Ľahké obedy
Kuracia zmes s nivou - za 10 minút hotový obed
Potrebné prísady
kurací rezeň, plátok nivy, 1-2 šľahačky
Postup prípravy
kuracie mäso nakrájame na slížiky, osmažíme, nesolíme, pretože niva je sama o sebe slaná. Keď je mäsko hotové, zasypeme strúhanou nivou a hneď zalejeme šľahačkou, premiešame, rýchlo to zhustne. Môžeme podávať. Doporučujem dať 2 šľahačky, pretože omáčka je taká výborná, že u nás sa pomaly vylizuje z taniera. Ako prílohu podávam hranolky. Doba prípravy je asi 20 minút. Výborná rýchlovka, za ktorú vás každý pochváli.
Kuracie prsia s brokolicou v syrovej omáčke
Potrebné prísady
kuracie prsia * brokolica * tvrdý syr * 3 tavené syry * 50 g masla * 400 ml mlieka * 2 kopcovité PL múky * alobal * PRÍLOHA: zemiaky s petržlenovou vňaťou * šalát
Postup prípravy
Zapečené kuracie prsia s brokolicou v bešamelovo-syrovej omáčke, hotová mňamka.
1. Ako vždy, brokolicu si uvarte vopred v pare, aby si zachovala svoju výživnú hodnotu. Uvarte ju do polotvrdá, nemusí byť úplne mäkká
2. Do pekáča alebo jenskej misy dajte na spodok trocha oleja, pridajte kuracie prsia, osoľte ich, okoreňte,
3. a na ne naukladajte uvarenú brokolicu
4. Prichádza na rad bešamelová omáčka: z masla, mlieka a múky uvarte hustú omáčku, nechajte trocha vychladnúť, trocha osoľte, a pridajte
5. .... nastrúhaný tvrdý syr. Čím viac, tým lepšie. Vmiešajte do omáčky.
6. Syrovú omáčku navrstvite na brokolicu, zakryte alobalom a dajte upiecť. Pečte asi hodinku pri teplote 250 stupňov.
7. Podávajte so zemiakmi a šalátom.
2. Z týchto surovín si urobíme medovú marinádu. Dedko používa ľubozvučné "mad" a spolužiačka zo základnej, ktorá nevynikala slovenskou gramatikou, dokonca "mäd" :-)))). Na marinádu použijeme teda med, sójové omáčky a olivový olej 3. Do misy, ktorá sa dá uzavrieť, dajte med, 4. Pridajte olivový olej, 5. Sójovú omáčku sladkú, 6. a sójovú omáčku pikantnú. Dobre rozmiešajte 7. Kuracie prsia vložíme do marinády a necháme 2-3-4 hodinky marinovať. 8. Po dvoch, troch či štyroch hodinkách mäso vložte do rozpáleného oleja a z oboch strán dobre opečte. Dávajte pozor na dve veci, nesmažte mäso príliš krátko, pretože by bolo surové v strede a taktiež ho nesmažte príliš dlho, bolo by suché a marináda na povrchu by zhorela. Ideálne je smažiť ho na prudkom ohni, zakryté pokrievkou, takých 5-6 minút z oboch strán. Samozrejme za túto info neručím :-)) ak použijete prsia veľkosti 95C. 9. Kľudne opečte mäsko do chrumkava, zvnútra by malo ostať mäkučké a šťavnaté. 10. Mäso vyberte na dosku a nakrájajte na rezne. Tú vôňu Vám odporúčam zažiť na vlastnom nose!!! 11. Takto vyzerá mäsko zvnútra, je božské a lahodné. Ako prílohu podávajte dusenú zeleninu, ryžu, resp. namiesto zeleniny kompótové ovocie alebo ananás. Česť práci, súdružky. Kuracie prsia na mede - tip na nedeľný obed
Potrebné prísady
celé kuracie prsia * soľ * mleté čierne korenie * med * olivový olej * sójová omáčka sladká * sójová omáčka ostrá * olej na opečenie * PRÍLOHA: dusená zelenina * ryža
Postup prípravy
Šťastie nie je iba muška zlatá.... :-))) ale aj táto papa.