Choď na obsah Choď na menu

Novinky 2013

 

x-vianoce2013.jpg

 

 

30.12.2013 - Tréning pasenia
x-2013-koniecroka.jpg Čo iné ako pasenie, môžu pastieri robiť tesne pre koncom roka. Počasie bolo krásne a tak sme ešte vybehli hore na Rovne a trochu popreháňali barance a škopov. Tess, Jerry, Mist, Kevin, Draighean, Enid, Ciaran a Cian. Fotky nemám, len pár mobilových. Samozrejme, že som priniesla aj môjmu stádu, ktoré ma privítalo hlasným békaním, suché pečivo a Kevin dostala aj jabĺčko. Pre mňa a svorku to bol oddych a pekné ukončenie roka. No a keďže je počasie také aké je, tak ovečky sa predsa len chodia na pár hodín vyvetrať, my ale leňošíme a naberáme sily do budúceho roka.
   
24.12.2013 - Krytie Tess
x-2013-krytie.jpg Tessinka sa rozhodla, že už teda je ten správny čas na ďalšie deti a tak sme na Vianoce miesto váľania si pupkov na gauči pobehovali po vonku a robili šteniatka, teda Tess a Roy ich robili. Či to bolo úspešné sa dozvieme za dva mesiace. Viac o plánovanom vrhu na stránke chovateľskej stanice Ferenčík.
   
16.12.2013 - A zase pasieme
x-2013-zima.jpg Doma sa nudíme, tak sme išli vytiahnuť ovečky aspoň na chvíľu von. Sneh pomaly ubúda a vyzerá to tak, že ho ubudne ešte viac a zase sa bude môcť chodiť so stádom aspoň na chvíľu von.
   
06.12.2013 - Napadol sneh - koniec sezóny
x-2013-kevin-sneh.jpg A je to tu. Do rána napadol sneh a to znamená koniec sezóny. Dievčatá a chalanov som naposledy vytiahla von aby sa trošku prebehli a aby im navozili balíky do maštale a potom sa zavreli. Pre mňa to znamenalo že sa vraciame so svorkou z farmy domov, na zimné prázdniny. Fotky.
   
04.12.2013 - Fotíme na vianočný pozdrav
x-2013-vtirka.jpg Skrsla vo mne myšlienka urobiť si s Kevinom viačný pozdrav. Kevin samozrejme vôbec nechcela spolupracovať ale nakoniec sa pár fotiek podarilo urobiť. Tiež sa zapojila Vtirečka :D. Fotky
   
02.12.2013 - Stále pasieme
x-2013-jakevin.jpg Zima stále neprichádza a tak si so stádom užívame slnečné aj keď trochu chladnejšie počasie. Fotky.
   
10.11.2013 - Taký ľahký tréning
x-2013-kevo.jpg Dali sme si taký ľahký tréning. Kevin, Fan, Roy a Tessa. Fotky
   
01.11.2013 - Trial NÖ 1- Kettenreith (Rakúsko)
x-2013-kettenreith.jpg V miernej eufórii zo školenia a povzbudená radami, ktoré sa mi dostali na od Lucu som nás s Tessou prihlásila na trial do Rakúska, ktorý rozhodoval Matthias Lebang z Nemecka. Ako vždy sme ráno vychádzali z domu s bratom v ležérnom tempe a cestou sme samozrejme zistili, že asi nestihneme prísť načas, tak na to Peťo trochu dupol. Keď sme ale dorazili na miesto, tak tam polka účastníkov ešte nebola, takže sme neboli jediný čo prispal. Potom som zistila, že ani niesme zapísaný na štartovacej listine ale to sa hneď vyriešilo. Účastníkov bol dosť veľký počet. Ako prvá išla trieda 3, potom 2 a potom naša 1. Térén bol celkom náročný, ovečky veeeľmi rýchle, trochu nepremyslene umiestnený privádzací a odvádzací košiar, ale prostredie veľmi pekné.  Väčšina mala probléms ukorigovaním oviec aby im neušli dolu kopcom do košiara a tam aj niektorí skončili alebo pri zatváraní, keď ovečky nie a nie do penu. S Tessou som nastupovala medzi poslednými a srdce som mala až v krku. Tesindela sa našťastie zachovala profesionálne a v kľude zvládla trať, niekedy sama, lebo pri pohľade na jej výkon som stratila reč aj ja. Trochu nám nevyšiel fetch a zatvorenie do penu ale bola som spokojná. Výsledky sme sa nedozvedeli hneď pretože už bola dosť tma a ešte bežali začiatočníci, tak sme sa išli najesť do rakúskeho hostinca (výborné jedlo mňam) a išli smer Slovensko. Domov sme dorazili až niekedy okolo 22.00. A až ráno som sa z internetu dozvedela výsledky a skoro som spadla z postele. Obsadili sme neuveriteľné 2.miesto. No a takto som dostala dva narodeninové darčeky. :). Výsledky z trialu. Fotky sú v albume.
   
