Choď na obsah Choď na menu
 


ŠKOLSKÁ JEDÁLEŇ

Základné informácie o školskej jedálni

13081162-illustration-of-a-happy-smiling-cartoon-chef-in-a-chef-hat-stock-photo.jpg

    Cieľom našej školskej jedálne je zabezpečiť kvalitné a chutné stravovanie s ohľadom na výživnú a vyváženú stravu. Pri príprave jedál z odborného hľadiska preferujeme stravu, pripravovanú z čerstvých surovín, ktorá má zodpovedajúcu energetickú a biologickú hodnotu. Využívajú sa zdravšie spôsoby prípravy stravy ako je varenie, dusenie, pečenie.

V školskej jedálni sa výroba jedál uskutočňuje podľa

  1. materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie a receptúr, ktoré charakterizujú príslušnú územnú oblasť;
  2. odporúčaných výživových dávok podľa vekových kategórií stravníkov;
  3. zásad na zostavovanie jedálnych lístkov podľa vyhlášky MŠ SR č. 330/2009 zo 14.9.2009 o zariadení školského stravovania prílohy č. 1;
  4. hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe – HACCP;
  5. finančného príspevku od zákonného zástupcu dieťaťa alebo žiaka na nákup potravín na jedlo podľa zvoleného finančného pásma.

Jedálny lístok je zostavený na základe zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov v školskom stravovaní.

 V rámci 5 stravovacích dní sa podávajú:

  • 2 hlavné jedlá s mäsovým pokrmom – hydina, bravčové, hovädzie, ryby s plnou hmotnosťou
  • 1  hlavné jedlo so zmiešaným pokrmom –    so zníženou dávkou mäsa
  • 2 odľahčovacie jedlá
    • 1x s múčnym pokrmom – sladké
    • 1x so zeleninovým pokrmom

Ku každému hlavnému jedlu sa podáva nápoj – čierne, zelené alebo ovocné čaje, rôzne ovocné nápoje, mlieko alebo ochutené mliečne nápoje, voda. Minimálne 2 x v týždni podávame šaláty, ktoré sa pripravujú výhradne z čerstvej zeleniny a ovocia.

 

Príspevky

Diétne stravovanie v našom meste

4. 9. 2023

 

Jedálny lístok

4. 9. 2023