Choď na obsah Choď na menu
 


Katarina Emmerich - OCISŤOVANIE PANNY MARIE

 

6.3. Máriino očisťovanie

Ježiša neukrývali v Marahinej hrobke dlho. Vrátil sa Eliud, Annin druhý manžel, a aj slúžka. Keď sa situácia upokojila, Svätá rodina sa vrátila do jaskyne s jasličkami. Prišli aj dvaja Annini sluhovia s dvomi oslami.

Keďže sa blížil deň, v ktorý mal byť prvorodený syn podľa zákona predstavený v chráme, Svätá rodina zariaďovala svoje veci tak, aby mohli ísť do chrámu a odtiaľ rovno domov, do Nazareta.

Už večer pred odchodom nachystali pastieri všetko, čo Annini sluhovia nestihli. Jaskyne a Marahinu hrobku vyprázdnili a vyčistili. Jozef zanechal všetko v úplnom poriadku.

V noci Jozef a Mária ešte raz navštívili jaskyňu s jasličkami a rozlúčili sa s týmto svätým miestom. Na miesto, na ktorom sa narodil Ježiš, rozprestreli prikrývku, čo im darovali králi, na ňu položili dieťa a pomodlili sa. Potom ho položili na miesto, na ktorom bol obrezaný, a aj tu sa po kľačiačky pomodlili.

V nasledujúce ráno na svitaní vysadla svätá Panna na osla, ktorého pastieri prichystali na cestu a priviedli ho pred jaskyňu. Kým sa Mária pohodlne usadila, držal dieťa Jozef a potom jej ho podal. Svätá Panna sedela bokom v sedle a nohy mala položené na podnožke. Dieťa držala zavinuté do svojho širokého závoja a vyzerala šťastne.

Pastieri ich na kus odprevadili, potom sa s nimi rozlúčili a vrátili sa inou cestou, ktorá viedla medzi kopcom s jaskyňami a Marahinou hrobkou. Nikto si ich nevšimol.

Počas dňa som videla Jozefa a Máriu s dieťaťom pomaly postupovať po krátkej ceste, ktorá spája Betlehem s Jeruzalemom. Často sa zastavovali. Na poludnie oddychovali na lavičkách okolo studne, nad ktorou bola postavená strieška. Tam zjedli chlieb, čo si niesli so sebou.

Obetný dar svätej Panny bol v koši priviazanom k oslovi. Kôš bol rozdelený na tri časti, v dvoch bolo ovocie, v tretej pár holubíc.

 

Podvečer boli vzdialení štvrť hodiny od Jeruzalema. Ubytovali sa v hostinci, ktorý viedli starší bezdetní manželia a ku Svätej rodine boli veľmi láskaví. Boli to eséni a o tom, že k nim príde Svätá rodina, ich upovedomil Annin manžel.

Na druhý deň som videla v izbe len Máriu s dieťaťom, ktoré spalo na koberčeku. Modlila sa a zrejme sa pripravovala na predstavenie v chráme. V jej izbe sa zjavilo mnoho anjelov, ktorí adorovali dieťa. Neviem, či ich svätá Panna videla, ale myslím, že áno, lebo rozjímala. Dobrí majitelia hostinca robili všetko možné, aby preukázali svätej Panne svoju lásku, a myslím, že si uvedomovali svätosť dieťaťa.

Večer okolo siedmej som videla starého Simeona. Bol to chudý, veľmi starý muž s krátkou briadkou. Bol obyčajný kňaz, mal manželku a troch dospelých synov, najmladší z nich mal asi dvadsať rokov. Videla som Simeona, ktorý býval neďaleko chrámu, ako vstúpil do malej cely vysekanej do hrubých múrov budovy. Nevidela som v nej nič iné, len otvor, z ktorého bolo vidno dolu, do chrámu. Simeon si kľakol a modlil sa. Zrazu sa mu zjavil anjel, ktorý mu povedal, aby si v nasledujúce ráno dobre všimol dieťa, ktoré predstavia ako prvé, lebo to je Mesiáš, na ktorého toľko čakal. Všimla som si každú maličkosť, malá izba bola osvetlená a svätý muž bol plný radosti. Potom išiel domov a natešený vyrozprával svojej manželke to, čo mu bolo oznámené. Keď si jeho manželka išla odpočinúť, ešte stále bol ponorený do modlitby.

Videla som aj prorokyňu Annu, ktorá sa modlila vo svojej cele v chráme. Aj ona mala videnie, ktoré sa vzťahovalo na predstavenie Ježiška v chráme.

