Choď na obsah Choď na menu

Plovdiv /Пловдив/

13. 2. 2011

Obrázok

Plovdiv je druhé najväčšie mesto /po Sofii/ v Bulharsko s počtom obyvateľov viac ako 380 tisíc. Mesto bolo pôvodne tráckou osadou, založené bolo v r. 342 p.n.l. a volalo sa Eumolpias. Avšak prvé zmienky o meste siahajú až do 8 tisícročia p.n.l. Neskôr mesto dobyli Macedónci a Rimania. Práve z čias rímskej nadvlády sa zachovalo množstvo pamiatok až do dnešných čias. Počas sťahovania národov bolo mesto niekoľkokrát zničené Barbarmi. Plovdiv je zaujímavé tým, že z každej éry sa v ňom zachovali pamiatky a preto ide o mesto mnohých tvárí a rôznorodostí.

Mesto Plovdiv sa rozkladá na siedmych pahorkoch. Rozdeľuje sa na Starú a Novú časť, ktoré obklopujú predmestia. V starej časti mesta sa nachádza pešia promenáda plná reštaurácií, kaviarní a obchodov. Nová časť je kľudná s množstvom rímskych vykopávok. Dominantou tejto časti mesta je námestie Centralen, ktoré je obkolesené parkmi. Starým Plovdivom sa dá dostať až na najvyšší bod , kde nie sú žiadne stavby a môžete si z tohto miesta vychutnať pohľad na celý Plovdiv aj rieku Maricu.

Pamiatky, ktoré stoja za návštevu: Rímsky amfiteáter z 2.st.p.n.l., ktorý je využívaný do dnešných čias na rôzne koncerty a divadelné predstavenia, zmestí sa do neho až 3 tisíc divákov, veľmi pekný je kostol Sveta Marina, pravoslávny chrám Sv. Konstantin a Elena, Katedrála sv. Ľudovíta, moslimská mešita Imaret Džamija, alebo jeden z najnavštevovanejších kláštorov v Bulharsku - Bačkovský kláštor. V Plovdive nájdete aj mnoho múzeí ako Archeologické, či Etnografické.

Toto mesto vás zaručene osloví svojím historickým nádychom spojeným s moderným šarmom.  Takže ak sa chystáte preskúmať Bulharsko, určite nevynechajte návštevu Plovdivu.

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Plovdiv

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.