Choď na obsah Choď na menu
 


 

čerpane zo stranky www.aktualne.sk

_________________________

Pre chrípku zavrieme ďalší hraničný priechod, tvrdí Kaliňák

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák
07.11.2009 16:05
BRATISLAVA - Slovensko pre chrípkovú epidémiu na Ukrajine od nedele rána dočasne uzavrie hraničný priechod v Ubli. Pre motoristov tak zostane otvorený len priechod vo Vyšnom Nemeckom. Oznámil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák.

 

Úrady sprísnili režim na spoločnej hranici tento týždeň, aby zabránili šíreniu vírusu, ktorý na Ukrajine zabil viac ako 130 ľudí. Už od utorka sú uzatvorené priechody pre peších vo Veľkých Slemenciach a Ubli.

"Dôvodom ďalšieho sprísnenia opatrení je stále zhoršujúca sa epidemiologická situácia na Ukrajine," uviedol Kaliňák. Na Ukrajine na chrípku ochorelo takmer 900.000 ľudí.

Policajti, colníci a lekári, ktorí doteraz kontrolovali ľudí a vozidlá smerujúce na Slovensko v Ubli, sa podľa ministra

presunú do Vyšného Nemeckého. "Na tomto poslednom otvorenom cestnom hraničnom priechode bude v zmysle schengenského kódexu odopretý vstup každej osobe, ktorá bude vykazovať príznaky choroby, alebo jej vozidlo nebude v požadovanom technickom stave," poznamenal.

O úplnom uzatvorení hraníc ministerstvo zatiaľ neuvažuje. V prevádzke zostane aj dvojica železničných priechodov v Maťovských Vojkovicach a Čiernou nad Tisou, lekári však budú kontrolovať ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny.

Na Slovensku zatiaľ epidémia sezónnej ani novej chrípky A (H1N1) podľa hygienikov nevypukla. Chrípkou a jej podobnými ochoreniami sa tento týždeň nakazilo viac ako 12.000 ľudí. Počet nakazených na novú chrípku sa od začiatku pandémie vyšplhal na 200, vírus A (H1N1) si už pravdepodobne vyžiadal aj prvú obeť. Potvrdiť by to mala pitva, ktorej výsledky budú známe budúci týždeň

Na snímke príslušníčka hraničnej polície s hygienickým ruškom na tvári na cestnom slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 2. novembra 2009.

Na snímke príslušníčka hraničnej polície s hygienickým ruškom na tvári na cestnom slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom 2. novembra 2009.

_________________________

Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková (v strede) s ochranným rúškom na tvári v rámci prevencie proti chrípke počas jej návštevy nemocnice v meste Ľvov na západe Ukrajiny 4. novembra 2009. Európska komisia informovala, že veľmi pozorne monitoruje situáciu na Ukrajine v súvislosti s epidémiou chrípky.

Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková (v strede) s ochranným rúškom na tvári v rámci prevencie proti chrípke počas jej návštevy nemocnice v meste Ľvov na západe Ukrajiny 4. novembra 2009. Európska komisia informovala, že veľmi pozorne monitoruje situáciu na Ukrajine v súvislosti s epidémiou chrípky.

____________________________________

 

Na snímke ľudia s ochrannými rúškami na tvári v ukrajinskom meste Užhorod na hraniciach so Slovenskom 4. novembra 2009.

 

Příznaky prasečí chrípky:

  • horučka
  • zimnica
  • únava
  • nechutenstvo
  • kašel
  • chory
  • škrábaníe v krku
  • nev
  • průjem
  • komplikacía je těžký zápal pluc a selhání dýchaní a nevoľnosť
  • zvracenie

 

 

  ________________________________

 

Rusko začína s očkovaním proti prasacej chrípke

MOSKVA. S očkovaním prvých skupín obyvateľstva, zamestnancov komunálnych služieb a pracovníkov ministerstva pre mimoriadne situácie sa v najbližších dňoch začne podávanie vakcíny proti novej chrípke A(H1N1) v Ruskej federácii.

