Choď na obsah Choď na menu
 


Suzanne Enoch-3.strana

 

<strana 1, 2

 

The Wild Wicked Highlanders Suzanne Enoch

prostopasni-skotove---kopia.jpg

 • •  • •

Všude samý Skot Suzanne Enoch

Londýnská slečna Amelia-Rose Baxterová nebude nikomu za hlupáka. Její rodiče by sice rádi ulovili zetě se šlechtickým titulem, ale ona nikdy nevymění to, čím je, za příslib manželství. Jejím manželem se stane ten, kdo umí ocenit nejen její tělo, ale i bystrý rozum. Sofistikovaný muž, který miluje život v Londýně. Muž, který ji považuje za sobě rovnou – a nebude se snažit zkrotit její divoké srdce…
Drsný, ošlehaný skotský horal Niall MacTaggert a jeho bratři znají pravidla: nejstarší se musí oženit, jinak ztratí panství svých předků, a tečka. Jenže Niallův nejstarší bratr prostě nemá zájem o dámu, kterou mu matka vybrala za nevěstu. Je to tím, že Amelia-Rose je příliš… volnomyšlenkářská? Ano. Drzá? Ano. Niall určitě dokáže najít způsob, jak umírnit dívku s ostrým jazykem a v zájmu rodiny ji proměnit v ideální partii pro svého bratra.
Místo toho však Amelii-Rose zaujme sám Niall, a to navzdory všem výhradám, které proti barbarským horalům chová. Pro Nialla je dívka také neodolatelná, ale nehodlá udělat stejnou chybu jako jeho otec a oženit se s Angličankou, která nemá ráda Vysočinu. Má v sobě to, čeho je třeba, aby si získal její srdce? To se dá zjistit jen jedním způsobem… (Baronet, 2020)

 • •

Séria The Wild Wicked Highlanders rozpráva osudy rodiny MacTaggertovcov. Po rozchode rodičov sú deti rozdelené – dcéra Eloise pripadne matke Angličanke a traja synovia Coll, Aden a Naill ostávajú s otcom na Vysočine. Lady Francesca Aldrissová financuje chod hradu Aldriss Park a je vlastníčkou majetku, preto si stanovuje podmienky. Aby neprišli o zdroj peňazí, musia chlapci prísť za matkou do Londýna a oženiť sa s anglickými slečnami. Začínajú preteky s časom a snaha slobodomyseľných a svojhlavých mládencov prechytračiť matku, ktorú si sotva pamätajú. Tak akosi začína Enochovej klasický „škótsky“ scenár.

Príchod bratov do Londýna pripomína cirkus, čo je ich zámer a stretnutie po rokoch s matkou sa nedá nazvať vrúcnym. Jeden zo synov sa musí oženiť podľa matkinho výberu. Voľba padne na Colla, dediča titulu vikomt Glendarill. Matka má zatiaľ v rukách karty i prostriedky na vydieranie, ale synovia sú rozhodnutí jej nič nedarovať ľahko a hladko. Ponúknutou nevestou je Amelia-Rose Baxterová. Ako to už býva, zaujme ju iný z bratov – najmladší Naill.

Fraška so zásnubami podnecuje vzájomnú nevraživosť potenciálneho páru. Naill uhladzuje bratove prešľapy. Očakáva sa, že Coll dostane rozum a začne sa podľa plánu slečne Baxterovej dvoriť. Amelii sa pri všetkej snahe byť ako ostatní darí nápadníkov skôr odrádzať, preto súhlasí, aby Naill brata „zastupoval“ a robil jej spoločnosť na verejnosti.

Amelia chce spôsobného, pekného muža, ktorý má rád večierky a spoločnosť, má vlastné panstvo necelých pätnásť kilometrov od Londýna a môže z nej urobiť lady. Ako by vydržala doživotnú izoláciu od kultúry a priateľov? Na druhej strane túži uniknúť z domu a od matky, ktorá neznesie protirečenie.

