tekvicový recept
Tekvicové placky
Kategória: Bezmäsité jedlá |
Čo potrebujeme:
1 menšiu tekvicu,
hrsť ovsených vločiek,
1 lyžicu obilných klíčkov,
2 lyžice sójovej múky,
3 vajcia,
strúhanku,
celozrnnú múku,
cesnak,
mleté čierne korenie,
majorán,
olej,
strúhaný syr.
Ošúpanú tekvicu najemno postrúhame, pridáme ovsené vločky, klíčky, sójovú múku, vajcia. Všetko zmiešame a hustotu upravíme strúhankou, alebo celozrnnou múkou. Ochutíme prelisovaným cesnakom, korením, majoránom. Na vymastený plech kladieme kôpky cesta, ktoré vidličkou roztlačíme na placky a posypeme strúhaným syrom. Upečieme vo vyhriatej rúre. Podávame alebo samotné, alebo s cesnakovým dressingom.
Komentáre
Prehľad komentárov
Tatárska omáčka z tekvice
2 kg tekvice alebo cukety
2,5 dl oleja
1 zelená paprika
2 feferónky ( kto má rád štipľavé )
2 menšie cibule
1 hlávka cesnaku
60 g soli
100 g kryštálového cukru
trochu mletého čierneho korenia
Očistenú tekvicu pokrájame na menšie kúsky, pridáme ostatné prísady a udusíme do mäkka. Pridáme 1 dl octu (vínny alebo jablčný ) a 4 PL horčice. Rozmixujeme, plníme do malých
pohárov a sterilizujeme .
Nutela z cukety
2 kg očistenej cukety
3 vanilkové cukry
15 dg kakaa
1 kg kryštálového cukru
2,5 bal. Zlatého klasu
Cuketu nakrájame na kocky, podlejeme asi 1 dl vody a necháme rozvariť. Vychladnutú rozmixujeme, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, kakao a povaríme asi 30 minút.
V 1 dl studenej vody rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do hustej kaše. Ešte povaríme asi 5 minút. Teplé nalejeme do pohárov a sterilizujeme 20 minút.
Cukinovo-pomarančová marmeláda
1 kg očistenej cukiny
3-4 dl pomarančového sirupu
0,5 kg kryštálového cukru
1 bal. Pektogelu alebo Gelfixu
citrónová šťava
Očistenú cukinu pokrájame na malé kocky a so sirupom dusíme do mäkka. Rozmixujeme, pridáme cukor, podľa chuti citrónovú šťavu a zavárací prípravok. Za stáleho miešania povaríme 5-10 minút.
pár receptov naviac
(jamaja, 20. 10. 2010 11:21)
Tekvicové placky
2 kg tekvice
2-3 cibule
6 strúčikov cesnaku
250 g ovsených vločiek
200 g jemnej krupice
3 lyžice hladkej múky
soľ
olej
majorán
Tekvicu ošúpeme, vyčistíme a najemno postrúhame. Pridáme ovsené vločky, krupicu a múku. Osolíme, ochutíme majoránom a zmiešame. Na troche oleja opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme soľ a prelisovaný cesnak. Mierne vychladnuté primiešame do cesta, ktoré necháme asi 15 minút postáť.
Z cesta postupne lyžicou odoberáme a na trocha pomastenej panvici formujeme menšie placky. Z obidvoch strán ich opražíme do zlatista.
Tekvicový prívarok
150g čerstvej tekvice
10g masla
5g maizeny
1 dl mlieka
soľ
citronová šťava
posekaný kôpor
3g cukru
Očistenú, postrúhanú tekvicu dáme dusiť s maslom. Ak je potrebné, podlejeme trochou vody. Maizenu rozmiešame v mlieku, zalejeme podusenú tekvicu, posilíme a povaríme.
Dochutíme citronovou šťavou, cukrom a posekaným kôprom.
Tekvicové medailonky
1 menšiu tekvicu (asi 1 kg), vegetu, 1 vrecúško sójových granúl, hladkú múku, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku
Tekvicu očistíme, zbavíme jadier a postrúhame na tenké rezančeky. Sójové granule vysypeme do misy, dáme na ne postrúhanú tekvicu a necháme asi hodinu postáť.
