Choď na obsah Choď na menu
 


Kúpa šteňaťa

26. 1. 2010

Kúpa šteňaťa

     Predpokladajme, že už viete, aký typ psa bude pre vás najvhodnejší. Napriek tomu, že nemáte v úmysle svojho psa vystavovať, sú výstavy psov miestom, ktoré je výhodné navštíviť. Porozprávajte sa s vystavovateľmi, opýtajte sa, ako vidia svoje plemeno - možno zistíte, že veľa vystavovateľov je pozoruhodne úprimných ohľadne nedostatkov, ale i predností plemena. Z dlhodobého pohľadu sa im to oplatí. Ďalším krokom bude nájsť toho správneho chovateľa, nemusí to byť nutne ten najlepší v chove daného plemena, ktorý by za svoje šteňatá vyhovujúce plemennému štandartu pravdepodobne žiadal zvláštnu cenu. Špičkoví chovatelia ale zasa dajú potenciálnemu novému majiteľovi ten najdôležitejší podnet na rozhodnutie.
     Mnoho psov sa stále ešte predáva prostredníctvom takzvaných "šteňacích fariem"    a obchodov so zvieratami. Ani na jednom z týchto miest nie je vhodné šteňa kupovať.     S mladými psami sa nedá obchodovať ako s tovarom. Vážne zdravotné ťažkosti sa pravidelne objavujú práve u tých mladých zvierat, ktoré prešli touto formou nesprávnej starostlivosti. Nič neunáhlite a buďte uzrozumení s tým, že si nejaký čas počkáte, aby ste dostali práve toho psa, ktorého skutočne chcete. Predovšetkým navštívte psinec a zaistite si, aby ste videli sučku s celým vrhom šteniat (ale i ďalšie vrhy), a pokiaľ je to možné, tak aj otca šteniat.
     Urobte si predstavu o tom, v akých podmienkach boli šteňatá odchované. O tom, aké staré šteňa kupovať, sa vedú určité spory, ale všetci sa zhodujú v tom, že by to malo byť okolo 8 týždňov jeho veku. Oveľa skôr pred touto hranicou je príliš skoro na odňatie šteňaťa z vrhu; odklad kúpy na neskorší vek by mohol byť príčinou problémov s adaptáciou psa na nové prostredie - obdobie medzi 6 a 8 týždňom považujú behavioristi za rozhodujúce obdobie vo vývoji šteňaťa. Ak má šteňa oveľa viac než 8 týždňov, musíte sa presvedčiť, že bolo uvedené do voči nemu citlivého prostredia, a nie iba jednoducho ponechané samo na seba v obchodníckom psinci.
     Buďte k chovateľovi úprimní. Ak hľadáte psa, ktorého budete možno chcieť neskôr vystavovať, nepredstierajte, že hľadáte len domáceho maznáčika v nádeji, že cena v tomto prípade bude nižšia. Pravdivo a jasne priblížte chovateľovi, aký život bude šteňa viesť, a obzvlášť preto, v akom bude žiť prostredí. Prinajhoršom vám chovateľ vysvetlí, prečo práve toto nie je vhodné pre odchov šteňaťa; a naopak v ideálnom prípade dostanete dobré rady. Neočakávajte nikdy od chovateľa záruku, že z vášho šteňaťa bude šampión výstav. Napriek tomu, že šteňa pochádza z toho najlepšieho plemenného druhu a má rodokmeň dlhý ako vaša ruka, nikto, ani tí najskúsenejší chovatelia, nedokážu odhadnúť "tutovku" v 8 týždni jeho veku.
     Chovateľ by vám mal zaobstarať a odovzdať doklad o rodokmeni šteňaťa a potvrdenie o jeho kúpe. Pokiaľ už dal chovateľ šteňatá po prvý raz zaočkovať, môže byť poplatok zahrnutý v navrhnutej cene alebo sa môže počítať zvlášť. Mali by ste sa na to opýtať.
     Možno budete očakávať, že podpíšete nejakú zmluvu vymedzujúcu zodpovednosť chovateľa pre prípad, že by sa u šteňaťa neskôr vyvinula nejaká dedičná alebo skrytá porucha. Pretože podľa našich zákonov je pes považovaný za vec, vzťahuje sa na jeho predaj záručná lehota 6 týždňov. Tá sa týka porúch v období predaja (napr. vrodené poruchy), a to i tých, o ktorých chovateľ nevedel. 
     Zmluva o podpísanie ktorej vás môže chovateľ požiadať, musí byť prijateľná a musí zjavne obsahovať vetu o tom, že ste boli oboznámení s dedičnými chorobami daného plemena, a predpoklad, že ste prediskutovali dôležité okolnosti s vaším veterinárom. Môže tiež odporúčať, aby váš veterinár pripojil svoje podmienky v písomnom vyhlásení.
     Chovateľ by vám mal dať tiež tabuľku, podľa ktorej by ste mali šteňa ďalej kŕmiť. Oplatí sa túto tabuľku prediskutovať s veterinárom, keď k nemu privediete šteňa na prvú prehliadku. Mnohí chovatelia dávajú novým majiteľom vzorkové krmivo, ktoré by sa mu malo podávať. Mali by ste očakávať, že dostanete zdravé šteňa, ktoré bolo riadne odčervené, pravdepodobne dvakrát a ktoré nemá kožné parazity. Britské spoločnosti, ktoré poisťujú domáce zvieratá, poskytujú chovateľom krátkodobo poisťovacie programy na obdobie tesne po vydaní zvieraťa novým majiteľom. Ak majiteľ zistí, že chovateľ takéto poistenie nemá, je pre neho výhodné si čo najskôr po kúpe toto poistenie zabezpečiť. Prvých niekoľko týždňov v novom domove sú totiž šteňatá najzraniteľnejšie. V SR zatiať tieto služby žiadna z poisťovní neposkytuje.

 

           

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

bracovce

irena tologova,22. 2. 2011 23:33

mam psika na vimenu ak chces

Dobré

Juraj,21. 2. 2010 15:25

Dobré