Naill je presvedčený, že brat Ameliu nedoceňuje. Lavíruje medzi spoločenskými udalosťami a skoro si prizná, že je Ameliou okúzlený. Ona je očarená rovnako, no okolnosti im neprajú. Chcú byť spolu, a nemôžu.

Keď sa Amelia rozhodne navzdory dôsledkom odmietnuť Colla, jej zničenú povesť zachraňuje Naill. Zrazu je nad slnko jasnejšie, že medzi Collom a Ameliou to nedospeje k svadbe. Naill využije ponúknutú šancu a začne sa slečne Baxterovej dvoriť sám. Najväčšou prekážkou je skutočnosť, že nie je nositeľom titulu. Ameliina matka neotáľa a hľadá dcére vhodného ženícha podľa vlastných predstáv. Adeptom na snúbenca je lord Hurst – samozrejme Naillov protipól vo všetkých ohľadoch. Naill vie, že na Ameliinu matku dojem neurobil, no nemieni sa vzdať, ani ponechať svoju lásku inému bez boja.

A tak Amelia stojí pred voľbou – vzdať sa spoločenského postavenia alebo šťastia. Útek do Škótska otvorí pre zaľúbencov cestu k riešeniu, aké si nikto zo zúčastnených nepredstavoval. V závere udalosti ukazujú druhú tvár lady Aldrissovej. Tvár matky, ktorá ochraňuje svoje deti aj pred škrobenou fasádou anglickej smotánky.

Počas čítania ma neopúšťal dojem, že pri vykreslení protichodných charakterov postáv typu preexponovaná povrchná nudná Angličanka verzus primitívny hrubiánsky prchký Škót autorka „tlačí na pílu“. Enochová sa „vezie na vlne“, čo je škoda. Opakuje nápady, akoby písala jednu škótsku ságu naprieč sériami. MacTaggertovci by mohli pokojne vystupovať ako súrodenci MacLawryovcov (Skandální Skotové). Prvý dotyk so zainteresovanými postavami mi neukázal hlavného hrdinu, ktorého osud by mi pripadal výnimočný. Chýbal mi aj humor. Neviem, či Naillove doťahovanie s Ameliinou gardedámou malo byť vtipnou vsuvkou, na mňa to však nepôsobilo. Bola to jedna zo zbytočností v príbehu, ktorý aj bez toho oplýva skromnosťou svetlých, zaujímavých momentov. Myslím, že Suzanne Enoch sa to podarilo už aj lepšie. Niektoré situácie boli z môjho pohľadu zbytočne natiahnuté, priniesli mi miestami boj s nudou, čítanie dialógov sa dalo prirovnať k pohľadu do stojatých vôd. Slovník sa opäť nevyhol opakovaniu tých istých fráz. Prvá časť série Prostopášní Skotové ma neoslnila. Je jednoducho priemerná.

si-

• •  • •

Dobře utajený Skot Suzanne Enoch

Vynalézavá anglická dáma a horkokrevný skotský horal spojí své síly, aby obelstili darebáka, a jediné pravidlo nezůstane neporušené!
Miranda Harrisová je známá svým šarmem, důvtipem a schopností vyřešit každý problém, na který narazí. Když se však její bratr ocitne po krk v dluzích z hazardu zásluhou obratného zloducha, který se následně Mirandu vydíráním pokouší přinutit, aby si ho vzala, nezbývá jí než požádat o pomoc samotného ďábla, má-li zachránit čest rodiny – a sebe. Ďábelsky pohledný skotský horal Aden MacTagger neví skoro nic o tom, jak to chodí mezi společenskou smetánkou, ale rozhodně se dobře vyzná v hazardních hernách a ženských srdcích. Přesto aee neví, jak dalece se mu podaří najít si anglickou nevěstu včas, aby zachránil rodinné dědictví. Když ho skoro-švagrová Miranda požádá o pomoc, navrhne partnerství: ona mu pomůže orientovat se v londýnské společnosti a on ji naučí všechno o sázkách… a jak vyhrát nazpátek svou svobodu. Krásná, chytrá dívka Adena zaujme – hraje však vlastní hru, nebo je jiskra, která mezi nimi přeskočila, skutečná? Je zvyklý riskovat peníze. Ale když je v sázce Mirandina láska, nemůže si dovolit prohrát… (Baronet,2020)

