velká jarná diéta
Konečne sa po nadbytočných gramoch len tak zapráši - a to bez hladu a záchvatov pažravosti! Táto diéta má dvojaký účinok: prezradíme vám skvelé tajné recepty, ktorými predídete jarnej únave a súčasne sa zbavíte nepotrebných zásob tukov a vody.
Bez stresu k top postave
Na nasledujúcich stranách sme pre vás zozbierali chutné a ľahké recepty, ktoré môžete podľa chuti a nálady navzájom kombinovať. Ak ste napríklad pracovne vyťažená alebo často na cestách, môžete si obed nahradiť večerou a vziať si jedlo so sebou. Prísne pravidlá nie sú dané.
Štíhla a pekná
Maškrtiť a aj napriek tomu chudnúť? Áno, aj to je možné! Po siedmich dňoch takéhoto stravovania schudnete 3,5 kg. Vďaka strave založenej na zelenine a bohatej na bielkoviny vám dokonca zmiznú drobné vrásky a spevní sa ochabnuté väzivo. Dôležité je len prijímať dostatočné množstvo tekutín. Minimálne 2 litre minerálnej vody, zriedených ovocných štiav, ovocných a bylinkových čajov sú nevyhnutné na vylučovanie nečistôt uvoľňujúcich sa pri odstraňovaní tukových buniek. Preto často pite, aj keď nie ste smädná.
Raňajky
Na dobrý štart do nového dňa potrebujeme asi štvrťhodinku, šálku kávy alebo čaju a štedrú dávku vitálnych látok.
Naše tipy:
30 g chrumkavého müsli, 200 g ovocia (jahody a iné plody, jablko, hruška, banány...) a 100 ml nízkotučného mlieka.
Celozrnná žemľa s náterom z 50 g topeného syra, po 1 ČL javorového sirupu a medu a 1/2 pomaranča nakrájaného na mesiačiky.
Hrubý krajec celozrnného chleba natretý 50 g okoreneného syru typu cottage a obložený 30 g papriky, pár lístkami rukoly a 1 ČL píniových zrniečok.
Ražná žemľa s nátierkou z 1 PL jogurtu a 1 ČL diétnej majonézy plus obloženie z 1/4 plátkov avokáda, 1 posekaného cesnaku, malého množstva žeruchy a tenkých koliesok čili papričky.
Sladké pod zub
Na chýbajúcich maškrtách pohorí väčšina diét. Vyhnite sa tomu a doprajte si sem-tam malú dobrotu.
Ponúkame tie najvhodnejšie:
Kúsok ovocia s vysokým obsahom ovocných cukrov, napríklad jablko, hruška, banán alebo štvrť kila hrozna.
Vlastnoručne upečený mafin s hrozienkami. Na 6 kusov potrebujeme: 50 g práškového cukru, 40 g múky, 20 g škrobu, 1 ČL prášku do pečiva, 1 balíček vanilínového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, po 60 ml vaječného likéru a oleja. Všetko spolu premiešame a do vzniknutej zmesi primiešame 60 g hrozienok namočených v rume. Papierom vystlané mafinové formy naplníme cestom, podľa chuti môžeme ešte posypať čokoládovou ryžou. Pečieme pri 200 °C asi 15 minút.
Rovnako povolené sú aj nízkotučné sladkosti ako napríklad penové cukríky, kyslé cukríky, gumové medvedíky a indiánky. Ale maximálne 50 g.
Nízkotučné občerstvenie
Ak váš pocit hladu prerástol až v hlasné vyhrávanie muzikantov v bruchu, žiadajú sa ľahké "zasycovače". Počas tejto diéty si môžete dvakrát denne vybrať niečo z nasledujúceho zoznamu:
- dva až tri ryžové chlebíky,
- malá porcia sušeného ovocia (25 g),
- 100 g jogurtového nápoja s 0,1 % obsahom tukov,
- šálka čistého instantného vývaru z vrecúška,
- 160 g detskej výživy alebo rovnaké množstvo kompótu.
Zasycujúce nápoje
Rovnako si môžete pripraviť rýchly kokteil.
S jablkami a mrkvou: Ošúpeme 1/2 jablka, postrúhame a rozmixujeme so 6 PL pomarančovej šťavy, 1 PL medu a 70 g mrkvovej šťavy.
S hruškou a pomarančom: Ošúpeme 1/2 hrušky a 1/2 pomaranča, podľa potreby odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Dáme do mixéra a spolu s 1 ČL medu rozmixujeme.
S uhorkou: Nakrájame 60 g ošúpanej šalátovej uhorky, pridáme 1/2 zväzku bazalky alebo mäty a 250 ml cmaru, rozmixujeme. Dochutíme soľou a čiernym korením a dozdobiť môžeme niekoľkými plátkami uhorky.
Obedy
Šunkové závitky
2 kúpené tortily (placky) nahrejeme v rúre. Zmiešame 60 g tvarohu, 1 PL rastlinného tuku, 2 PL kapár, soľ, čierne korenie, tymian a vzniknutú zmes natrieme na tortily. Vezmeme 2 plátky šunky, 2 listy ľadového šalátu a nakrájame na rezance. Oblejeme 1 rajčinu vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame na kocky. Tortily posypeme zeleninou a nakoniec zavinieme.
