Choď na obsah Choď na menu
 


Máj 2010

1. 5. 2010

Mesačník MÁJ 2010

 

Pstruhová sezóna je  v plnom prúde. Prvé pstruhy sa už chladia v mraziakoch a poniektoré sú  dávno skonzumované.  Väčšina členov CST  má nejakého toho krásavca dávno z vody von. Aj keď sezóna nezačala celkom podľa mojich očakávaní som rád, že sa v prví deň nevytiahlo veľa pstruhov. V podstate, najviac utrpeli nasadené duháky , takže svoju úlohu si splnili.  Najúspešnejším rybárom 16.04.2010 sa stal Jurášek. Chytil síce len troch duhákov, ale aj to je viac ako ostatný členovia. Ľubo síce tiež chytil troch, ale Juraja zachránil štyridsiatnik vďaka ktorému ho netromfol.  Peťo chytil jedného, a ja nula kusov. Predseda sa na otvorenie nedostavil, lebo si zariadoval strechu nad hlavou. Ako som už spomínal, sezóna je v plnom prúde a tie kapitálne kusy  na nás ešte čakajú. 

Obrázok

 

V mesiaci máj sa môžeme naplno venovať pstruhovým vodám. Konečne sa začína otepľovať, čo pozitívne vnímajú nielen rybári, ale aj ryby. Verím tomu že po takej dlhej zime každý uvíta teplé slnečné lúče a využije každú príležitosť aby mohol ísť prevetrať vercajch a popreháňať potočiaky a duháky. Časté dažde nám to budú síce trocha znepríjemňovať, ale s tým si každý dokáže poradiť.  Hlavne že je teplo a ryba bere. V máji sa mení  čas lovu rýb a to od 05:00 do 21:00hod.  To je myslím vítané hlavne pre muškárov, lebo čo pamätám tak pri love na suchú muchu bol najlepší čas večer okolo tej 21 hodiny. Vtedy na nejakú tú pol hodinku vyliezali všakovaké potvory a hladina vody sa nimi len tak hemžila. Vtedy ma vždy strašne hnevalo že už musím ísť od vody. Pozeral som na hodinky, a kým nebolo 20:59:59 tak som švihal.

Naše potoky sú ešte stále plné pstruhov, lenže už nie sú také dôverčivé, ako na začiatku sezóny. Treba sa snažiť omnoho viac, aby sme sa mohli pochváliť pekným úlovkom. A excelovať, ako Viťko minulí rok.

Obrázok

  Z mojich skúseností je  lepšie voliť tenšie silóny max 0,16 ale skôr ešte menej a vobler  prírodnej farby, či už potočiaka, dúháka alebo rôzne iné. Revúca sa pomaly čistí a to znamená že aj príchod k vode tomu treba prispôsobiť.  Opatrne, pomaly a hlavne nenápadne , pretože pstruh má výborný zrak nielen pod vodou ale aj nad vodu.  

Máj je lásky čas, čo som potvrdil aj svojim manželským sľubom. Štrnásteho mám totiž piate výročie svadby.  Kto by to bol povedal, ako ten čas letí. Ešte prednedávnom by ma ani vo sne nenapadlo, že budem ženatý a budem mať dve deti.

Na záver by som chcel všetkým členom CST týmu, ale aj sympatizantom zaželať veľa úspechov pri vode, či už v množstve alebo kvalite rýb, ako aj veľa krásnych zážitkov a nových skúseností a hlavne veľa pokojne strávených chvíľ pri nahodených udiciach.

Osobne Peťke a Viťovi želám veľa pevných nervov, trpezlivosti a zdravia pre nového člena CST týmu.

 

                                                                                             Za CST  Stando