25.-27.10.2013 - Školenie s Luca Fini (Taliansko)
x-2013-luca.jpg A máme za sebou výborné školenie. Naše pozvanie prijal jeden z najlepších talianskych pretekárov Luca Fini, ktorý, okrem svojich skvelých psov, ktoré nám predviedol, doniesol aj kopec skúseností a rád. Luca je prezident Talianskeho klubu - Associazione Italiana Sheepdog. Je stálym členom talianskeho národného tímu, ktorý sa zúčastňuje na Majstrovstvách sveta a Majstrovstvách Európy v pasení. Je tiež pravidelným účastníkom pretekov v pasení v Európe a vo Veľkej Británii. Luca sa každému účastníkovi školenia snažil poradiť a pomôcť, a ja dúfam, že každý účastník školenia odchádzal plný nových poznatkov a zážitkov. Dúfam, že sa nám ešte niekedy v budúcnosti podarí zorganizovať podobné školenie. Fotky.
   
19.10.2013 - Trial - Preteky v pasení (IHT1) - Hamiltony (CZ)
x-2013-hamiltony.jpg Tak s Tesinkou som nás po dlhom premýšľaní nakoniec predsa len prihlásila na náš prvý trial (IHT) v triede 1. Preteky sa konali v Čechách v obci Hamiltony a rozhodkyňa bola Zuzka Černá z Čiech. Konkurencia bola celkom dobrá. Tessa išla pekne, ale moja nervozita spôsobila, že sme urobili kopec chýb a tak som nás obrala o body. Nakoniec sme skončili na peknom 3.mieste a to ma povzbudilo do ďalších tréningov. Tento pretek bol pre "reprezentantov" Slovenska veľmi úspešný, pretože sme obsadili prvé tri miesta.
1.miesto - Taff - Laura Blublová
2.miesto - Ajra - Julia Chovancová
3.miesto - my

Výsledky sú na stránke www.paseni.unas.cz a fotky v albume.
   
04.10.2013 - Ranný tréning s Tess
x-tess-trening.jpg Tess využívame každú príležitosť si ešte čo to potrénovať aj napriek tomu, že chodí pravidelne do práce. Fotky.
   
25.09.2013 - Pasieme
x-2013-pasenie-baranovo.jpg Zatiaľ je krásne jesenné počasie, tak som ho ešte využila na fotenie. Keďže leto bolo hrozne suché a v blízkosti farmy už pomaly niet paše, tak musíme chodiť ďaleko na pastviny. Teraz chodíme až na Panský diel, takže cestou absolvujeme asi 2,5km výstup do vrchu :). Čo zahŕňa pochod lesom, kde sa dievčatá snažia rozptýliť ako výsadkári, prechod cez malé lúčky striedané lesným porastom, ďalší pochod po lesnej ceste až na veľké lúky. Hoci je ten pochod dosť náročný, ten výhľad v cieli je neskutočne nádherný. Je tam pokoj, teda až na pár "inteligentných" turistov, ktorí si myslia, že prechod so psami na voľno, cez pasúce sa stádo je úplne v poriadku. Aj napriek tomu, že toto počasie je krásne, stále dúfame v dažde, aby dievčatá a chlapci mali čo jesť. Áno spomínam chlapcov, pretože v stáde už máme aj baranov a capov, tak si teraz užívajú. Fotky.
   
