Medovníky
Medovníky
Medovníkové cesto
750 g hladkej múky ( 560 g )
350 g práškového cukru + 1 vanilkový cukor ( 260 g )
4 celé vajcia ( 3 )
1 malá lyžička sódy bicarbóny
7 veľkých lyžíc tekutého medu ( 5 )
(môžeme trochu zohriať)
20 g masla ( 15 g )
perníkové korenie + lyžica škorice
(predávajú, ale ak nekúpime, dáme mleté
klinčeky, aníz, škoricu.)
Môže byť aj perníkový prášok do pečiva.
Cesto vymiesime a necháme 8 – 12 hodín stáť
v chlade. Potom vyvalkáme na asi 3 mm hrúbku a vykrajujeme.
(Môžeme aj najprv povykrajovať medovníčky a tie nechať stáť na pomúčených doskách.)
Plech potrieme maslom.
Pečieme pomaly v trúbe na 150º C.
Biela hmota na zdobenie :
Sneh z 1 bielka
15 – 20 dkg preosiateho práškového cukru
5 – 10 kvapiek citrónu
Hmota musí byť hustá. Zdobíme pomocou mikroténového sáčka, v rohu urobíme maličkú dierku.