Od konca novembra by malo dôjsť aj k zaočkovaniu pracovníkov v zdravotníctve a poslucháčov štúdia medicíny, a v decembri potom k očkovaniu zamestnancov vzdelávacích inštitúcií, príslušníkov ozbrojených síl a spomedzi mladých ľudí prioritne stredoškolákov.

Všetci občania, ktorí nepatria do žiadnej z týchto skupín a chcú sa nechať zaočkovať, by mali dostať sérum bezplatne v každej ordinácii, ak bude vakcíny dostatok.

Momentálne disponuje Rusko celkove tromi miliónmi dávok rôznych druhov tohto séra a do konca roka by mali vyrobiť 35 miliónov dávok vakcíny. V prípade pandémie by dlhodobo mali zaočkovať v krajine okolo 100 miliónov ľudí.

Podľa dnešnýchOchorenie si doteraz vyžiadalo 14 obetí na životoch, väčšina z nich vyhľadala lekársku pomoc prineskoro informácií námestníčky ministra zdravotníctva Veroniky Skvorcovovej doteraz zaznamenali v krajine 3122 ochorení na tzv. prasaciu chrípku - z nich ešte asi 1200 ľudí choroba sužuje, zvyšok sa uzdravil.

 

________________________________

Rusko chce vyslať na Mars loď na jadrový pohon

raketoplán Endeavour

Rusko sa chystá postaviť raketoplán na jadrový pohonväčší obrázokAutor: TASR/AP

Moskva - Budú Rusko a USA súperiť v tom, kto prvý vstúpi na Mars? Alebo sa rozhodnú pre spoluprácu a spoločný let? Či ich snáď nakoniec predbehne "tretí vzadu", teda Čína?

Na tieto otázky je zatiaľ zrejme predčasné odpovedať, pretože pristátie na červenej planéte je stále ešte veľmi vzdialenou budúcnosťou.

Rusom však odvážne plány nechýbajú. Prezident Dmitrj Medvedev tento týždeň posvätil návrh šéfa ruskej Federálnej kozmickej agentúry (Roskosmos) Anatolija Perminova, aby sa začala budovať loď na jadrový pohon, v ktorej silách by bolo dobytie Marsu.

Plán na konštrukciu stroja by mal byť hotový do roku 2012, samotná loď bude vznikať najmenej deväť rokov. Cena? Nie menej ako sedemnásť miliárd rubľov.

"Náš projekt je zameraný na výpravy do hlbokého vesmíru. Na medziplanetárne lety, vrátane cesty na Mars. A aj na vytváranie a udržiavanie staníc vo vesmíre," oznámil Perminov.

"Sú to veľmi vážne plány. Musíme na neho zohnať peniaze," vyhlásil prezident Medvedev.

Rusko dodnes používa na lety do vesmíru staré lode ešte z čias Sovietskeho zväzu. S objektmi na jadrový pohon má skúsenosti, aj keď nie sú vždy dobré.

 

Zábery sondy Mars Orbiter z Marsu

väčší obrázokAutor: SITA

 

V roku 1978 sa zrútil na územie Kanady sovietsky špionážny satelit s jadrovým pohonom a zamoril časť krajiny rádioaktivitou. Našťastie dopadol na veľmi riedko obývanú oblasť.

Niektorí experti považujú projekt nukleárnej vesmírnej lode za nebezpečný. A to práve kvôli radiácii a možným problémom pri návrate na Zem.

"Je nezodpovedné posielať do vesmíru akýkoľvek jadrový materiál," povedal agentúre AP hovorca ruskej pobočky Greenpeace Vladimir Čuprov.

Rusi už dlho hovoria o tom, že staré kozmické lode Sojuz je potrebné nahradiť novou generáciou strojov. Prvýkrát však len teraz začali hovoriť o použití jadrovej technológie.

____________________

Dvojročný chlapec má IQ ako Einstein. Prijali ho do Mensy

Albert Einstein

Albert Einsteinväčší obrázokZdroj: Aktuálne.sk

00:00 | 16.10.2009 | Red Zahr

Reading- Oscar Wrigley je vôbec najmladším Britom, ktorého prijali do Mensy - spolku vysoko inteligentných ľudí. A to má iba dva roky a päť mesiacov.