15.09.2013 - Skúšky a preteky v pasení (HWT) - Turany

 x-2013-hwt.jpg

Iveta a Vlado, zase pripravili výborné pasenie. Počasie, ovečky, trať, guľášik a aj účastníci a pán rozhodca Loučka, všetko bolo super. Tak ale trošku viac informácií nezaškodí. Ráno sme dorazili a bola som trochu nervózna ako to s Tess zvládneme. Poradie pre HWT sa losovalo (no koho nápad to asi tak mohol byť) a tak som si "šťastlivo" vytiahla číslo 1. Pred nami išli ešte IHT 2 a 1. Na trať som nastupovala s malou dušičkou že to nezvládneme. Tess sa ale chovala ako profíčka. Ovečky sme vyhnali, trochu boli divokejšie a tak sa Tess musela od nich držať ďalej. Vodenie, podržanie sme zvládli výborne. Outrun bol skoro perfektný, lift celkom fajn, fetch tak trochu cikcak, keďže ovečky sa snažili dostať preč k prechodu na pastvu. Drive tiež nebol perfektný, pretože ovečky zase zachádzali na pravo preč, ale nakoniec sme ich s Tess odmanévrovali medzi bránky. Zatvorenie bolo tak trochu katastrofa, hlavne mojou vinou, ale je to poučenie do budúcna. Celkovo som s výkonom veľmi spokojná, ale viem kde treba (hlavne u seba) niečo zlepšiť. No a čo sa týka šteniat, som nadšená. Clancy krásna práca a štýl, úplne ako jeho mama Fan. Brey išiel veľmi pekne, pár vecí im nevyšlo, ale je to vina jeho pánička, že málo trénovali. Beth krásna práca, veľmi sa zlepšila a hlavne teda jej panička. Aileen mala začiatok veľmi pekný, ale prišiel outrun a bolo vidieť, že tam chýbalo viac tréningu. To ale nevadí, na budúce to bude určite lepšie. Keď už z každého opadla nervozita, tak sme sa rozkecali a potom k večeru sa všetci rozišli domov. Takže konečné výsledky sú:
Tess ISDS 00/314750 - 92 bodov - výborná
Clancy Ferenčík - 92 bodov - výborný
Beth (Ferenčík) - 81 bodov - veľmi dobrá
Brey Ferenčík - 72 bodov - dobrý
Aileen Ferenčík - dis.

Pre mňa s Tess je to povzbudenie do ďalšieho trénovania a snáď sa nám takto bude dariť aj na skutočných trialoch. Fotiek nie je veľa, ale aspoň niečo v albume.

   
14.09.2013 - Šteniatka - chs Ferenčík
x-2013-gaelgauri.jpg Pred naším výletom do Turian som si ešte urobila zastávku v Priechode a bola som pozrieť malé baby. Sú obrovské :). Neuveriteľne narástli a sú nádherné. Mist sa o ne, ako o všetky svoje deti, príkladne stará a je to na Gael a Gauri vidieť. Fotočky z návštevy sú v albume, nie je ich veľa, malé sa dosť mrvili a nebolo najteplejšie.
   
01.09.2013 - Tréning s Tess
x-2013-trening.jpg Rozhodla som sa prihlásiť nás s Tess na HWT CS do Turian a tak som ju stiahla z práce z veľkého stáda a začali sme spolu trénovať. Tess má veľký potenciál, krásne outruny, sleduje si ovečky. Tiež sme popracovali na drive a samozrejme na vodení ovečiek. Máme postavenú aj trialovú dráhu, tak každé ráno poctivo pred pasením stáda trénujeme na škopiakoch a barancoch. Snáď nám to vyjde a úspešne HWT zložíme. Na tieto HWT sa celkom teším, pretože sa na nich zúčasní niekoľko šteniat. Aileen Ferenčík, Brey Ferenčík, Beth (Ferenčík) a Clancy Ferenčík. Budem im všetkým silno držať palce aby boli úspešný. Pár fotiek z tréningu od môjho brata Peťa.
   
21.08.2013 - Šteniatka - chs Ferenčík
x-2013-steniatka-g.jpg Krytie bolo úspešné a tak Mist a Kevin sú rodičmi dvoch krásnych dievčat, ktoré sa narodili 20.08. Obidve baby aj mama sú v poriadku. Všetky informácie sú na stránke chs Ferenčík a baby majú fotky v albume tohoto vrhu a fotky z mojej návštevy sú v mojom albume.
   
15.08.2013 - Pasieme
x-2013-pasenie-jerry.jpg Teplo, teplo a teplo, je neuveriteľné sucho a podľa miestnych tu takéto ani nebolo. Paše ubúda každým dňom. Ovečkám musím hľadať trávu kde by sa napásli, chodíme po lesoch a dievčatá oberajú stromčeky. Chceme dážď. Snažím sa zdokumentovať miesta, na ktoré chodíme pásť aby každý videl, že pasenie nie je len sranda, prísť niekam na lúku a ľahnúť si tam. Pasieme za každého počasia, či prší, či praží slnko, či je zima, či fúka vietor. Pasieme na rôznych miestach na lúke, na kopci, chodíme lesom, pasieme pri ceste či pri vlakovej trati. Takže ďalšie fotky, tento raz z pasenia pri trati sú v albume. Tiež je tam pár fotiek Tess, ktorá sa veľmi zlepšia od jej príchodu a výborne zvládla aj prejazd vlakov okolo nás, keďže vlaky boli pre ňu niečo nové. Výborná baba.
   
