Choď na obsah Choď na menu
 


Citanie Biblie - 4.tajomstvo bolestne

30. 5. 2016

 

Biblia.sk | Katolícky preklad - Evanjelium podľa Matúša 26. kapitola

Biblia.sk | Katolícky preklad - Evanjelium podľa Marka 15. kapitola

Biblia.sk | Katolícky preklad - Evanjelium podľa Lukáša 23. kapitola - KRÍŽOVÁ CESTA

Biblia.sk | Katolícky preklad - Evanjelium podľa Jána 19. kapitola

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z Biblie sa dozvedame o krizovej ceste toto:

1/ o mužovi menom Šimon z Cyreny, ktorého prinútili niesť kríž

 O tom sa v Biblii nepíše: Ježiš bol tak vysilený, že prinútili Šimona, aby mu pomohol niesť kríž, ale nie z dôvodu ľudskosti, súcitu pre Ježiša, ale z dôvodu, že človek odsúdený na smrť nesmel smrť získať po ceste na pripravené miesto odsúdenia.Vojaci sa báli, že Ježiš nevydrží prísť na vrch, že po ceste umrie.

2/o plačúcich ženách, ktoré Ježiš nazýva dcéry Jeruzalemské a vyzýva ich, aby oplakávali hriechy svoje a hriechy svojich detí.

3/ o mieste, ktoré bolo za mestom - za hradbami mesta a volalo sa Golgota

Golgota je hebrejsky výraz pre : miesto lebky. Aj latinský výraz Kalvária označuje lebku.

Židia aj Rímania mali zákon, že rozsudky smrti sa vykonávali mimo mesta, na mieste za hradbami mesta.

5/ VIEDLI ho, aby bol ukrižovaný - rímski vojaci /rozsudok smrti mohol vykonať len RÍm/ - 

vyviedli ho z mesta a priviedli na vrch Golgota

6/ Rozsudky smrti - vykonávanie smrti vždy mimo mesta - za hradbami mesta - podľa Starého zákona

7/ o Veronike Biblia nehovorí:Svätá Veronika a Ježiš – stretnutie, ktoré môžeme zažiť aj dnes - Slovo+ (slovoplus.sk)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mojžišova kniha Numeri- Biblia.sk | Katolícky preklad - Kniha Numeri (Štvrtá kniha Mojžišova) 15. kapitola

 Pán povedal Mojžišovi: "Ten muž musí zomrieť. Celá izraelská pospolitosť ho ukameňuje mimo tábora."

Levitikus: Biblia.sk | Katolícky preklad - Kniha Levitikus (Tretia kniha Mojžišova) 24. kapitola

 13 A Pán nariadil Mojžišovi: 14 "Rúhača daj vyviesť z tábora a všetci, čo ho počuli, položia na jeho hlavu ruky a všetok ľud ho ukameňuje.

Numeri 19 Biblia.sk | Katolícky preklad - Kniha Numeri (Štvrtá kniha Mojžišova) 19. kapitola

1 Pán hovoril Mojžišovi a Áronovi: 2 "Toto je zákonné ustanovenie, ktoré dal Pán, keď nariadil: Povedz Izraelitom, aby ti priviedli bezchybnú červenú jalovicu, ktorá nemá chyby a ktorá dosiaľ nenosila jarmo. 3 Odovzdajte ju kňazovi Eleazarovi! Potom ju vyvedú von pred tábor a zabijú pred jeho očami!

 

 

LIST HEBREJOM  13 - VERNOSŤ KRISTOVI

7 Pamätajte na svojich predstavených, ktorí vám hlásali Božie slovo. Dobre si všimnite, aký bol koniec ich života, a napodobňujte ich vieru. 8 Ježiš Kristus je ten istý včera i dnes a naveky! 9 Nedajte sa zviesť všelijakými a cudzími náukami, lebo najlepšie je posilňovať srdce milosťou, a nie pokrmami, ktoré neosožili tým, čo z nich žili. 10 Máme oltár, z ktorého nemajú právo jesť tí, čo slúžia stánku. 11 Veď telá tých zvierat, ktorých krv veľkňaz vnáša do Svätyne za hriech, sa spaľujú mimo tábora. 12 Preto aj Ježiš, aby posvätil ľud svojou krvou, trpel za bránou. 13 Vyjdime teda k nemu von z tábora a znášajme jeho pohanenie. 14 Lebo tu nemáme trvalé mesto, ale hľadáme budúce. 15 Skrze neho teda ustavične prinášajme Bohu obetu chvály, totiž ovocie úst, ktoré vyznávajú jeho meno. 16 Ale nezabúdajte na dobročinnosť a vzájomnú pomoc, lebo v takých obetách má Boh záľubu.

