Choď na obsah Choď na menu
 


Ako zabrániť útekom

5. 2. 2010

     V bezodkladnom záujme väčšiny nových majiteľov je upraviť dom a záhradu tak, aby z nej pes nemohol utiecť. To sa môže ukázať ako obtiažna a veľmi nákladná úloha. Majiteľ má zo zákona zodpovednosť za to, aby bol pes pod kontrolou. To znamená, že vaša záhrada musí byť oplotená tak, aby odtiaľ pes nemohol uniknúť. Pretože šteňatá všetkých plemien, až na tie najmenšie, rastú, dokážu preskočiť cez plot. Nedá sa stanoviť žiadne presné a bezpečné pravidlo pre výšku plota potrebnú na to, aby mu v tom zabránila; aj v rámci jedného plemena býva jeden pes "skokan" a druhý sa to naopak nikdy nenaučí. Napriek tomu minimálna výška plota pre všetky plemená (okrem trpasličích) je jeden meter. Často však táto výška nestačí - to platí pre psov počínajúc menšími teriérmi, napríklad Jack Russel teriérom a končiac živšími väčšími plemenami. Mnoho psov dokáže prekonať aj dvojmetrový plot. S plotom takej výšky sa ale záhrada začne podobať na väzenie, majitelia preto obvykle volia kompromisnú výšku okolo 1,5 metra. Pokiaľ je plot z drôteného pletiva, musí byť pevne vypätý. Mnohé záhrady sú okolo celé oplotené, preto sa dajú výhodne využiť i ako ploty zabraňujúce útekom psa. Keď nevidí svet vonku za plotom, často sa zbaví i pokušenia preskúmať ho.
     Pre psa existujú dva spôsoby, ako sa dostať von, dokonca aj keď je plot v dobrom stave - cez plot alebo pod ním. Psy totiž rady hrabú. Musíte teda zaistiť, aby sa pes pod plot podhrabať nemohol. Obzvlášť drôtený plot psy ľahko podhrabú, ak nie je dobre pripevnený k nejakej pevnej, nepriestupnej kostre.
     Zabrániť psovi v útekoch z domu je zvyčajne vecou starostlivosti o psa než neustálej ostražitosti. Dokonale vycvičený pes sa neprešmykne okolo majiteľa, keď sú vstupné dvere otvorené, ak o to nie je požiadaný; veľa iných to ale skúša. Rodina sa musí učiť nechávať psa zatvoreného v kuchyni, keď niekto z nich ide otvoriť vstupné dvere - jeden z dôvodov prečo neobmedzovať psa v štekaní. Keď niekto klope na vstupné dvere - prinajmenšom vám pes pripomína, že je zatvorený vnútri. Psa môžu priťahovať aj okná na prízemí a príležitostne i okná na poschodí. Ak nie ste ochotní sa vnútri zabarikádovať, je tento problém vecou vašej ostražitosti.

 

Psy v aute

     Predstava cestovania so psom v aute je veľmi lákavá. Nakoniec sa ale niekedy stáva nočnou morou. Ako súčasť ranného výcviku sa šteňa musí naučiť cestovať autom tak, aby to bolo bezpečné a pre cestujúcich prijateľné. Pre menšie plemená je ideálna skladacia klietka.
     Pokiaľ má vaše auto nákladný priestor, je ochranná mreža jasne sa ponúkajúcou a rozumnou investíciou. Musí presne zodpovedať rozmerom v aute a musí byť dostatočne pevná, aby zabránila aj vytrvalému psovi preliezť dopredu. Predávajú sa desiatky mreží špeciálne navrhnutých pre každý model vozidla tak, aby ich mohol každý jednoducho vstavať. Propagujú sa v kynologických časopisoch, dajú sa kúpiť tiež na takmer všetkých výstavách psov. Psy cestujúce voľne v aute spôsobujú nehody. Pokiaľ nemôžete použiť mrežu alebo klietku, musí byť šteňa naučené, aby sedelo na zadnom sedadle a nikdy nepreliezalo dopredu. Naučí sa to rýchlo, keď ho k tomu budete trpezlivo viesť, a keď ho prísne pokarháte, ak prelezie dopredu. Je to jedna zo súčastí tréningu, keď okamžité "nie" môže byť účinné, nie však v prípade, že občas povolíte     a necháte ho sadnúť si na predné sedadlo.
     Ďalšou možnosťou, ako udržať psa vzadu, sú psie postroje; tie sú navrhnuté tak, aby sa dali pripnúť k upínaniu zadného sedadla. Niektoré psy v aute pobrechávajú. Je to nebezpečné a rozptyľuje to vodiča; začať s odstraňovaním tohto problému je nutné čo najskôr. Prvým krokom je držať v aute psa na vôdzke pod úrovňou okien. Nie je dobré na psa kričať, jeho reakcia bude znásobeným úsilím o to, aby jeho hlas bol cez ten pánov počuť.

 

RADA CHOVATEĽA

Akúkoľvek reakciu na svo-
je neprijateľné správanie 
môže pes brať ako povzbu-
denie. Jedinou rozumnou 
reakciou je nedávať najavo,
že ste si vôbec niečo všimli.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.