 • •

Sestra bratov MacTaggertovcov Eloise si zvolila úlohu dohodiť za nevestu Adenovi niektorú zo svojich priateliek. On ale o nudnú, rozmaznanú Anglánku, ktorá konverzuje o počasí, nestojí. Keď mu konečne predstavia niekoho zaujímavého, dá Miranda Harrisová, sestra Eloisinho snúbenca, jasne najavo, že o Adena MacTaggerta ani nezakopne.

Brat sľúbil Mirandu za manželku kapitánovi Valeovi, aby splatil svoj dlh z hazardu. Miranda sa ale nenechá predať. Snaží sa vymyslieť plán, ako sa vyhnúť neželanému nápadníkovi, a tak zasvätí do svojho tajomstva Adena, ktorý sa stáva jej spojencom. Jeho záľubou je totiž hazard, a preto predpokladá, že zužitkuje jeho skúsenosti. Miranda naťahuje čas, kým zistia čokoľvek použiteľné proti Valeovi.

Vale zaplieta Mirandu do rafinovane pripraveného plánu, ktorým sleduje vlastné záujmy a jeho činy nemajú veľa spoločné so svedomím. Tento muž je odhodlaný využiť Mirandu za každú cenu, aby dosiahol svoje. Ohrozuje celú rodinu Harrisovcov.

Aden pátra v hráčskych brlohoch i pánskych kluboch medzi hazardérmi, stávkarmi a kartármi. Miranda taký spôsob života odsudzuje, pretože rodine už nejeden prípad hazardu priniesol ujmu. Miranda je nútená hrať Valeovu hru na zamilovaný pár s cieľom vydláždiť mu cestičku do vyššej spoločnosti. Vyjde najavo, že Vale nemanipuluje len ju, a že nie je tým, za koho sa vydáva.

Aden si uvedomí, že práve Miranda by mohla byť jeho anglickou nevestou, zapadajúcou do plánu, ktorý matka lady Aldrissová synom vnucuje. Obaja hrdinovia manévrujú v spoločnosti a snažia sa udržať svoju dohodu a partnerstvo v tajnosti. Náklonnosť vzbĺkne prirodzene. Jeden druhého spoznávajú viac, ako poskytol prvý dojem. Popustia uzdu skrytej vášni.

Pozornému oku lady Aldrissovej neujde, že sa s prostredným synom čosi deje, a že to najskôr speje k splneniu jej podmienky a ďalší syn si našiel potenciálnu nevestu. Lenže musí zistiť, v čom je háčik. Ak si Aden myslel, že ujde všímavosti svojich bratov, čoskoro zistí, že zasväteniu ostatných členov rodiny do okolností jeho vzťahu s Mirandou sa nevyhne. Všetci priložia svoju ruku k dielu.

Aden na seba upútava Valeovu pozornosť, aby oslabil jeho ostražitosť ohľadom Mirandy, a tým uvoľnil slučku, ktorú okolo nej sťahuje. Darí sa mu nájsť diery v kapitánovom pláne a využívať ich. Rozohráva hazardnú hru pre záchranu ženy, do ktorej sa zamiloval.

