen mal za ulohu njast dalsich 5 clenov, pre vznik noveho spolocenstva 15 modliacich sa.

Pre zakladanie skupin ziadala povolenie priamo od papeza / obisla autoritu miestnych hodnostarov v cirkvi/.

Obhajila sa vsak a jej Zdruzenie obdrzalo pozehnanie od papeza Leva XII.

Zdruzenie ZIVEHO RUZENCA sa sirilo po celom Francuzsku. A skupiny 15 modliacich sa ruzenec sa zacali vytvarat v belgicku, v Taliansku, vo Svajciarsku, v Irsku, v Anglicku i v Amerike.

V r.1832 kupila Paulina dom, ktory nazvala LORETO a stal sa neoficialnym sidlom zdruzenia. Dielo v tej dobe mohutnelo a Paulina sa skontaktovala s generalnym predstavenym dominikanskeho radu P.Cipolletim, ktory prijal ZIVY RUZENEC ako sucast apostolatu dominikanskej rehole.

V r.1852 doslo kvoli chudobe a nemoci Pauliny,k utlmu cinnosti Zdruzenia.Ale zdruzenie nezaniklo.

V r.2014 dosiahol pocet clenov Ziveho ruzenca po celom svete takmer 16 milionov ludi vsetkych vekovych skupin.

Pozostatky Pauliny Marie Jaricot su ulozene v Lyone, v kostole Saint Nizier.

V r.1963 bola vyhlasena papezom Janom XXIII. za ctihodnu.