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

SIMON Z CYRENY

(J, 9. 4. 2024 6:31)

SIMON z CYRENY
CYRENY bolo miesto v Afrike - v Lybii, pod rimskou vládou,kolonizovane zidmi. Zilo tam velke mnozstvo zidov, ktori odisli zo svojej krajiny kvoli utlaku syrskych vladcov. Mali vlastnu synagogu aj v Jeruzaleme. Ci Simon zil v tom case uz v Jeruzaleme,
ale bol z Cyreny alebo bol v Jeruzaleme len na niekolko dni, nevie sa.

https://biblia.sk/citanie/ssv/sk/6
8 Štefan, plný milosti a sily, robil veľké divy a znamenia medzi ľudom. 9 Tu vstali niektorí z takzvanej synagógy Libertíncov, Cyrénčanov a Alexandrijčanov a z tých, čo boli z Cilície a Ázie, a hádali sa so Štefanom.
8 Štefan, plný milosti a sily, robil veľké divy a znamenia medzi ľudom. 9 Tu vstali niektorí z takzvanej synagógy Libertíncov, Cyrénčanov a Alexandrijčanov a z tých, čo boli z Cilície a Ázie, a hádali sa so Štefanom.

PENTAPOLIS - pat miest: Berenice,Arsinoe,Ptolemais,Apollonia a CYRENE.

Amos 1,5- niektori oznacuju KIr ako mesto Cyrene.

V skutkoch apostoloch v kapitole o ucinkovani apostolov po Turiciach
sa hovori o tom, ze kazdy cudzinec pocul apostolov hovorit vo vlastnom jazyku. Spominaju sa tu aj zidia z Cyreny:
https://biblia.sk/citanie/ssv/sk/2
.....a líbyjských krajov okolo Cyrény,....


Marek spomina jeho dvoch synov- Alexandra a Rufusa. Meno Rufus sa spomina v Litoch sv.Pavla Rimanom - "pozdravte Rufa.." Rim 16:
13 Pozdravte Rúfa, vyvoleného v Pánovi, i jeho aj moju matku


Mozno sa Simon prejavil ako krestan so sympatiami pre Jezisa alebo ho prinutili niest kriz len preto, ze bol CUDZINEC. Tato sluzba pomoci bola pre zidov degradovanim ich dostojnosti.

Podla ct.Marie z Agredy

(J,, 29. 3. 2021 21:55)

Modlitba Pana Jezisa vo chvili,ked berie kriz na svoje plecia:

O kriz, po ktorom moja dusa tuzi!
Konecne naplnis moju tuzbu!
Pod, ty milovany, aby som ta namoje ramena prijal,aby ma moj miovany Otec na tomto svatom oltari ako OBET k VECNEMU UZIERENIU s ludskym pokolenim prijal.
Aby som na tebe zomrel, prisiel som z Neba a prijal som telo, ktore je schopne trpiet.
Ty budes ZEZLOM, s ktorym budem triumfovat nad mojimi nepriatelmi
Ty budes KLUCOM, ktorym pre vsetkych mojich vyvolenych otvorim BRANY RAJA,
SVATYNU, kde vinou zatazene deti najdu MILOSRDENSTVO a
POKLADNICU, z ktorej sa obohatia vo svojej chudobe.

Chcem si tebou posluzit, aby som priniesol ludom uctu a dostojnost tam, kde je znevazovanie a urazky, aby moje deti ich prijali s radostou a s milujucim srdcom ich vyhladavali, aby ma nasledovali na mojej krizovej ceste, ktoru chcem pre nich teraz s tebou pripravit.

O moj Otec, vecny Boh, velebim Ta ako Pana neba a zeme a s poslusnostou
voci Tvojej Bozskej voli PRIJIMAM DREVO pre ZAPALNU OBET
mojho NEVINNEHO clovecenstva, ktore je schopne trpiet,
na svoje PLECIA a ochotne ho ponesiem pre VECNU SPASU LUDSTVA.

O moj Otec, prijmi tuto obetu ako obetu na zmierenie tvojej SPRAVODLIVOSTI, baby odteraz clovek uz nikdy nebol otrokom, ale dietatom a so mnou stal sa DEDICOM Tvojho KRALOVSTVA!