14.08.2013
 

♥ Corri ♥

Všetko najlepšie k narodeninám

7 rokov

   
14.08.2013 - Ovečka Kevin
x-2013-kevinsheep.jpg

Všetky moje ovečky mám rada, hlavne teda Sepinku, Vtirku, Hryzina, Pipi, Korču, Škarediaka aj nepodarené Jablko v župane a tiež kozy Čulito, Pulito, Kozenu a aj ostatné ale môj miláčik v stáde je Kevin. Je to ovečka a nie baran, ako si viacerí myslia podľa mena, ktoré dostala po jednom z mojich miláčikov borderákov Kevinovi, lebo ich podobnosť je zrejmá. Sú veľký, ušatý, chlpatý (vlňatý) a majú podobnú farbu. Kevin je úžasná, je to zrejme mix plemien Bergamasca, Cigaja, Valaška a Lacaune, miluje jabĺčka a keď ju poškrabkám na chrbte. Celkom pekne začína reagovať aj na meno. Je to moja modelka a preto si zaslúži vlastný fotoalbum. Tiež má aj pár videí.

Kevin ľúbi jablko

Kevin

   
14.08.2013 - Pasieme
x-2013-pasenie-kopec.jpg Chodíme pásť ďaleko na kopec, kde nám to od farmy trvá zhruba hodinu. Cestou prechádzame po lesnom chodníku zhruba 15 minút, ani nevidím kde mám koniec stáda, komando (kozie) samozrejme vždy na čele a potom máme krásny výhľad na Bystricu. Je to krásne miesto a občas musím zakričať kvôli medveďom :). Tessa si vedie zatiaľ dobre s Jerrym sú dvojka a Kuky môže oddychovať. Fotky sú v albume.
   
31.07.2013 - Pasieme
x-2013-pasenie-vecer.jpg A stále pasieme. Večerné pasenie býva oveľa lepšie ako doobedné, pretože sa nás slnko nesnaží spáliť na popol. Pasie sa až do tmy, takže niekedy zatvárame ovečky až po 22.00 hod. Do nášho pracovného tímu pribudla celkom nečakane nová posila Tess, informácie o nej sú na stránke chs Ferenčík. Zatiaľ ešte nie je v optimálnej kondícii, pretože v zime vôbec nepracovala a potom si plnila materské povinnosti, ale pracujeme na tom. Je to veľká pomoc hlavne pre Kuky, ktorá si potrebuje oddýchnuť a Jerry má novú parťáčku. Tess prišla ako mladá naštartovaná sučka so základným výcvikom, ale zdá sa, že nám to spolu celkom ide. Zo začiatku mala problémy hlavne s počtom ovečiek, pretože 400 ich nikdy nevidela a tiež s terénom, ale zlepšuje sa to zo dňa na deň. Snáď budeme úspešne pokračovať aj ďalej. Fotky.
   
08.07.2013 - Šteniatka - chs Ferenčík
x-2013-steniatka-f2.jpg Malý drobci "F" sa pomaly rozchádzajú do nových domovov. Dnes Fuko a Lee odcestovali do Belgicka, k veľmi milým páničkom, ktorí sa venujú agility a dúfam, že sa im tam bude výborne dariť. Urobila som im pár fotiek a ujo Kevin im popri tom robil opatrovateľku. Tess išla na malý tréning ku ovečkám a zobrali sme aj modroočku Fennore, ktorú tie behajúce veci veľmi zaujali a tak sa ich snažila naháňať a potom naháňala mamu. Fotky sú v albume.
   
02.07.2013 - Pasieme
x-2013-pasenie-farma.jpg Ešte stále nás pasenie ovečiek neprestalo baviť. Dni sa poriadne oteplili, niekedy až na nevydržanie a občas už cítime poriadnu únavu, ale nevzdávame to. Celkom nečakane som prišla o našu novú posilu Mist, ktorá začala hárať a vrátila sa domov, takže teraz je zase celá práca na Kuky a Jerrym. Máme aj nové fotky.
   
