Osie hniezda
Kategória: Recepty >> Múčniky - Kysnuté
Suroviny: 1dl mlieka, 30g cukru, 20g droždia, 300g hrubej múky, 1 žĺtok, 100g masla, 1 vajce, PLNKA: 40g masla, 20g cukru, 1 bielok, 100g orechov, mletá škorica, 40g hrozienok namočených v rume, 1/2 balíčka vanilkového cukru, mlieko podľa potreby
Postup: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejeme, pridáme žĺtok a posekané tuhé maslo. Prilejeme vykysnutý kvások a vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme plnkou. Zvinieme na rožok a pokrájame nožom na kolieska, ktoré uložíme do vymasteného plechu. Potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme. PLNKA: maslo vymiešame s cukrom, pridáme bielok, mleté jadra vlašských orechov, škoricu, hrozienka, vanilkový cukor a podľa potreby mlieko
Foto:
Metrové rezy
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Zákusky
Suroviny: CESTO: 4 vajcia, 250g práškového cukru, 2dl vody, 2dl oleja, 2 bielky, 350g hladkej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 30g kakaa, tuk na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy, PLNKA: 5dl mlieka, 120g cukru, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, 1 zlatý klas (pudingový prášok), 250g masla (hera), POLEVA: 200g čokolády
Postup: CESTO: žĺtky vymiešame s polovicou cukru do penista, pridáme postupne horúcu vodu a olej. Zo všetkých bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého vmiešame zbytok cukru. Múku s práškom do pečiva pridáme spolu so snehom k žĺtkom. Vymiešame cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Cestá nalejeme samostatne do foriem srnčí chrbát a v stredne teplej rúre pečieme 40 minút. PLNKA: V troche mlieka rozmiešame Zlatý klas s vanilkovým cukrom. Za stáleho miešania vylejeme do zvyšku vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vymiešame a po čiastkach primiešame vychladnutú kašu. Vychladnuté cesto pokrájame, a natrieme krémom striedavo biele a tmavé rezy koláča. Metrové rezy nakoniec polejeme čokoládovou polevou. Krájame ich šikmo.
Ananásový puding
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Pudingy
Suroviny: 50g masla, 80g cukru, 4 žĺtky, vanilkový cukor, sneh zo 4 bielkov, 70g hrubej múky, 1 1/2 kolieska ananásu
Postup: Maslo dobre vymiešame s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom. Do dobre vymiešaného pridáme konzervovaný alebo čerstvý ananás pokrájaný na drobné kocky, tuhý sneh a hrubú múku. Cesto dáme do dobre vymastenej a hladkou múkou vysypanej pudingovej formy a varíme 45 minút v hrnci. Počas varenia prilievame podľa potreby vriacu vodu, aby siahala asi do 3/4 pudingovej formy. Uvarený vyberieme, otvoríme a necháme ho dobre odpariť. Potom nožom oddelíme od formy a vyklopíme na tanier alebo misu. Chladný celý postriekame šľahačkou, do ktorej zamiešame trochu cukru. Okolo aj povrchu pudingu ozdobíme ananásom
Čokoládový puding
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Pudingy
Suroviny: 40g masla, 4 žĺtky, 80g cukru, vanilkový cukor, 60g čokolády, 50g vlašských orechov, 40g strúhanky, sneh zo 4 bielkov, 1/4 l sladkej smotany, 10g cukru
Postup: V miske vymiešame maslo, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a postrúhame čokoládu a cesto miešame asi 10 - 15 minút. Potom pridáme tuhý sneh, pomleté orechy a strúhanku. Cesto vylejeme do vymastenej a hladkou múkou vysypanej pudingovej formy a varíme v hrnci s vodou 1 hodinu. Uvarený puding vyklopíme. Keď vychladne, celý ozdobíme šľahanou osladenou smotanou.
