Choď na obsah Choď na menu
 


Čutkovský Salmonid 2009

19. 5. 2009

Reportáž z klubových pretekov CST ČUTKOVSKÝ SALMONID 2009

            Myšlienka zorganizovať klubové preteky na VN Čutkovo padla už dávno. Organizátorskú taktovku si zobral na starosť Blumo. Preteky Čutkovský Salmonid boli naplánované na nedeľu 26.4.2009 o 7 hodine stredoeurópskeho času. Stanko po nás prišiel o pol siedmej a všetci sme boli nachystaní zabojovať o víťazný pohár.

 

Obrázok

                                 Začiatok pretekov                                     

 

Keď sme dorazili do Čutkova k hrádzi, privítal nás hlavný organizátor Blumo. Ceny boli pekne vyložené „k naštartovaniu sa“. Poháre boli skutočne pekné. Prvé tri miesta boli ocenené pohármi, miesta štvrté, piate a šieste boli tiež ocenené rôznymi cenami. Trošku nám urobil vrásky na čele Amazóňan, ktorý tam chytal na rybky. Nebol našťastie dlho a my sme mohli prikročiť k žrebovaniu.   Celá nádrž bola rozdelená do troch sektorov A, B a C. Sektor A bol na hrádzi, sektor B bola celá strana pod horou, vrátane kolmej strany. Sektor C bol polostrovček.

 

                             Obrázok

Žrebovali sme si poradia, v ktorých obsadíme najlepšie – podľa nás možné miesta. V sektore A som zaujal miesto pri vtoku potoka do nádrže, po pravej strane som mal Ľuba, po ľavej Stanka. Konečne hvizd a preteky Čutkovský Salmonid 2009 sa odštartovali  !

Obrázok

                                                             Pretekári na štandoch

 

                                                        

 

     Začal som chytať na malinkého wobleríka, no keď naň nič, po niekoľkých hodoch ho vymieňam za rotačku, ktorá sa mi tu výborne osvedčila. Čas plynie, Stanko vedľa mňa tiež hádže, ale nič. Zrazu Ľubo zasekol pstruha.   Pribieha rozhodca, aby uznal rybu. Pstruh je započítaný, púšťa sa späť. Po chvíľke cítim   konečne záber a mám rybu aj ja !   Vyťahujem tiež pstruha, je však omnoho menší ako Ľubov. Chvíľku na to vidím, ako sa pri Viktorovom stanovišti zhruba v polovici hrádze dáva do vody podberák – no pomyslím si – ďalší pstruh.   Našťastie to pstruh nebol, ale vypadnutá cievka z Viťkovho navijáku!

 

Obrázok

                                                             Cievka v podberáku

 

 

To som si ale vydýchol! Čas na ulovenie ryby v prvom sektore uplynul.   Rozprúdila sa živá diskusia, veľký lovci ako Ďuro a obávaný Blumo sú bez ryby. Chvala bohu! Viťkovi sa dokonca okrem vypadnutej cievky podarilo zlomiť špičku prútu. Našťastie mal aj druhý. Okrem tejto nepríjemnosti mal na navijáku aj poriadnu motanicu. Nebol v prvom kole sám, ľudovo nazvanú „parochňu“, musel počas lovu rozmotávať aj Ľubo. Jediný, kto rybu chytil, som bol ja s Ľubom. Nasleduje prestávka na občerstvenie, podáva sa káva – čaj, na osvieženie je vínko, pivo, kofola či minerálka. Pretekári, okrem vymieňania si skúseností a falošných informácií po prvom kole aj nanovo nadväzujú. Je čas na kolo druhé v sektore B.   Keďže som si vyžreboval malé číslo, zaujímam miesto v neveľkom výseku, kde je pomerne dobrý prístup k vode a stromy moc nezasahujú nad hladinu, takže sa dá dobre švihnúť udicou a nástrahu hodiť ďaleko. Hvizd! Ako vychádzalo slnko, verili sme, že s pribúdajúcim svetlom sa zvýši aj aktivita rýb. Vedľa mňa vľavo, ako v prvom kole, sa dal Stanko, Ľuba som mal opäť po pravici, ale bol dosť ďalej odo mňa. Ďuro a Viťko sa dali na ľavo od Stanka a Blumo sa dal celkom do rožku, kde sa začínal polostrovček.   My sme boli pod horou, takže on mal pekne vodu presvetlenú. Jeho správna voľba, dať sa tam, mu zaistila víťaztvo v sektore. Možno sa mu darilo aj preto lebo mu nechtiac Katka stupila na špičku, ktorú nevidela lebo bola položená v tráve. Chytil tam 3 pstruhov a hodne mu popadalo.   Ja som v tomto kole nechytil nič, síce som sa presunul k nemu, ale bohužiaľ už bolo neskoro.   Videl som len, že mi vyšli za nástrahou, ale nezobrali ju. Ľubo hlásil záber, Stanko bol, ako vždy – ani ani. Opäť zaznel signál z píšťalky a druhé kolo bolo za nami. Suverénne vyhral Blumo, na druhom mieste sa umiestil Ďuro s jedným pstrúžikom, ostatní boli bez ryby. Na stanovišti nás už čakalo občerstvenie, tento krát to bolo grilované kuriatko, mäsko, výborný šalát a   slaninka. Skutočne sme si pochutili.