Linka príbehu je zaujímavejšia, udržateľnejšia, s množstvom potenciálu na zvraty a prekvapenia. Ťažko súdiť, nakoľko ich autorka využila, no je to v tomto smere lepšia kniha ako prvý diel. Neponúka až také klasické a nudné nahováranie si nevesty. Miranda síce uznáva spoločenské pravidlá, je slušne vychovaná, no neostáva stáť bokom. Adenove riešenie je nápadité, no celé to čakanie na rozpletenie vzťahov chcených i nechcených bolo trochu rozvláčne. Hašterenie medzi Adenom a Mirandou mi pripadalo v niektorých scénach silené. Mám dojem, že S.E. priveľmi typizuje postavy. Anglicko-škótske rozdiely nevyplývajú prirodzene, ale z akéhosi nátlaku. V konečnom dôsledku to však Adenovi s Mirandou spolu ladí. Trochu ma zaskočilo, prečo by bratia MacTaggertovci chceli nechať sestru zasnúbenú s mužom, ktorý je schopný obetovať Mirandu padúchovi, len aby sa sám finančne i spoločensky nedegradoval, ale odpoveď je v autorkinej réžii. Nutno dodať, že sa v príbehu vydarilo aj vykreslenie hlavnej zápornej postavy, čo dodávalo nevyhnutnému boju dobra so zlom šmrnc. Pár vecí sa nevyhlo opätovnému opakovaniu, možno aj zbytočnému, plus stále kritizujem ukecané odkazy na svätých, ktoré postavy hojne používajú, avšak odhliadnuc od týchto drobností sa román číta aj vďaka vypracovanej štylistike rýchlo a dobre.

si-

• •  • •

Sem s tím Skotem Suzanne Enoch

MacTaggertovi bratři mají jeden jediný úkol: najít si anglické nevěsty, jinak přijdou o všechno!
Coll MacTaggert, vikomt Glendarril, je vysoký, drsný skotský horal, který nerad někoho poslouchá – a to včetně své rozhořčené anglické matky, jež je odhodlaná dostat nejstaršího syna do chomoutu. Nicméně když přispěje k záchraně neo
dolatelně krásné ženy, Coll zjišťuje, že možná našel ideální partnerku…
Potíž není v tom, že Persephone Jonesová je slavná, bohatá, nezávislá a nejchytřejší ze všech lidí, které Coll zná. Problém je, že vůbec nestojí o sňatek se žádným mužem – obzvlášť ne s horkokrevným Skotem – ačkoli zřejmě jako jediný chápe, jaká ve skutečnosti je, přestože si tím sama není jistá. Když se Coll dozví, že Persephone je ve skutečnosti utajená lady a někdo ji chce zabít kvůli tomu, co má dědit… Inu, Coll nikdy nebyl z těch, co se straní boje. Když je ve hře srdce, nic se nesmí stavět mezi horala a jeho dámu... 
(Baronet,2021)

• • 

Collovi MacTaggertovi lady Aldrissová neprestajne predhadzuje kandidátky na manželku. Matkine ultimátum na ženbu sa mu čoskoro skončí. On stále trvá na tom, že si nevestu nájde sám.

Keď sa Coll zoznámi s herečkou Persephone Jonesovou, jeho ochrana pred dotieravými obdivovateľmi na ňu urobí dojem. Coll sa od začiatku netají svojím záujmom o flirt. Uzavrú s Persephone obojstrannú dohodu.

Lady Aldrissová nezaháľa. Ku Collovmu romániku chce povedať svoje. Matka má v pláne využiť všetky svoje dostupné prostriedky, aby zabránila najstaršiemu zo synov realizovať nápad vziať si herečku, len aby v ich súkromnej vojne vyhral.

Pre Colla je pani Jonesová to najzábavnejšie, čo mu pobyt v Londýne priniesol. Mieni si cestu k nútenému manželskému zväzku spríjemniť, hlavne keď Persie proti jeho spoločnosti nenamieta. Má totiž podozrenie, že je cieľom zámerných „nehôd“ a potrebuje ochrancu. Na oplátku sa jej ženský posudok na adeptky pre budúcu lady Glendarillovú Collovi hodí. MacTaggert však vstúpil na ihrisko grófovi Claremontovi.