Kávovo-karamelový krém
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Pudingy
Suroviny: 2 polievkové lyžice instantnej kávy, 1 vrecúško karamelového pudingu na 1/2 litra mlieka, 3 polievkové lyžice cukru, 1/2 l mlieka, 125 ml smotany na šľahanie, 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru, kakao na posypanie
Postup: Instantnú kávu rozmiešame v 4 polievkových lyžiciach horúcej vody. Pudingový prášok, cukor a 6 lyžíce mlieka nahladko vymiešame, prilejeme zvyšné mlieko, vlejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme puding. Tretinu pudingu odoberieme a premiešame s rozpustenou kávou. Vrstvami karamelového a kávového pudingu naplníme dezertné poháre, vychladnuté odložíme na 30 minút do chladničky, krátko pred podávaním ozdobíme šľahačkou a posypeme kakaovým práškom.http:/
Orechový puding
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Pudingy
Suroviny: 30g masla, 60g cukru, vanilka, 3 žĺtky, 30g čokolády, 40g orechov, 30g strúhanky, sneh z bielkov
Postup: Maslo vymiešame s cukrom, žĺtkami a potlčenou vanilkou. Do toho zamiešame zmäknutú alebo postrúhanú čokoládu, tuhý sneh, pomleté orechy a strúhanku. Orechy najprv opražíme, v obrúsku vyšúchame, aby sa olúpala šupka. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a varíme 45 minút. Potom puding pozorne vyklopíme. Keď vychladne, podávame so šľahanou smotanou, bielkovou alebo vínovou penou.
Bešamelový puding
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Pudingy
Suroviny: 50g masla, 50g hrubej múky, 3dl mlieka, 4 žĺtky, 80g orieškov, 60g cukru, sneh zo 4 bielkov, vanilka, KRÉM: 1/2 l mlieka, 70g cukru, vanilkový cukor, 30g hladkej múky, 2 žĺtky
Postup: Maslo rozpustíme, pridáme hrubú múku, dobre zohrejeme, zalejeme mliekom a uvaríme hustý hladký bešamel. Keď trochu vychladne, pridáme žĺtky, cukor, potlčenú vanilku a dobre vymiešame. Do toho pridáme tuhý sneh, pomleté oriešky a cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej pudingovej formy. Varíme vo vriacej vode asi hodinu. Potom vyklopíme a podávame s kompótom alebo vanilkovým krémom. KRÉM: Všetky suroviny zmiešame a uvaríme polohustý krém.
Varená čokoláda
Kategória: Recepty >> Nápoje - Kakao, čokoláda
Suroviny: 2.5 dl mlieka, 30g čokolády, šľahačková smotana
Postup: Pripravujeme ako recept kakao, len namiesto kakaa dáme rozvariť posekanú čokoládu. Na 2.5 dl mlieka dáme 30g čokolády. Podávame aj so šľahanou smotanou.
Kakao
Kategória: Recepty >> Nápoje - Kakao, čokoláda
Suroviny: 2.5dl mlieka, 2 lyžičky kakaa, 1 - 2 lyžičky cukru
Postup: Na jednu šálku kakaa potrebujeme asi 2.5dl mlieka, 2 plné lyžičky kakaa a 1 - 2 lyžičky cukru. Kakao zmiešame s cukrom, pridáme trochu teplého mlieka, dobre do hladka rozmiešame, pridáme do ostatného vriaceho mlieka a spolu necháme raz zovrieť. Kakao môžeme zlepšiť vajcom alebo žĺtkom, ktoré vymiešame s cukrom, na to nalejeme vriace nesladené kakao a habarkujeme. Kakao môžeme podávať so šľahanou, málo osladenou smotanou. Ku kakau sa najlepšie hodí jemné, drobné čajové pečivo alebo trená nekysnutá bábovka.
Čokoládový nápoj
Kategória: Recepty >> Nápoje - Kakao, čokoláda
Suroviny: 5dl mlieka, 40g čokolády, 40g práškového cukru, 1 vajce, 2 lyžice ríbezľového lekváru
Postup: Mlieko prevaríme, necháme vychladnúť a vlejeme do mixéra. Pridáme postrúhanú čokoládu, cukor, vajce, lekvár a všetko spolu zmixujeme.
