Leto je ideálny čas, kedy urobiť pár „ľahších“ úprav jedálneho lístka, keďže telo si prirodzene pýta viac tekutín a menej tučných jedál. Odľahčite svoje obedy bez toho, aby ste sa museli zriecť obľúbených jedál. Skúste to s našim tipmi:
Nahraďte bielu múku celozrnnou
Na celozrnné pečivo ste si už možno zvykli. Okrem toho môžete celozrnnú múku využiť aj pri príprave koláčov alebo si pochutiť na celozrnných cestovinách. V energetickej hodnote síce výrazný rozdiel nie je, ale vďaka vyššiemu obsahu balastných látok vás celozrnné výrobky udržia dlhšie sýtu. Pozor na chytáky v potravinách, nie každé tmavé pečivo je automaticky celozrnné. Aby mohlo túto značku používať, musí obsahovať minimálne 80 percent celozrnnej múky.
Presedlajte z netučných jogurtov na polotučné
Možno sa vám to bude zdať ako podivná rada, ale porozmýšľajte nad tým. Netučné jogurty vzbudzujú ilúziu, že ich môžete jesť, čo vám brucho ráči. Navyše, aby neboli celkom bez chuti, výrobcovia ich presládzajú cukrom alebo umelými sladidlami. Mliečne tuky vám neublížia, pokojne si preto občas doprajte aj smotanový jogurt.
Zvyknite si na parný hrniec namiesto klasického
Týmto spôsobom ušetríte nielen kalórie, ale predovšetkým cenné živiny potravín. Vezmite si napríklad brokolicu. Pri bežnom varení príde o 60 percent vitamínov, kým v pare sa stratí iba 16 percent. V pare pripravované jedlá sú chuťovo výraznejšie, takže nemusíte používať toľko oleja, ani umelých dochucovadiel.
Objavte tofu namiesto údených syrov
Syr zo sóje je bohatý na vitamíny, minerály, fytoestrogény a bielkoviny. Obsahuje len veľmi málo tukov a skoro žiadny cholesterol. Tofu je vyhľadávanou lahôdkou pre jeho všestranné využitie. Ak sa rady hráte v kuchyni, zistíte, že z tofu nemusí byť iba výborný hlavný chod, ale aj koláč či dokonca zmrzlina.
|
Smotanová zmrzlina obsahuje cca 1050 KJ, kým vodová len 590 KJ |
Skúste diétnejšiu zmrzlinu
Keď už sme spomenuli tofu zmrzlinu, pri mrazenej pochúťke sa ešte chvíľu zastavíme. V lete jej málokto odolá, aj keď často bojujeme s vlastnou vôľou, či si ešte bez výčitiek pridať alebo nepridať kopček. Pri správnom výbere túto dilemu určite zvádzať nemusíte. Najlepšia je domáca zmrzlina, pri ktorej máte aspoň istotu o pomere pridaných surovín.
Náš tip: Oslaďte si letný podvečer vynikajúcim (a ľahučkým) melónovým šerbetom:
Budete potrebovať: 30 dkg dužiny vodového melónu, 0,1 l suchého bieleho vína, šťavu z polovice pomaranča, 1 vaječný bielok a 4 polievkové lyžice kvetného medu
Ako na to: Melón nakrájaný na kúsky pomixujte s pomarančovou šťavou, vínom a medom. Zmes nechajte tri hodiny mraziť, potom pridajte ušľahaný bielok a opäť zamrazte. Podávajte vychladený a ozdobený lístkom čerstvej mäty. Dobrú chuť!
Zdroj http://wanda.atlas.sk/