Choď na obsah Choď na menu
 


 

Iniciatíva Bratislava otvorene vyzýva :

 

 Zachráňme PKO - Patrí kultúre a občanom.

  Park kultúry a oddychu už desaťročia slúži kultúre, patrí do kultúrnej siete Bratislavy. Dá sa smelo povedať, že až do dnešných dní formuje či stimuluje kultúrne iniciatívy a tvorivosť spoločenstva ľudí na celom Slovensku. Je to hodnota, ktorú si treba chrániť z hľadiska historického aj architektonického. Veď sú v ňom unikátne vitráže od Janka Alexyho, mramorové dlažby, ale hlavne genius loci! Desiatky generácií tu prežili tanečné venčeky a stužkové, beánie, fašiangové plesy, country bály na najväčšom tanečnom parkete v strednej Európe, koncerty, Džezové dni, Bratislavské lýry a množstvo ďalších kultúrnych a spoločenských podujatí miestneho, celoslovenského ale aj medzinárodného významu. 

 

Každé kultúrne mesto či spoločenstvo by si chránilo takúto hodnotu a vyhlásilo by ju za chránenú kultúrnu pamiatku. Bohužiaľ v našom meste sa to robí inak. Je to smutné, ale mesto predalo pozemky pod PKO, aby potom s úžasom zistilo, že nový vlastník chce tieto pozemky využívať iným spôsobom, čiže chce zbúrať PKO!

 

Nezanedbateľné je aj ekonomické hľadisko. Za 281 mil. korún mesto predalo tieto pozemky spoločnosti, ktorá chce na nábreží vybudovať multifunkčné centrum - ale tak, že z tejto sumy vybuduje na nábreží promenádu za 131 mil. korún a mestu odovzdá len 150 mil. korún. Ťažko povedať, prečo chce mesto na tomto úzkom páse novú promenádu, keď dnes je tam nádherné kamenné travertínové zábradlie s krásnymi veľkými stromami. Žeby tých pár nových lavičiek bolo takých drahých?

Ale poďme ešte ďalej: 281 – 131 = 150 miliónov korún zostáva - čo s tým? Bratislava potrebuje kultúrny stánok, však v PKO sa ročne uskutoční okolo 700 podujatí. Takých podujatí, na ktoré nie sú iné priestory s kapacitou 1000 ľudí (napr. Džezové dni, medzinárodná súťaž v spoločenských tancoch Dunajský pohár a i.).

Preto mesto navrhuje, aby si prenajalo budovu Auditória (ktorá ešte nestojí) na 30 rokov s tým, že len za prvých 12 rokov nájmu zaplatí vopred 130 mil. korún. Po dvanástich rokoch si bude prenajímať meter štvorcový za 190 eur! Takže za nasledujúce tri volebné obdobia budú musieť poslanci v rozpočte nájsť ďalšie milióny na prenájom, aby sme mohli ako kultúrne veľkomesto usporiadavať napr. tradičné Džezové dni . Tomu sa hovorí „racionálne gazdovanie“! Pokojne sa môže stať, že v zastupiteľstve budú sedieť tí istí poslanci ako dnes a budú rozmýšľať, kde nájsť peniaze na kultúru. Skvelé - predajme si to, čo je naše, čo má historickú hodnotu, čo nám postačuje a dobre slúži, aby sme sa mohli už o 12 rokov potýkať s problémom kam a za čo???. Byť vystavený na milosť a nemilosť prenajímateľa, problémom s výškou nájomného, nedostatočným rozpočtom mesta a pod. A to Bratislava ašpiruje na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013...! 

 

Spamätajme sa a bráňme si naše hodnoty, náš majetok, našu kultúru! História potvrdzuje, že kultúrne hodnoty sa v spoločnosti vytvárajú postupne a kontinuálne. A to platí zvlášť o meste, o architektúre mesta, o historickej štruktúre uličiek, domov, vzťahov, ba o celej komunite...  Nedajme si nekultúrne zbúrať PKO tak, ako sa v päťdesiatych rokoch minulého storočia za komunistického blúznenia búrali hodnoty, pálili knihy, zatvárali kláštory a nechávali pustnúť paláce a kostoly a ako sa v šesťdesiatych rokoch zbúralo historické bratislavské Podhradie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

PKO

(MajaK, 28. 4. 2011 13:43)

Som za zbúranie PKO. Je to staré a príšerné. Ale určite som proti postaveniu tej obludy, čo tam vymysleli. Myslím to presklenné zelené čosi. Radšej nič ako toto. To už fakt neexistuje architekt, ktorý by dokázal seriózne vymyslieť niečo, na čo sa bude dať aj pozerať ?

PKO ... o čom to hovoríme ???

(architekt, 15. 3. 2011 21:56)

• ARCHITEKTÚRA: jeden architektonický paškvil v duchu socialistického realizmu a to nielen formálne, výrazovo ale aj ideovo, viď napr. vitráže, typická forma - prejav chorej a zločineckej ideológie socialistického realizmu.