Slivkový džem
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Džemy
Suroviny: 1 kg vykôstkovaných slivák (červených ringlôt), 800g cukru, 100g tekutej opekty
Postup: Čisté slivky (ringloty) pokrájame na štvrťky, odvážime, zasypeme potrebným množstvom kryštálového cukru a necháme stáť do druhého dňa. Potom džem varíme za stáleho miešania 10 minút (rátame od začiatku varu), pridáme opektu a ešte asi 6 - 7 minút povaríme. Uvarený a ešte horúci džem nalejeme do čistých teplých pohárov celkom doplna, uzavrieme, poháre obrátime a necháme vychladnúť.
Marhuľová marmeláda s jablkami
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Marmelády
Suroviny: 2 kg čistých jabĺk, 2 1/2 kg marhúľ, 2 1/2kg cukru, opekta
Postup: Očistené postrúhané jablká trochu podlejeme vodou, uvaríme do mäkka a pretrieme. Takisto pripravíme aj dobre zrelé marhule, potom pretreté jablká zmiešame s pretretými marhuľami a odvážime. Do pretretého ovocia dáme polovicu cukru. Potom ovocnú kašu varíme 10 minút (rátame od začiatku varu), pridáme zvyšný cukor, opektu tekutú alebo v prášku a ešte spolu necháme vrieť asi 6 minút. Horúcu marmeládu naplníme do menších pohárov celkom doplna, hneď zavrieme, poháre obrátime hore dnom a podnos alebo plech necháme vychladnúť.
,
Čerešňový kompót
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Kompóty
Suroviny: SIRUP: Na 1 l vody 400 - 500g cukru, STERILIZÁCIA: 10 minút pri 100 °C
Postup: Zrelé dosť tvrdé a zdravé čerešne umyjeme, necháme na sitku dobre odkvapkať, dáme do pripravených pohárov, dobre natrasieme, aby sa prázdne priestory vyplnili, zalejeme sirupom, pevne uzavrieme a sterilizujeme.
Hruškový kompót
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Kompóty
Suroviny: SIRUP: Na 1 l vody 500g cukru, STERILIZÁCIA: 30 minút pri 90 °C
Postup: Tvrdšie hrušky strednej veľkosti umyjeme, tenko olúpeme, pokrájame na polovice alebo štvrťky, ak sú veľké, aj na osminky a vkladáme do studenej vody s citrónovou šťavou, aby nestmavli. Potom ich vyberieme a do polomäkka povaríme v sirupe. Povarené vyberieme do čistej misy a do sirupu vložíme ďalšiu vrstvu pripravených hrušiek. Uvarené poukladáme do pripravených pohárov, zalejeme sirupom, v ktorom sa varili, pevne uzavrieme a strilizujeme.
Malinový kompót
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Kompóty
Suroviny: SIRUP: Na 1 l vody 500 - 600g cukru, STERILIZÁCIA: 20 minút pri 80 °C
Postup: Tvrdé, ale zrelé maliny vyberáme ihlicou na pletenie alebo špáradlom a hneď ich zalejeme chladným sirupom, dobre uzavrieme a sterilizujeme. Môžeme ich zavárať ako jahody.
Jahodový kompót
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Kompóty
Suroviny: 2 kg záhradných jahôd, 300 - 400g cukru
Postup: Jahody na zaváranie majú byť tvrdé a zdravé. Stopky a okvetie z nich vykrútime, jahody umyjeme a na sitku necháme odkvapkať. Potom ich vrstvovite s cukrom poukladáme do čistých patentných pohárov. Dobre uzavreté sterilizujeme pri 90 °C asi 10 minút. Potom hrniec aj s pohármi odlozíme a vychladnuté vyberieme. Sirupom nezalievame.
Jablkový kompót
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Kompóty
Suroviny: SIRUP: Na 1 l vody 350 - 450g cukru, STERILIZÁCIA: 20 minút pri 80 °C
Postup: Kyslasté jablká, ktoré sa nerozvárajú, olúpeme, pokrájame na osminky a vkladáme do trochu okyslenej vody, aby neočerneli. Potom ich poukladáme do čistých patentných pohárov, pridáme kúsok vanilky, zalejeme chladným sirupom, zatvoríme a sterilizujeme. Hotové odložíme a vychladnuté vyberieme z hrnca. Najlepšie sa na zaváranie hodia renety.