Keď granule napučia, pridáme rozšľahané vajcia, soľ, korenie, roztlačený cesnak a vegetu. Nakoniec cesto zahustíme múkou (ako na placky).
Na panvici rozohrejeme tuk (Ceru) alebo olej a lyžicou v ňom tvarujeme z cesta medailónky hrubé asi 1 cm. Vypražíme ich z oboch strán do zlatista. Hotové môžeme natrieť tatárskou
omáčkou a trochou kečupu. Podávame so zemiakmi.
Rady a pomôcky od gazdinej
* Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
pár recepcov naviac
(jamaja, 20. 10. 2010 11:20)
tekvicova polievka:
tekvicu nakrajame na kocky, mozme aj nastruhat, zalejem vodou, pridame vegetu, sol korenie, cesnak a uvarime do makka. Potom tekvicu rozmixujeme a prilejeme sladku smotanu. Do polievky zavarame krupicove knedlicky ktore mozu byt tiez ochutene cesnakom.
Cuketové alebo tekvicové kocky
4 šálky na kocky pokrájanej tekvice alebo cukiny
1/2 šálky nakrájanej cibule
1/2 šálky oleja
3-4vajíčka
2 strúčiky cesnaku (alebo viac)
1šálka polohrubej múky
1/2šálky strúhanky
1/2 prášku do pečiva
3 PL petržlenovej vňate
Soľ, vegeta, čierne korenie, majorán
Zmiešame, vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech. Pečieme hodinu. Upečené a vychladené pokrájame na kocky. Podávame s paprikou, rajčinou, uhorkou.
Ryža s cuketou a tekvicou
200 g ryže, 1 menšiu cuketu, 1 menšiu tekvicu Hokkaido,
1 menšiu mrkvu, šálku sterilizovanej alebo mrazenej kukurice, olivový olej, soľ, korenie, sójovú omáčku
Ryžu si uvaríme podľa návodu. Zeleninu očistíme, z tekvice odstránim okrem šupy aj jadierka a vlákna. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a na ňom si opražíme nakrájanú
mrkvu, cuketu, tekvicu a kukuricu. Zeleninku osolíme, okoreníme, ochutíme sójovou omáčkou a nemusíme sa báť použiť i bylinky. Podlejeme trochou vody a dusíme domäkka.
Ak však chceme zachovať v zelenine čo najviac vitamínov, nenecháme ju dusiť príliš dlho.
Na tanier si dáme kôpku ryže, na ňu pridáme porciu zeleniny. Dozdobíme čerstvou bazalkou, mätou, syrom, jednoducho, možností je veľa.
Tip: Kombinovať môžeme aj iné druhy zeleniny, napríklad hrášok, paradajky, papriku.
Tekvicové cookies
Potrebujeme: 1 hrnček rozmixovanej oranžovej tekvice, 1 vajíčko, 1 hrnček kryštálového cukru, 6 lyžíc oleja, 1 vanilkový cukor, 1 čajovú lyžičku škorice, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 hrnčeky hladkej múky,
1 čokoládu posekanú na menšie kúsky
Postup: Rúru si predhrejeme na 180° C. V miske si zmiešame tekvicu s vajíčkom, cukrom a olejom. Ďalej pridáme soľ, škoricu, vanilkový cukor. Múku premiešame s práškom do pečiva a pridáme k tekvicovému základu. Do cesta primiešame čokoládové kúsky. Ak sa nám zmes zdá príliš riedka, pridáme múku. Na plech si dáme papier na pečenie a lyžicou tvarujeme malé kolieska. Pečieme v rúre 13 až 15 minút. Z tejto dávky upečieme približne 18 cookiesov.
Zapekaná cukina
1/2 kg cukiny
1 šálka hladkej múky
1/2 bal. prášku do pečiva
1 šálka strúhaného syra
1/2 šálky oleja
4 vajíčka
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
soľ
Očistenú cukinu pokrájame na malé kocky a pridáme ostatné suroviny. Dôkladne premiešame. Pripravenú zmes prenesieme do vymasteného pekáča a upečieme. Podávame so zemiakmi.
pár receptov naviac
(jamaja, 20. 10. 2010 11:22)