 

Čas prestávky uplynul a my sme sa pobrali na tretie, záverečné kolo. Tento krát som miesto obsadzoval ako posledný.   Postavil som sa hneď zo začiatku polostrovčeka,   po ľavej strane som mal rozchytaného Bluma a Ľuba. Vpredu boli Viťko , Stanko a Ďuro.   Hneď, ako sa odpískalo na prvý hod, ťahám pstruha.   Salmo nesklamalo, pstruh je uznaný! Chytáme všetci ďalej, Ľubo má záber, pstruh mu padá, opakuje sa to žiaľ alebo skôr našťastie niekoľko krát. Ako čas plynie, ostávam na tom mieste sám, obaja odchádzajú dopredu k ostatným. Dozvedám sa, že aj Ďuro má rybu, tým pádom viem, že má narovnako bodov, ako ja, ale ešte stále sa preteky neskončili, ešte stále sa všetko môže zmeniť. Hvizd – koniec ! Prichádza ku mne Stanko, v tomto kole má jednu rybu. Pstruh mu skočil na mojom mieste, ktoré som opustil a išiel na Ľubove kde bol na začiatku s Blumom. Skočil mu na kúsok sivého twistríka. Nikdy by som nepovedal, že práve na to mu skočí !    Ale aj zázraky sa dejú.   Prichádza Ďuro,   rozhodca s Blumom nás informujú, že máme „rozstrel“ – t.j. kto chytí prvý rybu, ten je víťaz. Mením miesto a idem neďaleko vtoku. Wobleríka mením za rotačku a nahadzujem. Vidím, ako ju začína prenasledovať pstruh,   na nešťastie sa otáča a mizne v hĺbke.   Nestihol som sa ani poriadne rozhádzať, keď Ďuro zasekáva pstruha.   Ako ho navíja bližšie a bližšie, je bližšie aj k prvému miestu.   Pstruh je jeho, je uznaný a ja viem, že druhé miesto mi právom patrí.   Mám však aj z neho veľkú radosť.   Kým rozhodca vyhodnotí preteky, znova sa občerstvujeme, grilované mäsko a slaninka sú báječné!   Nastáva vyhodnotenie, ceny rozdáva Miňko Seleši. Na šiestom mieste sa umiestil Viťko, na piatom Stanko, na štvrtom Ľubo, na treťom Blumo, na druhom ja a víťazom Čutkovského Salmonida 2009 sa stáva Ďuro.Ceny sú pekné, hodnotné. Nasleduje fotenie a gratulácie.

 

Obrázok

Obrázok

                                                       1. Juraj  2. Peter 3. Michal

 

Vyšlo nám aj počasie, rybky boli aktívnejšie, keď vyšlo slnko, ráno bolo chladno, no teraz pred obedom je veľmi príjemne. Veľká vďaka patrí nielen organizátorovi Blumovi za zorganizovanie takéhoto výborného klubového preteku, ale aj jeho manželke Lucke, Sališovcom a Monike. Tak isto patrí vďaka aj Miňkovi Selešimu za rozdanie cien.   Klubové preteky Čutkovský Salmonid 2009  sa báječne vydarili !

 

                                                                                           Za CST Peťo L