IQ testy u neho preukázali hodnotu 160, teda číslo, ktoré sa prisudzuje napríklad Albertovi Einsteinovi či vedcovi Stephenovi Hawkingovi. Chlapec pochádzajúci z Readingu nenecháva nikoho na pochybách o svojej výnimočnosti.

"Oscar nedávno mojej žene rozprával o reprodukčnom systéme tučniakov," povedal pre denník The DailyTtelegraph jeho otec Joe, počítačový špecialista.

 

 

"Čakám na deň, keď sa na mňa otočí a povie mi, že som idiot," usmieva sa. Je takmer isté, že Oscarov inteligenčný kvocient je ešte vyšší ako udávaných 160. Pri prekročení tejto hladiny sa už IQ ťažko určuje.

Využije potenciál?

Nie je síce najmladším britským dieťaťom prijatým do Mensy, ale svoju "konkurentku" Elisu Tanovú- Robertsovú z Londýna prekonal o tri body.

O jeho prijatí do spolku výnimočne inteligentných ľudí sa neviedli dlhé debaty. "Oscar preukázal, že má veľký potenciál. Pre jeho rodičov je veľkou výzvou, aby ho dokázal úspešne premeniť," vyjadril sa riaditeľ Mensy John Stevenage.

"Sme veľmi radi, že rodičia rozhodli, aby sme mu v jeho rozvoji pomohli," dodal riaditeľ.

____________________

 

Vypláva nový Titanik. Presne 100 rokov po tom prvom

New York - Na apríl 2012 je naplánovaná transatlantická spomienková plavba, ktorá bude kopírovať plavbu slávneho Titaniku. Ide o akciu, ktorá pripomenie sté výročie potopenia lode.

Spomienkový parník vypláva "v rovnakom čase" z rovnakého miesta, odkiaľ pred sto rokmi odštartoval aj Titanik, teda 8. apríla 1912 z britského Southamptonu.

Slávnosť sa uskutoční na palube "nového" Titaniku medzi 23:40 hodinou 14. apríla a 2:20 hodinou 15. apríla - na presné výročie, keď Titanik narazil do ľadovej kryhy, ktorá ho poslala na dno. Samozrejme, na rovnakom mieste, kde sa katastrofa odohrala. Loď vyrazí z osudného miesta do Halifaxu. Tam budú môcť pasažieri spomienkovej plavby navštíviť cintoríny, kde sú pochované obete nešťastia.

Cieľovou stanicou potom bude New York, kam Titanik pôvodne mieril. Spomienkový parník sa zastaví aj v írskom Cobhu, kde Titanik kedysi na svojej ceste zakotvil.

Plavba sa uskutoční na lodi Balmoral, ktorú si britská firma Miles Morgan Travel prenajala od Fred Olsen Cruise Lines. Zhodou okolností materská spoločnosť firmy Freda Olsena nechala postaviť samotný Titanik. Na Balmoral sa vojde až 1350 pasažierov s 510 členmi posádky. Loď disponuje 710 kajutami.

Cena za 12 nocí na tejto lodi sa začína pri sume 3900 dolárov. Počas plavby bude možné vyberať si z rovnakého menu, aké mali na stoloch pasažieri Titaniku pred sto rokmi. Cestujúci budú dokonca aj počúvať rovnakú hudbu a tancovať dobové tance. Ako bonus budú môcť ľudia navštíviť lekcie historikov priamo na lodi.

Titanik bol luxusný parník spoločnosti White Star Line, ktorý stroskotal počas svojej prvej plavby z noci zo 14. na 15. apríla 1912. Pri nešťastí zahynulo 1523 cestujúcich a členov posádky.

 

____________________ 

Astronaut tvrdí, že mimozemšťania existujú 

 

USA - Ako člen posádky Apolla 14, ktorá v roku 1971 pristála na Mesiaci, mal možnosť so svojim kolegom stráviť na povrchu zemského satelitu rekordných deväť a pol hodiny.