• ARCHITEKTI:

PKO vlastne nemá ani autora, pretože žiaden architekt sa pod ten paškvil nechce podpísať, takže o čom to hovoríme????

RIVER PARK je realizovaný na základe architektonického konceptu svetoznámeho architektonického ateliéru Erick van Egeraat & spol., je to nadčasová, nezávislá, sebavedomá ARCHITEKTÚRA a nie odpadový ideologický projekt typu PKO.

• URBANIZMUS: zariadenie, ktoré svojim charakterom, funkčno-prevádzkovými parametrami nespĺňa ani len základné požiadavky z hľadiska svojho umiestnenia a riadneho fungovania (chybné umiestenie v rozvíjajúcom sa centre mesta - kde vlastne vytvára bariéru pokračovania perfektne založenej začínajúcej urbanistickej štruktúry a promenády = RIVER PARK, EVROVEA..., nevyhovujúci technický a hygienický stav, absencia parkovania...)

• ÁNO, PKO TREBA ZBÚRAŤ, ČÍM SKôR – TÝM PRE ROZVOJ MODERNEJ BRATISLAVY LEPŠIE.

• DAVOVÁ HYSTÉRIA: je smiešne a schizofrenické, akú hystériu vyvoláva táto obludná stavba v prostej slovenskej pospolitosti, koľko skrachovaných „odborníkov“ sa na tom priživuje, koľko „politikov“ bez názoru a odbornosti sa z PKO snaží vytĺcť politický kapitál, tí sú schopní sa len prispôsobovať masám alebo tým, ktorí im lepšie zaplatia.

Hanbím sa za PKO

(Peter, 7. 3. 2011 9:31)

PKO je prezitok, ktory v dnešnej modernej dobe nesplňa žiadne požiadavky na usporiadanie spoločenskych akcií, počnúc kapacitou a končiac službami, či parkovaním. Čo sa týka architektúry, pripomína mi PKO a jeho okolie Ruské filmy a nie modernú Bratislavu resp. modernizáciu nábrežia, ktorá by určite viac slúžila ľudom ako prezitok z doby fasiangov, trápnych stužkových, či akože celosvetových podujatí podradného charakteru, pretože už dávno nespĺňa novodobé požiadavky, či trendy a preto ostane navzdy prežitkom, či sarkofágom na brehu Dunaja...

Pokazena polievocka

(Do1, 2. 3. 2011 8:35)

Navacsi tanecny parket v strednej Europe...
PKO je osuntena nechutna buda. Sentimentalne kecy. A politicke polievocky!!!
A krasne asfaltove nabrezie s otrasnou zelenou vydatne hnojenou psikmi!!!

PKO=zbúrať

(Viera, 18. 2. 2011 15:44)

Súhlasím s bratislvčanmi, ktorí sú za zbúranie PKO. Vyzerá hrozne. Ak by sa tam postavilo, to čo plánujú, tak to je určite lepšia alternatíva, ako to čo tam je doteraz. Určite by to skrášlilo nábrežie a vôbec bol by z toho väčší úžitok ako z chátrajúceho PKO. Prilákalo by to určite viacej ľudí, ktorí by využili prechádzky po nábreží. Ovela viac chodievam do mesta odkedy sa postavila Eurovea. Mozem ist do kina, pozriet do obchodov alebo sa len tak prechadzat po nabrezi az do mesta. Som jednoznačne za zbúranie PKO a postavenie moderného komplexu.

Bratislavčania zobuďte sa !!!

(Bohuslav Pekný, 24. 1. 2011 13:08)

Dobrý deň.
Prosím Vás a žiadam kompetentné úrady a hlavne Mestský úrad Bratislava,na čele p. primátorom Vtáčnikom, aby veľmi tvrdo zasiahol k búraniu PKO a nedovolil za žiadnu cenu zbúrať budovu PKO. Budova má historickú ale aj kultúrnu hodnotu. Chodil som tam veľmi rád a pokiaľ bude stáť aj budem. Nie je mi ľahostajné, aby len tak niekto budovu PKO zbúral.Bývalému primátorovi Ďurkovskému by som odkázal len toľko, že nie je hodný oslovenia, ale veľká hanba a hnus,čo podpísal.Komerčná záležitosť mu bola prednejšia, ako fakt to, že Bratislava by stratila ďalšiu kultúrnu a historicky významnú budovu. NEDOVOĽME TO PROSÍM VÁS ZA ŽIADNU CENU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bohuslav Pekný

Nech sa im to vypomsti v dalsom zivote

(emil, 14. 12. 2010 19:53)

Nech sa Durkovsky a vsetci nenazrani developeri smazia v pekle a nech sa im to vypomsti v dalsom zivote.
Nech bol stav PKO akykolvek, kazdy co len kratko zil v Bratislave nemoze na cas prezity v nom zle spominat. Nicenie Bratislavi je trestuhodne a vsetci by mali vysiet na kandelabroch co to dovolia.

