Choď na obsah Choď na menu
 


Články pre Gemerland

Príspevky

Úvaha: Žiaci kontra učitelia, alebo učitelia verzus žiaci?

16. 4. 2010

Povolanie učiteľa nie je vôbec jednoduché. Formovať mládež v dnešnej dobe, kde rodičia veľakrát bojujú o prežite, a nie je čas na riadnu výchovu, pomáhať musia pedagógovia. Denno-denne čelia nástrahám, útokom nie len zo strany samotných žiakov, ale aj rodičov. No aj učitelia sú ľudia. Ich zdravotný stav je mnohokrát alarmujúci, mnohí bojujú s vysokým krvným tlakom, psychickou vyčerpanosťou...
 

Na talentových skúškach prekvapujúce výkony

12. 4. 2010

Jedenásty ročník talentových skúšok na Strednej odbornej škole technickej v Rimavskej Sobote sa niesol v znamení prekvapení a zmien. Skúšky absolvovalo 33 deviatakov základných škôl. Na "talentovky" prišli žiaci nielen z okresu Rimavská Sobota, ale aj z Rožňavy. Tréner Milan Špaček a Štefan Szőke preverili fyzickú zdatnosť žiakov, ktorí majú záujem najmä o futbal. Samotný test pozostával z disciplín: sed-ľah, vytrvalostného behu na 2000 m, vedenia lopty a skoku do diaľky.
 

Cezhraničná spolupráca už aj na SOŠ technickej v Rimavskej Sobote

24. 3. 2010

Stredná odborná škola technická v Rimavskej Sobote začína rozbiehať cezhraničnú spoluprácu so školou rovnakého typu v Maďarskom meste Miskolc. Keďže Európska únia podporuje najmä projekty zamerané na stmelenie a zbližovanie národov, tak im nič nebráni v ceste začať sa uberať novými smermi, ktoré môžu byť prospešné pre zdokonalenie vedomostí a zručností žiakov.

 

Od nedele nový grafikon na železniciach

11. 12. 2009

Každý rok Železnice Slovenskej republiky upravujú grafikon. Inak to nebude ani tohto roku. Ako už avizovali niektoré médiá, nebudú sa meniť iba časy príchodov a odchodov vlakov, ale niektoré spoje dokonca pribudnú. Ako to bude vyzerať na tratiach nášho Gemera, to nám prezradila prednostka stanice v Jesenskom Ing. Mária Balogová.

 

Názor: Vianoce najmä o biznise?

9. 12. 2009

Každým rokom mám pocit, akoby sa skutočné čaro Vianoc vytrácalo. Mnohí si tieto sviatky asi pomýlili. Každý chce kúpiť nejaký darček. No mne stačí mať pokoj, pohodu a harmóniu. Neviem. Asi som z inej planéty ak mi stačí len tak málo. Z roka na rok prestávam cítiť, že sú vôbec nejaké Vianoce. Skôr sa mi zdá, že ide o klasický, bežný deň. Z rozprávania starších sa aspoň nachvíľu zvyknem preniesť do čias, kedy Vianoce mali skutočnú hodnotu.

 

Študent protestoval a držal hladovku

25. 11. 2009

Vo večernom televíznom spravodajstve sa naskytol príspevok o gymnazistovi, ktorý držal hladovku. Takto protestoval proti poslaneckej imunite. Dá sa povedať, že mladík mal odvahu. Avšak je smutné, že takéto protesty sú len zriedkavosťou. Dnes sa ľudia len sťažujú a neurobia pre zmenu nič.
 

Škola, ktorá má srdce

26. 6. 2008

Pedagógovia a majstri odborného výcviku, sú hrdí na svojich študentov. Škola sa počas celého roka zapájala do rôznych súťaži. A všetka česť študentom, ktorí sa ich zúčastnili. Nie nadarmo sa hovorí, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Mnohým študentom to môže pomôcť pri prijatí na vysoké školy. SOU- Strojárske sa zapájalo do rôznych súťaží ako aj odborných, či už v elektrotechnike, alebo humanitných ako napríklad v slovenskom, ale aj v maďarskom jazyku.

 

Desmodaci koncertovali na amfiteatri...

26. 6. 2008

Skupina Desmod zavítala v piatok 13.júna do Rimavskej Soboty. Koncert sa začal už o 20:30 na amfiteátri. Skupina v skratke predstavila svoj nový už 6 album s názvom Kyvadlo z ktorého odzneli skladby ako napríklad Čierna diera, alebo Zober ma domov.

 

Poriadne dusno na obecnom zastupiteľstve v Gortve

23. 6. 2008

Už po štvrtýkrát v tomto roku zasadali poslanci obecného zastupiteľstva v obci Gortva pri Rimavskej Sobote. Rokovania prebiehali hladko až po bod diskusie, kde sme sa pýtali, čo ako a prečo. V otázkach sme sa zamerali, na neplatičov dani z nehnuteľnosti, za psa a za vývoz smeti. Zaujímalo nás aj čo sa bude robiť s 15-ročnou chátrajúcou budovou ,, kultúrneho domu,, , ďalej estetika domu smútku a jej prístrešia, dokončenia zámockej dlažby na cintoríne, vodovod nachádzajúci na začiatku cintorína, informačné tabule ako aj cintorínsky poriadok a neprítomnosť kompetentných na obecnom úrade.