Ráno ešte za tmy sa pobrala Svätá rodina sprevádzaná majiteľmi hostinca do jeruzalemského chrámu. Obetné dary boli naložené na oslovi. Muži išli ustajniť osla. Svätú Pannu s dieťaťom zatiaľ srdečne prijala staršia žena a cez krytú chodbu ju odviedla do chrámu. V ruke niesla lampu, lebo ešte bola tma. V tejto chodbe išiel svätej Panne naproti starý kňaz Simeon. Prihovoril sa jej niekoľkými srdečnými slovami, potom vzal malého Ježiška, pritúlil si ho k prsiam a zamieril na druhú stranu chrámu. Po návšteve anjela veľmi túžil vidieť prisľúbené dieťa, ktoré toľko očakával a rýchlo sa vybral do chrámu, aby tam naň čakal. Mal oblečené dlhé rúcho ako kňazi, keď nie sú v službe. Často som ho vídala v chráme a vždy sa mi javil ako starý kňaz s nie príliš vysokým postavením. Od ostatných sa odlišoval len svojou veľkou nábožnosťou, skromnosťou a osvietenosťou.

Svätú Pannu priviedla jej sprievodkyňa až ku vchodu do chrámu, kde sa predstavovali obety, a potom ju prijali Anna a Noemi, jej vychovávateľka z chrámu. Obe bývali v chráme. Medzitým sa vrátil Simeon a odprevadil ju na miesto, kde sa predstavovali novorodenci. Anna, ktorej dal Jozef kôš s obetnými darmi, kráčala za nimi spolu s Noemi. Jozef vstúpil dnu inou bránou, ktorou sa dostal do časti vyhradenej mužom.

V chráme vedeli, že má prísť mnoho žien s obetnými darmi, takže všetko včas pripravili. Miestnosť, v ktorej mali priniesť svoju obetu, bola veľká ako náš kostol tu, v Dülmene. Pozdĺž stien blikotalo množstvo sviec.

Vtedy podišiel ku svätej Panne Simeon. Dieťa spalo v jej náručí zakrútené do nebovomodrého závoja. Simeon ju priviedol k obetnému stolu. Ježiška položili do väčšieho košíka, ktorý slúžil ako kolíska, a v tej chvíli naplnilo chrám neopísateľné svetlo. Potom Simeon odprevadil Pannu na miesto, kde boli zhromaždené ostatné ženy. Mária mala na sebe ľahké nebovomodré šaty, biely závoj a celá bola zahalená do dlhého svetložltého plášťa.

Simeon pristúpil k oltáru, na ktorom boli položené obradné rúcha, a spolu s ďalšími tromi kňazmi si ich obliekol. Anna odovzdala Márii kôš s obetnými darmi, v ktorom bolo ovocie a holubice a priviedla ju pred obetný stôl. Simeon obetné dary zobral a položil ich na oltár. Potom zostal s ňou pred stolom, zatiaľ čo iný kňaz vzal Ježiška z kolísky, zdvihol ho k nebu a modlil sa. Potom podal dieťa Simeonovi, ktorý ho vrátil Márii a pomodlil sa za ňu a za dieťa, čítajúc modlitby z pergamenového zvitku.

Život Panny Márie vo videniach blahoslavenej Anny Kataríny Emmerichovej (a-repko.sk)

Po obetovaní sa k Márii pripojil Jozef a spolu si vypočuli slová Simeonovej modlitby. Simeon velebil Boha, ktorý splnil svoje slová, a okrem iného povedal: „Pane, teraz prepustíš svojho služobníka v pokoji podľa svojho slova, lebo moje oči uvideli tvoju spásu, ktorú si pripravil pred tvárou všetkých národov: svetlo na osvietenie pohanov a slávu Izraela, tvojho ľudu.“

Keď Simeon stíchol, aj prorokyňa Anna dlho nadšene rozprávala o Ježiškovi a jeho matku vyhlásila za blahoslavenú. Všetci prítomní sa rozcítili a k dieťaťu a jeho matke sa správali veľmi úctivo a nábožne. Mária žiarila ako nebeská ruža!

Svätá rodina priniesla na prvý pohľad len skromnejšiu obetu, ale Jozef dal potajomky starému Simeonovi a Anne veľa zlata, ktoré im darovali traja králi. Toto zlato malo slúžiť najmä pre chudobné panny, ktoré vychovávali v chráme a ich rodiny si nemohli dovoliť uhrádzať výdavky za ich výchovu.

Keď sa obrad skončil, okolo deviatej ráno, Anna a Noemi vyviedli svätú Pannu s dieťaťom von z chrámu a srdečne sa s nimi rozlúčili. Jozef išiel pre osla a Mária s dieťaťom naň vysadla. Potom sa pobrali smerom k Nazaretu. Cestou sa vyhýbali dedinám a zastavovali sa len pri osamelých domoch.

Jozef nechal mladú oslicu, ktorá im ukazovala cestu, u príbuzných, lebo mal v úmysle vrátiť sa späť do Betlehema a postaviť si obydlie v údolí pastierov. Rozprával sa o tom aj s pastiermi a vravel, že by na nejaký čas rád nechal Máriu u jej matky, aby si tam odpočinula po veľmi biednom pobyte v jaskyni. Preto si u nich nechal rôzne veci.