Choď na obsah Choď na menu
 


MDŽ v Kostolnom 14.3.2024

 

„Každý deň stretnúť človeka.
Človeka stretnúť,
ktorého srdce v tebe bije.
Ak ho stratíš,
na púšť sa zmenia
ulice zaľudnené.
Každý deň stretnúť človeka.
Človeka stretnúť každodenne.“

article preview

SVIATOČNÁ AKCIA V KOSTOLNOM

Báseň Jána Kostru vystihuje názov akcie v Kostolnom na 14.03.2024, kde v texte básne pri tejto akcii možno doplniť „každodenne stretnúť ženu, matku, študentku, babičku.“ Vyše dvesto žien zaplnilo priestory Kultúrneho domu v Kostolnom, aby sa tu stretli, zabavili pri príležitosti osláv MDŽ. Toto stretnutie bolo netradičné, výnimočné v tom, že to boli ženy nielen z Kostolného, ale zo širokého okolia myjavského regiónu. Bola to akcia organizovaná okresnou organizáciou SMER SD a obcou Kostolné.
Výnimočnosťou tejto akcie bol fakt, že bola bez politického podtónu, politického harašenia, založená na skutočnosti uctiť si ženu. Čarovné slovko žena má rôzne podoby, rôzne obmeny a prirovnania. Je to sladké slovo vyslovené z úst dieťaťa, ale i vyslovenie slova žena v prípade, keď ženu zdobia šediny.
A tu je treba povedať, že pri slove žena je nutné hovoriť o láske, úcte, priateľstve, pozornosti, trpezlivosti, obetavosti a preto MDŽ nebude nikdy prežitkom.
Skôr ako popíšem vlastnú akciu v Kultúrnom dome v Kostolnom, chcem vystihnúť skutočnosť, že v rámci žien myjavského regiónu to boli ženy rôznej vekovej kategórie od najmladších až po tie, ktoré mali so sebou pomocníčky paličky a takýmito ženami boli i 90-ročné babičky z Kostolného, ktoré cestu na túto oslavu merali v predstihu.
Starosta obce Miroslav Cibulka v úvode privítal všetkých prítomných týmito slovami: „ Milé žienky, Medzinárodný deň žien je oslavou Vás, našich obetavých manželiek, starostlivých mám, načúvajúcich sestier, zrelých dcér, pracovitých kolegýň a veselých partneriek.“ Pričom ďalej zdôraznil, že všetky ženy robia svet krajším miestom pre život a zodpovedne preberajú na svoje ramená starosti celej rodiny. Starosta obce pripomenul i dôležité postavenie žien nielen v spoločnosti, ale i vo vzťahu k mužom a tak sa stávajú inšpiráciou,
motiváciou i pevným pilierom rodinného, spoločenského i pracovného života. Na záver poďakoval slovami: „Ďakujeme Vám za všetko čo robíte, nech máte vždy dostatok lásky na rozdávanie a nech sa Vám aspoň dvojnásobne vracia.“
Prítomným hosťom sa prihovorila i poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Zuzana Plevíková ako i predseda VÚC Jaroslav Baška, ktorý sa prihováral všetkým ženám, pričom zdôraznil lásku materinského srdca, ktorá ju vie dať nielen vlastným deťom, vnúčatám, ale i širokému okoliu. Ťažko sa hľadajú slová vďaky za obetavosť a lásku, za pohladenie, milé slová, trpezlivosť a všetku dobrotu. Slávnostné popoludnie všetkým ženám, ale i zúčastneným mužom spestrila hudobná skupina Žochári z Topoľčian, ktorá svojou hudbou, spevom priviedla celú sálu do varu, spevu, ale i tanca. Tradícia obdarovať ženu na MDŽ kvetom zostala i v tomto prípade naplnená. Každá žena si odnášala domov ružu ako prejav vďaky a úcty.
Za úspešnosť sviatočnej akcie v Kostolnom pri príležitosti MDŽ treba poďakovať v prvom rade Okresnej organizácií SMER SD a jej predsedovi Petrovi Podmajerskému, predsedovi VÚC Jaroslavovi Baškovi, poslankyni Národnej rady Slovenskej republiky Zuzane Plevíkovej a v neposlednom rade i starostovi obce Miroslavovi Cibulkovi.
Dovoľte mi na záver tejto úspešnej akcie v Kostolnom vysloviť želanie, aby sme mali vždy koho pohladiť, aby mal kto pohladiť vás. Aby ste vy ženy mali koho milovať, boli milované, aby ste stále vôkol seba šírili lásku, ktorú potrebuje každý človek, každá krajina. Nech je neha, krása, dobro istotou vašich domovov.

Vlasta Cibulková

 

Náhľad fotografií zo zložky MDŽ 14.3.2024