Choď na obsah Choď na menu
 


Obrázok

Zlatý retriever

(Golden retriever)

 

 

Pôvod:Zlatý retriever má pôvod vo Veľkej Británií,kde ho začal chovať Lord Tweedmouth.Chcel vyšľachtiť schopného lovca s ušľachtilím vzhľadom.Pri šľachtení využil aj žltého retrievera.Jeho dnešný názov-zlatý retriever bol prijatý v roku 1920.

Popis:Je to pes stredne veľký,s priestorným a hlbokým hrudníkom.Má svalnaté končatiny,rovný chrbát a krátky v bedrovej časti.Jeho oči sú hnedé a dobrosrdečné.Jeho lebka široká a chrup nožnicový.Papuľa nieje príliš dlhá.Nos je čierny,ale v strobe môže zružovieť.Zlatý retriever môže mať srsť rovnú alebo mierne zvlnenú.Má nepremokavú podsadu.Srsť môže byť od čisto bielej až po zlatočervenú,no tu v Európe je uprednostňovaná skôr zlaté a krémová.

Povaha:Toto trpezlivé,pokojné,inteligentné a nikdy nie agresívne plemeno je vhodné aj do chladnejšieho počasia,keďže bol šľachtený na aportovanie z vody.Je vhodný skôr k športovejším rodinám a miluje deti.Tento pes potrebuje veľa pohybu a hlavne zamestnanie.Agility je pre ňho ako stvorené.Ak ale nebude mať zamestnanie môže trpieť obezitou.Je to veľmi sociálne plemeno a potrebuje kontakt s druhými a preto nieje vhodný na kotercový chov.Zlatý retriever nemá vyvinutú hryzavosť a preto by ste ho nemali učiť strážiu.Mohli by ste tím pokaziť jeho vľúdnu povahu.

Využitie:Bol šľachtený ako lovecký pes a donášal zastrelené vtáky aj zo súše ale aj z vody.(anglicky: to retrieve = priniesť).Dnes je známy dobrým kontaktom s ľudmi a preto patrí medzi ľahko cvičiteľné plemená.

Zvláštnosti plemena:Keďže popularita tohto plemena stúpa,prichádza k nepremyslenému kríženiu a môžu sa vyskytnúť poruchy v správaní-agresivita,hryzavosť,bojazlivosť.

Výška a váha:

Psy:56-61 cm                 Obrázok

Fenky:53-56 cm

Váha: 28-36 kg

 

Obrázok

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

milujem ich

(NANA, 27. 7. 2009 11:44)

milujem zlatých retrieverov sú super....aj ty si dobrá kamoška dominika...no a ty byvas na cinzaku a mozes mat kokera a za mesac sa stahujete na dom a budes mat zlateho retrievera ja nemozem mat ani jedneho psa...ale nevadi

adminka je moja kamoska a vie straaaaaaasme vela o psochh....je superr

Re: milujem ich

(werk, 26. 4. 2017 16:35)

Aj moj oblubene plemeno psa je zlaty retriever.