Jan 19

(J., 29. 3. 2021 21:33)

12 Od tej chvíle sa Pilát usiloval prepustiť ho. Ale Židia kričali: "Ak ho prepustíš, nie si priateľom cisára. Každý, kto sa vydáva za kráľa, stavia sa proti cisárovi." 13 Keď Pilát počul tieto slová, vyviedol Ježiša von a sadol si na súdnu stolicu na mieste zvanom Lithostrotus, po hebrejsky Gabbatha. 14 Bol Prípravný deň pred Veľkou nocou, okolo poludnia. Tu povedal Židom: "Hľa, váš kráľ!" 15 Ale oni kričali: "Preč s ním! Preč s ním! Ukrižuj ho!" Pilát im povedal: "Vášho kráľa mám ukrižovať?!" Veľkňazi odpovedali: "Nemáme kráľa, iba cisára!" 16 Tak im ho teda vydal, aby ho ukrižovali. A oni prevzali Ježiša.


KRÍŽOVÁ CESTA A UKRIŽOVANIE
17 Sám si niesol kríž a vyšiel na miesto, ktoré sa volá Lebka, po hebrejsky Golgota. 18 Tam ho ukrižovali a s ním iných dvoch, z jednej i druhej strany, Ježiša v prostriedku. 19 Pilát vyhotovil aj nápis a pripevnil ho na kríž. Bolo tam napísané: "Ježiš Nazaretský, židovský kráľ." 20 Tento nápis čítalo mnoho Židov, lebo miesto, kde Ježiša ukrižovali, bolo blízko mesta; a bol napísaný po hebrejsky, latinsky a grécky. 21 Židovskí veľkňazi povedali Pilátovi: "Nepíš: Židovský kráľ, ale: On povedal: “Som židovský kráľ.”" 22 Pilát odpovedal: "Čo som napísal, to som napísal."

Lukas

(J., 29. 3. 2021 21:31)

KRÍŽOVÁ CESTA
26 Ako ho viedli, chytili istého Šimona z Cyrény, ktorý sa vracal z poľa, a položili naň kríž, aby ho niesol za Ježišom. 27 Šiel za ním veľký zástup ľudu aj žien, ktoré nad ním kvílili a nariekali. 28 Ježiš sa k nim obrátil a povedal: "Dcéry jeruzalemské, neplačte nado mnou, ale plačte samy nad sebou a nad svojimi deťmi. 29 Lebo prichádzajú dni, keď povedia: “Blahoslavené neplodné, loná, čo nerodili, a prsia, čo nepridájali!” 30 Vtedy začnú hovoriť vrchom: “Padnite na nás!” a kopcom: “Prikryte nás!” 31 Lebo keď toto robia so zeleným stromom, čo sa stane so suchým?" 32 Vedno s ním viedli na popravu ešte dvoch zločincov.

Marek 15

(J., 29. 3. 2021 21:29)

. 20 Keď sa mu naposmievali, vyzliekli ho z purpuru a obliekli mu jeho šaty. Potom ho vyviedli, aby ho ukrižovali.
KRÍŽOVÁ CESTA A UKRIŽOVANIE
21 Tu prinútili istého Šimona z Cyrény, Alexandrovho a Rúfovho otca, ktorý sa tade vracal z poľa, aby mu niesol kríž. 22 Tak ho priviedli na miesto Golgota, čo v preklade znamená Lebka. 23 Dávali mu víno zmiešané s myrhou, ale on ho neprijal. 24 Potom ho ukrižovali a rozdelili si jeho šaty - hodili o ne lós, kto si má čo vziať. 25 Keď ho ukrižovali, bolo deväť hodín. 26 Jeho vinu označili nápisom: "Židovský kráľ." 27 Vedno s ním ukrižovali aj dvoch zločincov: jedného napravo od neho, druhého naľavo. 28

Matus 27

(J., 29. 3. 2021 21:28)

31 Keď sa mu naposmievali, vyzliekli ho z plášťa a obliekli mu jeho šaty. Potom ho vyviedli, aby ho ukrižovali.
KRÍŽOVÁ CESTA
32 Ako vychádzali, stretli človeka z Cyrény, menom Šimona. Toho prinútili, aby mu niesol kríž. 33 Tak prišli na miesto, ktoré sa volá Golgota, čo znamená Lebka. 34 Dali mu piť víno zmiešané so žlčou. Ale keď ho ochutnal, nechcel piť. 35 Keď ho ukrižovali, hodili lós a rozdelili si jeho šaty. 36 Potom si posadali a strážili ho. 37 Nad hlavu mu dali nápis s označením jeho viny: "Toto je Ježiš, židovský kráľ!"