Slivkový kompót
Kategória: Recepty >> Zaváraniny - Kompóty
Suroviny: SIRUP: 1 l vody, 400g cukru, STERILIZÁCIA: 5 - 7 minút pri 100 °C
Postup: Slivky môžeme zavárať celé, polené, nelúpané alebo lúpané. Nelúpané sú chutnejšie, lúpané zas ľahšie stráviteľné. Slivky na zaváranie majú byť zrelé, ale tvrdé a zdravé. Umyté a odkvapkané poukladáme do fliaš, zalejeme studeným sirupom, uzavrieme a sterilizujeme.
Ryžový nákyp
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Nákypy
Suroviny: 180g ryže, voda, 3dl mlieka, soľ, 50g masla, citrónová kôra, vanilka, 80g cukru, 3 žĺtky, sneh z 3 bielkov
Postup: Prebratú ryžu sparíme vriacou vodou, potom ju dobre premyjeme studenou vodou, scedíme a dáme variť najprv do vody a keď začne mäknúť, pridávame mlieko, ktoré trochu osolíme. Uvaríme hustú kašu. V mise vymiešame maslo, pridáme preosiaty cukor, žĺtky, postrúhanú vanilku, citrónovú kôru a vychladnutú ryžu. Nakoniec pridáme tuhý sneh. Nákypovú formu dobre vymastíme, vysypeme strúhankou, naplníme pripravenou kašou a pomaly pečieme. Potom vyklopíme a posypeme vanilkovým cukrom. Podľa chuti pridáme ovocie.
Ovocná žemľovka
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Nákypy
Suroviny: 6 žemlí alebo rožkov z predošlého dňa, 30g masla, 500g rôzneho ovocia, 100g cukru, škorica, 2dl mlieka, 4 vajcia
Postup: Žemle alebo rožky pokrájame na kocky a v rúre na plechu usušíme. Najrozmanitejšie ovocie pripravíme tak, že väčšie druhy, ako napr. jablká, hrušky, broskyne, marhule, ringloty, slivky pokrájame na plátky alebo malé kúsky, bobuľovité ovocie len očistíme a čerešne alebo višne vykôstkujeme. Žemle zmiešame s rozpusteným maslom, s ovocím, cukrom a mletou škoricou, dáme do dobre vymastenej a strúhankou vysypanej nákypovej formy, zalejeme mliekom, do ktorého rozhabarkujeme vajcia a upečieme. Hotovú žemľovku posypeme cukrom a trochu vychladnutú podávame vo forme.
Jablkový nákyp
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Nákypy
Suroviny: 3dl mlieka, 80g hrubej múky, 80g masla, 80g cukru, 4 žĺtky, vanilka, citrónová kôra, sneh zo 4 bielkov, 8 menších jabĺk,džem
Postup: Z mlieka, masla a hrubej múky uvaríme hustý bešamel a trochu ho vychladíme. Medzitým dobre vymiešame cukor so žĺtkami, postrúhanou citrónovou kôrou a vanilkou. Do vymiešaného pridáme vychladnutý bešamel a ešte spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme tuhý sneh. Do vymastenej ohňovzdornej misky poukladáme jablká, zalejeme cestom a v miernej rúre pomaly pečieme. Podávame v miske, v ktorej sa nákyp piekol. Menšie jablká očistíme (jadrovníky vykrojíme), do polomäkka uvaríme v sirupe, trochu vychladíme a naplníme džemom alebo malinovým lekvárom.
Čerešňový nákyp
Kategória: Recepty >> Cukrovinky - Nákypy
Suroviny: 4 vajcia, 120g práškového cukru, 100g zomletých orechov, 50g strúhanky, 20g práškového cukru, 350g čerešní, 20g masla a 20g strúhanky na vymastenie a vysypanie formy, ovocná šťava
Postup: Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, primiešame orechy, preosiatu strúhanku a sneh vyšľahaný s cukrom. Polovicu cesta dáme do pripravenej nákypovej formy, navrch pokladieme odkôstkované čerešne, potom prikryjeme druhou polovicou cesta a v mierne vyhriatej rúre pomaly upečieme. Upečený nákyp napokon posypeme práškovým cukrom. Podávame poliaty ovocnou šťavou.