Persie dáva Collovi lekcie dvorenia a konverzácie s anglickými dámami a využíva pri tom svoj herecký talent. Pomaly sa zamotáva do problému, lebo MacTaggert sa jej páči a ona si v živote nemôže dovoliť komplikácie. Coll nie je trpezlivý žiak. Nie je ochotný takzvane nosiť cudzí kabát, no vie, že adeptku na ženu musí získať vo svojich spoločenských kruhoch. Obaja vedia, že ich pomer je dočasný.

Coll pátra po sabotérovi v divadle a zároveň po jednom odhaľuje Persephonine tajomstvá. Narastá v ňom podozrenie, že pani Jonesová nie je tým, za koho sa vydáva.

Persie sa nevzdáva, aby z Colla MacTaggerta vykresala džentlmena podľa predstáv smotánky. Jeho správanie je na nóbl spoločnosť trochu hrubé, je výbušný, ľudia radi podceňujú jeho inteligenciu. Persie oceňuje jeho dôvtip i šarm, užíva si slobodu, nezávislosť aj milenca. Majú čosi spoločné. Pôsobia v meste rozruch.

Colla nebaví tancovať na plesoch s kandidátkami na manželku, blízkosť nebezpečenstva ho láka viac. Túžba ochraňovať Persie ho vťahuje do jej života, potvrdzuje mu to, čo už inštinktívne tuší – Persephone Jonesová je v skutočnosti Temperance Hartwoodová, lady na úteku pred nechceným manželstvom.

Zdá sa, že aj tretí MacTaggert našiel svoju anglickú nevestu, no presvedčiť o tom ženu pyšnú na svoju nezávislosť nebude jednoduché. Persie o život Temperance Hartwoodovej už nestojí. Je presvedčená, že jej životné cesty s Collovými sa nezlučujú, hoci sa na príjemnú chvíľu pretli.

Je za útokmi na Persephone niekto z očarených obdivovateľov či bývalých milencov? Alebo ide o poškvrnenú rodinnú česť? To chce Coll za každú cenu zistiť. Persie alias Temperance pod ochranou celého rodinného klanu môže rozpliesť nitky vlastnej minulosti i ohrozenia, ktoré na ňu číha. To nie je také nerozlúštiteľné už od odhalenia jej identity.

Autorka v románe využíva priestor na vyriešenie situácie medzi rodičmi súrodencov MacTaggertovcov a na sedemnásť rokov odlúčenia je to jednoduché a rýchle. Tento záver ustupuje šťastnej bodke pre Colla MacTaggerta.

Príbeh je trochu zbytočne rozvláčny. Uzavretie trilógie je ozaj hutné, no zdĺhavé. Coll je v autorkinom ponímaní typický horal a jeho povaha neprináša nič, čo by nebolo v predchádzajúcich častiach. Keďže hlavnou ženskou postavou príbehu je herečka, autorka poteší tých, čo obľubujú divadelné prostredie. Je otázne, či by v divadelnej hviezde Londýna celé roky nikto nespoznal bohatú dedičku. I keď sa odvoláva na kostýmy, je to predsa len verejná osoba. Na tento fakt a svoju dobu je i Coll maximálne benevolentný lord. No podobné nelogickosti asi treba vstrebať. Rovnako ako všadeprítomného Shakespeara. Niet pochýb, že Enochová písať vie, no tento námet mi zvlášť neimponoval. Zanechal vo mne vágny dojem. Chýbal mi autorkin nenásilný vtip, chýbala mi nejaká podstatná ingrediencia medzi hrdinami, ich vzájomná príťažlivosť ma neoslovila. Záver série týmto počinom moje očakávania nadpriemerného čítania nenaplnil.

si-

 

 

 

<strana 1, 2