Choď na obsah Choď na menu
 


Nároky na stravu

23. 2. 2010

     Psy sú prispôsobivé stvorenia. Dokážu využiť bielkovinovú potravu, napr. mäso, na tvorbu energie, pokiaľ majú nedostatočný príjem uhľohydrátov. Ak majú ale zostať zdravé, musia príjmať minimálnu dávku každej z 30 živín, vrátane vitamínov a minerálov. Všetky dnešné typy priemyselne pripravovanej potravy i veľká väčšina doma namiešaných jedál však zaisťuje primeranú dávku životne dôležitých živín.
     Pre zdravie psa sú niektoré živočíšne bielkoviny nevyhnutné. Dá sa zostaviť aj rastlinná strava pre psa, ale to vyžaduje skúsenosť, niet však pochýb o tom, že psy nepotrebujú dostávať v strave toľko živočíšnych bielkovín, koľko zvyčajne dostávajú.
     Niektoré tuky v strave sú tiež životne dôležité, dodávajú určite základné mastné kyseliny a fungujú ako nosiče v tukoch rozpustených vitamínov. Uhľohydráty tvoria podstatnú časť väčšiny typov potravy, a to miešanej či už priemyselne alebo doma. Pokiaľ obsahuje strava vášho psa dobre vyváženú skladbu hlavných živín a jednotlivé porcie nie sú mimo obvyklého štandardu, zostáva jedinou starosťou majiteľa aktuálne množstvo celkového množstva kalórií.

Priemerná potreba kalórií na 24 hodín

Šteňatá v raste:                                    6 týždňov    3 mesiace   6 mesiacov

Teriéry, hmotnosť v dospelosti 10 kg            330               530                700

Vlčiak, hmotnosť v dospelosti 30 kg             1200             1800               2600

Obrie plemená, hmotnosť -//- 50 kg              1950              2500              4000

Dospelé psy:                                                                udržiavacie množstvo:

Teriéry                                                                              400

Nemecký ovčiak                                                                1600

Obrie plemená                                                                   2400

                                                                                                                                
Tabuľka uvádza priemerné hodnoty, a teda je potrebné brať ju len orientačne. Berte do úvahy to, či dospelý pes s takýmto približným príjmom kalórií priberá alebo stráca na hmotnosti. Šteňatá by mali priberať na hmotnosti rovnomerne bez toho, aby príliš stučneli.
                                                                                                                               

     Z prvého pohľadu na čísla v tabuľke by človek usúdil, že najlacnejším spôsobom, ako kŕmiť psa, je podávať mu iba sušienky. V pomere k hmotnosti majú zo všetkých krmív najvyšší obsah kalórií a sú určite oveľa lacnejšie než konzervovaná potrava. Táto domnienka ale nie je správna, pretože strava pozostávajúca čisto z psích sušienok je chudobná na bielkoviny a chýba v nej i dostatočné množstvo tukov, vitamínov a minerálov.

Obsah kalórií v bežnej potrave na 100 g

Psie sušienky                                                                                             300 - 360

Čerstvé mäso                                                                                                      140

Mäkké, vlhké, kompletné krmivá                                                                           270


Špeciálne diéty
     Kvalita potravy je dôležitá obzvlášť pre šteňa, je potrebné, aby v období svojho rastu dostávalo dostatok živín. Podobne i brezivá sučka potrebuje vysokokvalitnú potravu, pokiaľ má mať zdravé šteňatá a neprichádzať pritom zbytočne o vlastné telesné zdroje živín. Brezivé sučky vyčerpávajú svoje vlastné tkanivá, aby zaistili dostatok živín pre svoje steňatá v maternici, ale i potom, keď ich kojí. Sučka s vrhom niekoľkých šteniat takmer nevyhnutne schudne, jej stav treba starostlivo sledovať. Nemá ale význam ju v brezivosti prekrmovať. 
     Zvláštne nároky na stravu majú najmä aktívne dospelé psy, staršie psy a psy s nadváhou. Predávajú sa rôzne diéty, ktoré sú vyvinuté na základe vedeckých poznatkov a ktoré sú zostavené tak, aby vyhovovali vyššie zmieneným zvláštnym požiadavkám. Niektorí výrobcovia krmiva pre zvieratá ponúkajú diéty, ktoré, ak sa aplikujú pod dohľadom veterinára, pomáhajú zvládnuť množstvo chorôb. Paleta krmív na trhu je široká, existujú i produkty, ktoré obsahujú buď väčšie množstvo určitých živín, než aké je v normálnych krmivách - jedným z nich je diéta s vysokým obsahom vláknin, ktorá môže pomôcť psom s cukrovkou a psom so zažívacími ťažkosťami alebo alergiami - alebo menšie množstvo živín, než aké býva v normálnej potrave. Diéty s nízkym obsahom bielkovín pomáhajú zvládať chronické obličkové ochorenia; nízkosodíkové diéty sa používajú pri liečbe porúch srdca následkom prekrvenia.


Obezita
     Jedným z najbežnejších postihnutí psov je úplne obyčajná obezita. Majitelia ju často nevidia a keď si ju všimnú a uznajú ako fakt, je pre nich nemenej ťažké pochopiť, že obmedzenie prídelu potravy nie je voči psovi žiadna krutosť. Diéta pre obézne psy spĺňa  svoj účel tým, že majiteľovi umožňuje kŕmiť psa nízkokalorickou potravou, ktorá utíši zvieravý hlad a zároveň pritom obmedzí príjem živín.

Denná potreba kalórií pre psy s nadváhou

Cieľová hmotnosť:                                   Stup. 1:                                Stup. 2:

2,5 kg                                                           120                                          90

5 kg                                                              200                                          160

7 kg                                                              275                                          220

10 kg                                                            350                                          270

12 kg                                                            400                                          320

15 kg                                                            470                                          375

20 kg                                                            600                                          470

25 kg                                                            700                                          550

30 kg                                                            800                                          650

40 kg                                                            1000                                        800

     Táto tabuľka uvádza vhodný príjem kalórií pre psa s nadváhou. V 1. stĺpci je uvedená cieľová hmotnosť. Diéta musí byť vyvážená rozumným spestrením stravy s inými živinami. Z uvedeného vyplýva, ako málo kalórií, a teda ako málo potravy skutočne potrebuje, keď má chudnúť primerane rýchlo. Podľa stupnice 1 bude pes chudnúť pomerne pomaly, a nemal by tak drasticky hladovať, ani keď bude dostávať bežnú potravu. Stupnicou 2 je potrebné sa riadiť vtedy, keď je žiaduce, aby pes schudol rýchlejšie. Ani toto však nie je drastický diétny režim. 
     Uveďme príklad: ak si prajete, aby váš pes schudol na 20 kg, s použitím diétneho režimu podľa stupnice 1 by nemal dostávať viac než 600 kalórií denne. Pokiaľ sa neuchýlite k špeciálnej diéte, môžete to docieliť celkovým denným prídelom s hmotnosťou 115 g mäsa a 130 g sušienok. To pre veľkého psa nie je veľa a je teda jasné, prečo sú obľúbené špeciálne redukčné diéty: pes tak dostane väčšie množstvo potravy a zasýti žalúdok.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.