Choď na obsah Choď na menu

Varna /Варна/

11. 2. 2011

Obrázok Varna je tretie najväčšie mesto v Bulharsko s vyše 300 tis. obyvateľmi. Nazýva sa aj „Perlou Čierneho mora“.  I toto mesto, ako mnohé v Bulharsku, má bohatú históriu siahajúcu až do 6 st. p.n.l. . V minulosti bolo mesto vojenským táborom a po dlhú dobu bolo v područí Turkov. Po r. 1878 sa stalo mesto súčasťou nezávislého Bulharska.

 

Varna je veľmi významná pre Bulharov, pretože sa v nej nachádza najväčší prístav v krajine a jedno z letísk.  Po meste sa dá presúvať autobusmi, trolejbusmi, alebo spoľahlivými taxíkmi.

 

V súčasnosti je populárna ako miesto bohatého nočného života a zábavy. Počas leta – Varenského festivalu, sa tu konajú mnohé koncerty, operné či baletné predstavenia, festivaly a rôzne party na plážach.  

 

Varna nie je len mestom zábavy, ale aj kultúry a histórie.  Za návštevu stojí napr. Etnografické múzeum, Umelecká galéria, Námorné múzeum, alebo v centre sa nachádzajúca, nádherná  je Katedrála Nenebovystúpenia Panny Márie, ktorá je aj symbolom mesta a ide o druhú najväčšiu katedrálu v krajine, bola postavená v rokoch 1880-1886.

 

Veľmi pekný je Prímorský park, ktorý projektoval český architekt Anton Novák podľa parkov Belvederu.  V noci je toto miesto nádherne vysvietené a je pastvou pre oči. V blízkosti parku sa nachádza Delfinárium, ktoré je rajom pre deti i dospelých.

 

Osviežiť sa môžete v kúpeľoch  Sv. Konstantin, tamojší prameň má teplotu 45 stupňov a  napĺňa vedľajší bazén.

 

Zopár kilometrov za mestom objavíte záhadný Kamenný les. Tvoria ho kamenné stĺpy, ktoré sa začali vytvárať pred päťdesiatimi miliónmi rokov.

 

Varna je nádherné zelené mesto, s peknými plážami, romantickými uličkami, kaviarňami, ale i množstvom obchodov a trhov s rozličným tovarom.

 

Náhľad fotografií zo zložky Varna

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.