Preto spôsobil 77-ročný Mitchell riadny rozruch, keď v britskom rádiu prehlásil, že mimozemšťania existujú a navštívili Zem.

____________________

 

Ufológovia sa tešia. Francúzi otvorili archív

UFO

väčší obrázokAutor: estpak.ee

00:00 | 26.3.2007 | lem

Paríž - Francúzsko ako prvá krajina na svete otvorila oficiálnu databázu dokumentov o neidentifikovaných lietajúcich objektoch UFO.

Týmto krokom chcú vedci rozptýliť podozrenie niektorých nadšencov, že im úrady zatajujú informácie o lietajúcich predmetoch neznámeho pôvodu.

Webové stránky archívu boli hneď po spustení preťažené a pre väčšinu návštevníkov nedostupné.

"Ide o svetovú premiéru," povedal Jacques Petenet z odboru pre neidentifikované vesmírne telesá Národného strediska a vesmírnych štúdií.

Francúzsko: My nič netajíme!

V USA podľa neho síce verejnosť prístup k dokumentom o UFO má, ale len k niekoľkým prípadom.

"My sme postupovali presne opačne a dali sme verejnosti k dispozícii všetky informácie," dodal Patenet.

 

UFO

väčší obrázokAutor: Showbizz.cz

 

Archívy sprístupnené na webe zatiaľ obsahujú asi 400 zložiek, teda štvrtinu zo všetkých 1600 prípadov UFO pozorovaných vo Francúzsku od 50. rokov minulého storočia.

Od roku 1954, kedy bolo centrum pre sledovanie mimozemšťanov založené, bolo vo Francúzsku úplne vysvetlených iba deväť percent všetkých prípadov. Ďalších 25 percent bolo klasifikovaných ako nevysvetliteľné, aj napriek dostatočným dátam a vierohodným svedectvám.

Nevyriešené prípady existujú

Jedným z týchto prípadov je správa z 8. januára 1981, kedy roľník z mesta Trans-en-Provence v južnom Francúzsku nahlásil lietajúci tanier o priemere 2,5 metra, ktorý pristál na poli asi 50 metrov od neho.

"Po pár sekundách sa predmet opäť vzniesol do vzduchu bez akéhokoľvek zvuku," potvrdil Patenet.

Vyšetrovatelia zistili, že na zemi sú stopy objektu, ktorý váži niekoľko sto kilogramov. "Nikdy sme však neboli schopní tento prípad vysvetliť," dodal.

 

 

UFO? Nie, len planý poplach

Oproti tomu 5. novembra 1990 nahlásila tisícka osôb, že na oblohe zazreli niekoľko jasných svetiel v domnienke, že ide o UFO.

V skutočnosti šlo o raketu, ktorá sa vznietila pri páde do atmosféry. "Nemáme dôvod sa domnievať, že za týmto prípadom stáli mimozemské sily," povedal Patenet pre časopis New Scientist a dodal: "Prípady, kedy niekto nahlási podivný objekt podobný lietajúcemu toaletnému papieru, si skrátka nezaslúžia vyšetrovanie."

V súčasnosti sú na sieti predovšetkým policajné protokoly o údajných leteckých tanieroch bez osobných údajov svedkov. Zvyšok by mal byť on-line do konca roku, kedy sa na webe objavia tiež fotografie a videá.

____________________

Ako prežiť inváziu ufónov

Varšava - Keď nastane deň vpádu votrelcov na Zem, možno budeš rád, že si počúvol rady Travisa Taylora a Boba Boana.

Obom pánom bude možno raz ľudstvo vďačiť za prežitie. Sú to autori príručky o ufónoch, v ktorej radia ľuďom, ako sa majú správať, keď sa ufóni dostanú na Zem. Autori berú celú vec vážne.

Majú technológie na návštevu Zeme

"Je naozaj veľmi pravdepodobné, že existujú iné formy života. Sú tu dosť dlho na to, aby vyvinuli svoje technológie natoľko, aby bez problémov navštívili našu planetárnu sústavu," tvrdí na úvod Taylor, ktorý vyštudoval astronómiu a fyziku, s Boanom pracoval aj pre Pentagon a NASA.

