Choď na obsah Choď na menu

Kupujeme králika

21. 3. 2009

Kupujeme králika

 

 

Na čo si dať pozor pred kúpou králička

Králika je najlepšie kúpiť od chovateľa, lebo máte istotu, že kupujete králika, ktorý je zdravý a môžete získať aj králika s rodokmeňom. Najlepším miestom kde môžete získať takého králika sú výstavy drobných zvierat resp. výstavy králikov.
Tzv. zverimexový podvod: V obchodoch so zvieratami (tzv. zverimexy alebo chovprodukty) predávajú často trpasličie králiky, ktoré nie sú čistokrvné, ale krížené s malými plemenami. No aj medzi mláďatami čistokrvných trpasličích králikov sa môže vyskytnúť väčšie, prerastené mláďatko, ktoré väčšinou končí vo zverimexe, lebo chovateľ ho už nemôže použiť na chov. A keďže ľudia chcú čo najmenšieho králička, predávajú ho ešte veľmi mladého. Vtedy je ešte maličký, má krátke ušká a guľatú hlavičku, takže vizerá ako čistokrvný.
Mladý králiček by sa nemal dostať do obchodu mladší ako 6 - 8 týždňov. V tomto veku sa mladé králičky ešte len odstavujú od matky. Ak sa králik odstaví od matky skôr ako v 6 týždňoch, býva často chorľavý, má slabšiu imunitu. Na druhej strane kúpou králika z obchodu môžete dať šancu králičkovi, ktorý by mohol skončiť ako potrava pre hady. No riskujete tým, že bude chorý a zomrie vám za pár dní, ako sa to stalo už veľa ľuďom.

Ako zistiť či je králik zdravý?

Zdravý králik má hladkú, lesklú srsť, ktorá prilieha na celom tele (okrem dlhosrstých králikov a králikov rexov, ktorým srsť neprilieha). Z očí mu nič nevyteká a nemá ich zalepené. Ak sa to prejavuje len na jednom oku, môže to byť spôsobené prievanom, cudzím telesom (napr. prach z pilín) a pod. Z nosa mu tiež nesmie nič vytekať a nemal by kýchať. Chrasty  a chumáčové zlepence vo vnútri ucha sú dôkazom napadnutia ušnými roztočmi. Časté potriasanie hlavou, škriabanie si uší alebo naklonené držanie hlavy tiež môže byť spôsobené roztočmi alebo cudzím telesom v uchu. Prehliadnite aj srsť proti smeru rastu, aby ste zistili, či králik nemá parazity napr. blchy. Prítomnosť bĺch zistíte podľa ich trusu v srsti králika - malých suchých čiernych zrniek. Ak má králik zlepenú srsť v okolí análneho otvoru, má hnačku. Ak králik sedí skrčený v rohu a má naježenú srsť, je pravdepodobne chorý.

 

 

Preprava

Na prepravu králika použite buď špeciálnu prepravku na zvieratá, alebo kartónovú škatuľu, ktorú vysteliete savou podstielkou. Na dlhšiu cestu mu dajte kúsok jablka alebo niečo šťavnaté, aby nebol smädný a dávajte pozor aby naňho nepálilo slnko a aby mal dostatok vzduchu.

Privykanie

Váš nový miláčik sa vás asi bude spočiatku trochu báť, bude sa tlačiť v kúte klietky alebo zalezie do domčeka (preto domček radšej dávajte do klietky až keď si králik na vás zvykne). Čoskoro si však na nový domov aj na vás zvykne. Dobré je keď sa mu budete prihovárať, tak si zapamätá váš hlas a bude vás podľa neho poznať. Nikdy neľakajte králika hlasnými alebo nečakanými zvukmi. Ako spoznáte, že si zvieratko zvyklo? Nebude sa pri vašom príchode ku klietke skrývať, ale vzpriami sa na zadné labky pri mriežke.
Rada: Niektorí ľudia nechávajú králika spočiatku na pokoji v klietke niekoľko dní, kým si zvykne a až potom si ho zoberú na ruky alebo pustia pobehať po izbe.  Králik si ľahšie zvykne, keď si ho hneď od prvého dňa beriete na ruky a hladkáte ho (nie však dlho, ale často), tak zistí, že sa mu pri vás nič zlé nestane.