vynimocna stavba

(Barbara, 8. 12. 2010 11:35)

No ani sa nedivim preco to tu tak na Slovensku uboho vyzera ked tu ziju taki ludia s takymito nazormi!!! PKO je hodnota, a vynimocna stavba, rozhodne by sa nemalo burat, malo by sa skor rozsiahle zrekonstruovat, ale na to by potrebovalo tiez rozumneho investora a taki opat na ubohom Slovensku nie su. Ak si myslite ze vas vykupia sklenene skatule typu Eurovea, ste na omyle! pretoze tieto budovy nebudu mat za 20 rokov ziadnu hodnotu, budu znehodnotene viac ako je teraz PKO, a Bratislava bude uz naozaj stat za hovno. Ale tak Slovaci si asi nezasluzia hodnotne stavby a pamiatky....

PKO treba zburat

(jano, 4. 12. 2010 3:18)

Je to hnusna zanedbana stavba .Byvam nedaleko a kazdy den ked prechadzam okolo PKO a vidim ako chatra je mi zle.Neviem preco prezentujete ze zachrana PKO je nazor vsetkych obyvatelov BA.Pokial by tam postavili nieco ako euroveu ,tak by som skakal 2m od radosti.Som za to nech sa to zbura,ta stavba vypada otrasne.Ak chcete stavbu vyhlasit za kulturnu pamiatku,tak vyhlaste za kulturnu pamiatku aj panelaky v petrzalke.Vsak su tiez jedinecne svojou otrasnostou!!

byt? ci nebyt?

(PKO, 1. 12. 2010 16:51)

Ak ste tam niekto boli v poslednej dobe, strach a hroza, len cakam, kym to niekomu padne na hlavu. Dlhe dlhe roky nikto do objektu neinvestoval ani korunu alebo po novom euro. kazdy len vytazoval a vytazoval. mal som tam moznost pracovat a momentalne este pracujem. myslim si, ze z PKO ako takeho nikdy nic nebude. lebo rekonstrukcia celeho objektu, by bola financne narocnejsie ako stavba, nejakeho podobneho polyfunkcneho centra na rozne akcie. vzhladom na stav PKO, som za jeho zburanie!!!

PKO

(PKO, 9. 7. 2010 12:10)

Este k jednej veci sa chcem vyjadrit. Nerozumiem preco sa skupina ludi, ktora je za zachovanie PKO tvari, ze to je nazor vsetkych obyvatelov Bratislavy?

spamätajte sa

(Riso, 8. 7. 2010 21:31)

pre boha nech uz konecne zburaju tu opachu a dufam ze "umelci" si coskoro najdu nejaku inu budovu v centre mesta kde budu zadarmo vytvarat tzv. kulturu...

aby sme sa rozumeli nech si robia co chcu ale nie v centre mesta. to su priestory pre exkluzivne stavby a nie tu PKO opachu!

PKO

(PKO, 8. 7. 2010 14:18)

Nesúhlasím a dúfam, že PKO zbúrajú čo najskôr napriek tomu, že som tam zažil veľa pekných chvíľ. Som rodený Bratislavčan a mám 47 rokov. Bývam neďaleko PKO. Minimálne 2x do týždňa prechádzam okolo PKO peso do mesta. Cele PKO a jeho okolie je v katastrofálnom stave. Vybavenosť PKO je hrozná. Priestory v ktorých prebiehajú kultúrne akcie už vôbec nespĺňajú požiadavky terajšej doby. Je to ako v štvrtej cenovej skupine. Bratislava si nemôže dovoliť, takto nevyužitý priestor na nábreží. Je to hanba Bratislavy. Plno ľudí, kt. sa podpísali pod petíciu ani nevie ako teraz PKO vyzerá. Hocičo sa tam postaví bude to lepšie, ako terajšie PKO. Hlavne, ak súčasť stavby bude aj sľubovaný priestor na kultúrne podujatia. Už aj River Park (ktorý sa mi moc nepáči), je 1 000 x lepší, ako terajšie PKO. Skultúrnilo to kus nábrežia a prinesie to do tohto priestoru život. To nehovorím o tom, keby sa tam postavilo niečo ako Eurovea, kde to žije. Eurovea rozšírila možnosť prechádzok a iných aktivít v Starom meste.

sprava majetku zvereneho samosprave

(Danka Valkova, 1. 1. 2010 20:22)

ide od desiatich k piatim, v pripade PKO je vycislitilne nevyhodna, preto sa chcem opytat, ci nie je mozne menovite zalovat poslancov, ktori hlasovali pred Vianocami za nevyhodnu zmluvu za trestny cin zneuzitia pravomoci, s tym ze ako obcania budeme ziadat, aby nevyhodne financne straty znasali ti, ktori za takuto hlupost hlasovali...
trstne oznamenie na MZP za emisie preslo,
asi bude na case zacat trestne stihat aj taketo zjavne nevyhodne 'obchody' samospravy.
Danka Valkova