Priznáva, že možná invázia mimozemšťanov je jeho životná téma. Odmieta predstavu, že by cudzia civilizácia bola schopná putovať vesmírom a pritom by sa chcela vyhnúť vojne. "Takýto nápad nie je reálny," hovorí.

Taylor a Boan poopravili dve teórie, ktoré objasňujú, či je ľudstvo vo vesmíre samé: Drakeovu rovnicu a Fermiho paradox.

Rovnica, navrhnutá v 60-tych rokoch americkým astronómom Frankom Drakom, sa snaží odhadnúť pravdepodobnosť kontaktu s inou civilizáciou. Usilujú sa dôkladnejšie pochopiť mechanizmy, ktoré ovplyvňujú ich vznik.

Zahŕňa faktory ako množstvo planét, na ktorých by mohol vzniknúť život, či zlomok civilizácií, ktoré by boli ochotné komunikovať s ľudstvom.

Ak existujú ufóni, prečo sme ich ešte nevideli?

Taylor a Boan zavrhli "príliš opatrné" prvky ako predpoklad, že mimozemšťania nemôžu cestovať rýchlejšie ako desatinou rýchlosti svetla. Dospeli k záveru, že Mliečna dráha ukrýva tisíce inteligentných druhov, ich návšteva Zeme je nanajvýš pravdepodobná.

Pokiaľ existujú mimozemské formy života, ako je možné, že sme doposiaľ od nich nedostali žiadny signál? Prečo sme nenašli žiadne stopy sond, vesmírnych lodí či rádiového vysielania?

Tieto otázky položil v roku 1950 taliansky fyzik, nositeľ Nobelovej ceny Enrico Fermi, aby vyvrátil teórie, že život vo vesmíre je normálny.

Autori An Introduction to Planetary Defense (Úvodu do planetárnej obrany) sú presvedčení, že Fermi sa mýlil.

 Tvrdí totiž, že aj keby votrelci už disponovali technológiami, ktoré umožňujú prekonávať tisíce svetelných rokov počas jediného dňa, na preskúmanie všetkých končín vesmíru by potrebovali milióny rokov. Proste nás ešte nevystopovali.

Terorizmus ich doviedol k ufónom

O reakciách na útok mimozemšťanov začali Taylor a Boan premýšľať pod vplyvom debát o terorizme v roku 2001. "Napadla mi hypotetická vojna s cudzou civilizáciou. Keď som sa podelil o postreh s ostatnými, najprv vybuchli smiechom. Ale za chvíľku sa valili pripomienky," hovorí Taylor.

"Ten nápad nás mimoriadne zaujal. Začali sme vytvárať podrobný plán pre prípad medziplanetárneho konfliktu. Na čosi takéto musíme byť pripravení."

zákopov", improvizovať a nasadiť taktiku "udri a uteč", podobne ako islamskí extrémisti bojujúci s Američanmi v Iraku.

"Islamskí povstalci nás dokážu poráziť. Ich spôsob boja by bol najlepšou obranou v prípade útoku z vesmíru," dodáva.

Naopak, nemožno sa spoliehať na pomoc pozemských baktérií: "Ničivá sila chrípky, o ktorej písal H.G.Wells vo svojej Vojne svetov, je literárna utópia. Cudzie organizmy sa vyvíjali úplne inak ako ľudské, takže pozemské vírusy a baktérie by v konfrontácii nemali šancu."

Malo by potom ľudstvo vôbec nejakú nádej? Taylor tvrdí, že áno, ale dodáva, že bezpečie spočíva v našich rukách: "Ľudia na špičke musia pristupovať k problému vážne, a nie ako k hlúpemu sci-fi. Nech si vezmú príklad z Ronalda Reagana, ktorý sa často so spolupracovníkmi radil o mimozemských hrozbách.

"Ak sa dnes pripravíme, zaskočení budú akurát tak agresori z vesmíru."

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.