Pestrá cestovinová panvica
Vo vriacej osolenej vode uvaríme 100 g cestovín typu penne. Umyjeme, ošúpeme a nakrájame na kúsky 1 mrkvu, 1/4 kalerábu, 1/4 hľuzy fenikla, 70 g brokolice. Mrkvu, kaleráb, 1 ČL nasekanej cibule opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme fenikel, brokolicu, 5 rozpolených kokteilových rajčín a 70 ml vývaru. Prikryjeme pokrievkou a dusíme, až kým všetko nezmäkne. Dochutíme korením, pridáme 1 ČL smotany a zamiešame s penne.
Horčicový steak
Opečieme 1 steak z oboch strán na 1 ČL oleja. Osolíme, okoreníme, potrieme horčicou a pečieme v rúre pri teplote 225 °C asi 3 minúty. Za tento čas opečieme 4 ošúpané cesnaky na 1 ČL olivového oleja. Posypeme malým množstvom cukru a dusíme 2 minúty. Zalejeme 5 PL vývaru a 1 ČL balzamového octu. Zmes nalejeme na steak. Ako prílohu môžeme podávať zemiakovú kašu.
Ryba so zeleninou
Umyjeme 1/2 žltej papriky, 2 strúčiky cesnaku, 1 zeler, ošúpeme a nakrájame nahrubo. Opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme 50 g prepolených kokteilových rajčín a 2 PL vývaru, privedieme do varu. Dochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Pridáme 80 g rybacích filiet a prikryté necháme 5 minút dusiť. Podávame so 100 g uvarenej prírodnej ryže.
Špenátová pasta
70 g slížov uvaríme v osolenej vode. 200 g špenátových listov posekáme nadrobno. Pridáme 1 PL cibule nakrájanej na kocky a malé množstvo cesnaku, spolu opekáme na 1 ČL oleja 5 minút. Zalejeme 60 ml vývaru a necháme chvíľu povariť. Zamiešame 50 g nátierkového masla, osolíme, okoreníme a zmiešame spolu s cestovinami.
Zeleninový nákyp
Umyjeme 1 mrkvu, 1/4 kalerábu, 75 g karfiolu, očistíme a na krájame nadrobno. Spolu s 50 g hrášku podusíme na 1 ČL masla. Pridáme 5 PL vývaru a asi 10 minút dusíme. Dáme do formy spolu s 2 ošúpanými zemiakmi. Zmiešame 1 bielok, malé množstvo octu, 2 PL bieleho vína a vyšľaháme nad horúcou parou do peny. Pridáme na zeleninu a pečieme pri 250 °C asi 5 minút až dohneda.
Morčacie závitky
Osolíme 2 morčacie rezne (1 ks asi 75 g), okoreníme, potrieme 2 ČL horčice a obložíme 2 PL žeruchy. Zavinieme a konce spojíme. Opečieme zo všetkých strán na 1 PL oleja asi 8 minút. Ako prílohu si pripravíme šalát z 50 g ľadového šalátu, pár kusov na plátky nakrájaných reďkoviek a 2 nasekaných šampiňónov. Na dresing zmiešame 2 PL cmaru s 1 ČL medu, 1 ČL horčice, so soľou, čiernym korením a 1 PL oleja.
Večere
Plnené palacinky
Vymiešame 1 vajíčko, 1 PL múky, 5 PL vody, štipku soli a muškátového orieška na hladkú masu, z ktorej pripravíme dozlatista opečenú palacinku. Natrieme ju tvarohom. Umyjeme 1 jablko, odstránime jadierka a nastrúhame. Zmiešame spolu s pár kvapkami citrónovej šťavy, malým množstvom škorice a 1 ČL medu, pridáme na palacinku.
Hráškové rizoto
Na 1/2 ČL masla opražíme 10 g na plátky nakrájaného cesnaku. Pridáme 60 g ryže a podusíme až dosklovita. Zalejeme 125 ml vývaru a 5 PL bieleho vína, necháme 10 minút variť. Pridáme 25 g mrazeného hrášku a necháme variť, až kým nie je ryža mäkká. Do rizota zamiešame 1 PL nastrúhaného parmezánu a dochutíme soľou, čiernym korením a posekanou mätou.
Morčací chlebík
Krajec ražného chleba potrieme malým množstvom masla, obložíme kolieskami cibule (25 g) a 20 g morčacej šunky. Podľa chuti môžeme posypať postrúhanou citrónovou kôrou a koriandrovou zeleňou.
Špenát s vajcom
Uvaríme 1 vajce natvrdo, ošúpeme, rozpolíme. Vyberieme žĺtok, ktorý zmiešame s 1/2 sardely a 1 PL smotany. Dochutíme soľou, čiernym korením, nasekanými bylinkami a touto zmesou naplníme polovice vajíčka. Opražíme 1 ČL nasekanej cibule v 1 ČL olivového oleja. Pridáme 125 g rozmrazeného lístkového špenátu a zohrejeme. Dochutíme soľou, muškátovým orieškom. Vajíčka servírujeme na špenáte.
Cestovinovo-fazuľový šalát
Uvaríme 50 g cestovín a 100 g zelenej fazuľky v osolenej vode. Zlejeme a spolu s 1/2 nasekanej cibule krátko opražíme v 1/2 ČL olivového oleja. Pridáme 100 g rozpolených kokteilových rajčín a 20 g nízkotučnej šunky. Primiešame 1 ČL octu, malé množstvo horčice a 30 g bylinkovej nátierky.