26.05.2013 - Pasieme s Mist
x-2013-mist.jpg Stále pasieme :). Stádo sa nám rozrástlo o jarky, takže máme skoro 400 kusov. Mladé dievčatá sú občas poriadna divočina, ale snažíme sa ich zvládnuť. A do môjho pracovného tímu pribudol nový člen Mist, ktorá je občas tiež poriadna divočina. Má neuveriteľnú chuť pracovať, až takú, že ju musím kontrolovať aby sa neupracovala k smrti. Ovečky ale majú pred ňou poriadny rešpekt a dôležité je, že Kuky moja jednotka v tíme si môže oddýchnuť. Fotky doplňujem priebežne do albumu
   
25.05.2013 - Šteniatka - chs Ferenčík
x-2013-steniatka-f.jpg Tess má krásne šteniatka, 4 sučky a 4 psíci. Mama aj drobci sú v poriadku. Otec tohoto vrhu je International Supreme Champion Mirk, veľmi známeho handlera Kevina Evansa. Keďže sú obidvaja rodičia výborné pracovné psy, tak snáď aj drobci niečo podedia. Všetky informácie o tomto vrhu sú na stránke chs Ferenčík a fotky sú v mojom albume a ďalšie v albume ich chovateľskej stanice.
   
12.05.2013
x-2013-jerry6.jpg

♥ Jerry ♥

Všetko najlepšie k narodeninám

6 rokov

   
14.04.2013 - Pasieme
x-2013-7.jpg Rozhodla som si vyskúšať skutočné pasenie ovečiek u kamaráta na farme. A tak s mojím pracovným tímom Jerrym a Kuky, pasieme približne 300kusov ovečiek. Zatiaľ nám to ide. Fotky
   
09.02.2013 - Výlet
x-2013-06.jpg S deckami a rodinou sme sa vybrali poupratovať sneh ku starkej na dom. Dessinka veľmi ochotne pomáhala každému s odhŕňaním a potom sa všetci brodili snehom. Keďže bola dosť zima a krpaňa bola veľmi unavená, tak som si ju strčila pod budnu kde si pekne v teplúčku pospala, ako malý klokan pri mame. :). Fotky
   
08.02.2013 - Šteniatka - Priechod
x-2013-05.jpg Tak a dnes nastal veľký deň aj pre drobcov z vrhu E. Čakala ich prvá cesta autom, ktorú zvládli úplne perfektne, trošku grciek ale inak všetko okukovali a boli tichšie ako deti Fan a Roya. U veterinára sa chovali ako partizáni, ani píp. Niektoré zaspali ešte u veterinára a niektoré všade strkali nosíky a chceli sa hrať. Cesta domov prebiehala skoro v tichosti, až na dvoch ukecaných. Doma sme im ešte urobili fotky. Teraz ich čaká cesta k novým páničkom. Fotky
   
02.02.2013 - Máme doma šteniatko
x-2013-04.jpg

Keďže skoro všetky šteniatka po Fan a Royovi už odišli do nových domovov a zostala doma sama Dessinka, tak sme si ju požičali na niekoľko dní domov, kým si po ňu nepríde panička z Poľska. Dessa je úžasná, je to mix obidvoch rodičov a určite z nej vyrastie skvelá baba. Decká doma ju zobrali veľmi rýchlo a Jerrymu sa veľmi páči. Fotky a tiež video

   
21.01.2013 - Šteniatka - Priechod
x-2013-03.jpg Pre drobcov z vrhu D nastal veľký deň. Naložili sme ich do auta a cestovali na čipovanie a očkovanie. Malý boli zo začiatku vyvalený, ale potom začali v prepravke robiť bordel a tak sme mali celou cestou o zábavu postarané. Keďže bolo zlé počasie, tak cesta bola hrozná ale malý to zvládli. Pri čipovaní sa tvárili hrdinsky, potom zaspali a cestou späť v aute zase koncertovali. Tiež sa nám podarilo urobiť niekoľko fotiek ečkového vrhu. Fotky
   
06.01.2013 - Fotenie šteniatok - Priechod
x-2013-02.jpg A tak som zase išla urobiť pár fotočiek drobcov Fan aj Mist. Fotky
   
04.01.2013 - Pasenie - Jakubské Rovne
x-2013-01.jpg Začal sa nám nový rok a keďže bolo pekné počasie, tak sme skočili k ovečkám k Bontovcom www.rovnianskyarab.com. Roy a Tess sa predviedli, Kuky nám ukázala ako pracuje a tiež sme videli mlaďasov Breya, Ciana a Ciarana, ktorý na farme bývajú. Fotky
   
  
Všetko dobré do Nového roku 2013
   

 

Novinky 2012

Novinky 2011

Novinky 2010

Novinky 2009

Novinky 2008