Choď na obsah Choď na menu

Bulharská kuchyňa

16. 2. 2011

Obrázok

Bulharská kuchyňa je ovplyvnená turizmom a inými národnými kuchyňami, má však svoje špecifiká.  Dominuje množstvo zeleniny a syra. Zelenina je vlastne prílohou hlavného jedla a nahrádza zemiaky, či ryžu. Znamená to, že bulharská kuchyňa je veľmi zdravá a výživná.  Z korenín používajú hlavne bulharské korenie čubrica.

 

Raňajky pozostávajú  z kávy, jogurtu, kefíru, alebo mlieka. Bulhari nemajú radi výdatné raňajky.  Kakao a čaj sa v krajine pijú len ojedinele.

 

Obed sa začína veľkou misou posekanej zeleniny so strúhaným syrom. Nasleduje polievka zo strukovín, rýb, alebo zeleniny. Hlavným jedlom je mäso, nedominuje žiadny druh. Obľúbené sú rôzne jedlá z mletého mäsa.  Obed sa končí dezertom, ktorý je veľmi sladký.

 

Bulhari pijú hlavne červené víno, alebo pálenku – rakiju, mastiku, slivovicu. Domáca pálenka je veľmi silná, niekedy ide až o 80 stupňový destilát.

 

Do väčšiny pokrmov pridávajú Bulhari biely balkánsky syr – sirene, tento druh syra sa vyrába z kozieho, kravského, alebo ovčieho mlieka, jeho zrenie trvá až 40 dní. Veľmi často sa v krajine pije kiselo mljako, ide o riedši jogurt, ktorý obsahuje špecifická bulharskú baktériu lactobacillus bulgaricus, táto baktéria je veľmi zdravá a bola objavená až v r. 1905.

 

Šaláty: šopský, ovčiarsky

 

Polievky: bob čorba, škembe čorba, pileška supa

 

Hlavné jedlá: kavarma, djuveč, kuracie mäso, mleté mäso

 

Dezerty: biely jogurt, banica, palacinky

 

Náhľad fotografií zo zložky Bulharské jedlá

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.