Kupujte kvalitný med.
Zopár doporučených rád:
Ak chcete, aby bol med kvalitný, mali by ste ho kupovat´ priamo od včelára. Med z obchodu môže byť dobrý, ale čim je priamejšia cesta od včiel k spotrebiteľovi, tým je jeho kvalita lepšia.
Kde hľadať včelára? Ak žiadneho nepoznáte, skúste kontaktovať miestny zväz včelárov vo svojom bydlisku. Svoje produkty často predávajú na rôznych jarmokoch a trhoch. Tam by ste sa vždy mali presvedčiť, či vlastnia doklad kvality - certifikát o rozbore medu. Aj na trhu môžu totiž med predávať rôzni priekupníci. Ak budete kupovať med v obchode, hľadajte na ňom známku Slovenský med. Takto označený med, je zárukou kvality.
Med je lekáreň ktorá je vždy po ruke
Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera na kvetoch nektár, alebo na stromoch medovicu a iné sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch. Včela nektár obohatí látkami z vlastného tela, pozmení ho vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladní ho v plástoch, kde neskôr dozrieva na med. Med včelstvu slúži ako potrava pre zimné obdobie. Spracovanie nektáru na med zabezpečujú mladušky staré 10 - 20 dní.
Nektár obsahuje väčšinou základné cukry. Hroznový cukor glukóza 30-35 %, ovocný cukor fruktóza 35-45 %, ďalej obsahuje podľa pôvodu zdroja určité percento sacharózy až do 12 % v mede agátovom, čistcovom a medovicovom. Ďalej býva zvlášť v medoch medovicových prítomný trojcukor melecytóza, ďalej dextríny zvlášť v medovicovom mede až 12 %. Vysoký obsah dextrínov v mede nie je na závadu, naopak spomaľuje kryštalizáciu medu a tým zostáva med dlho tekutý. Med kryštalizuje rýchlejšie, ak sa v ňom množstvo glukózy približuje množstvu fruktózy. V jasných nektárových medoch je podstatne viac fruktózy než glukózy, a preto tieto medy ostávajú tekuté. Tmavšie medy, najmä medovicové, rýchlejšie kryštalizujú. Táto vlastnosť medu závisí aj od obsahu dextrínov a od teploty miestnosti, v ktorej med uskladňujeme. Skryštalizovaný med je plnohodnotný. Med teda obsahuje jednoduché cukry, ktoré prechádzajú bez akejkoľvek premeny do tenkého čreva na povrch sliznice a tu sú odvádzané do krvných vlásočníc a do srdca. Preto sa med hodí na rýchle posilnenie ťažko pracujúceho človeka, športovca, turistu.
Lyžicou medu sa vyčerpaný človek veľmi rýchlo osvieži. Niektorí športovci užívajú pred súťažou posilňujúci nápoj v zložení 1:1 litra citrónovej alebo pomarančovej šťavy, 20 kávových lyžičiek kondenzovaného mlieka a 25 Dkg medu. Je to neškodný a legálny doping. Med tiež zlepšuje krvný obeh a prekrvenie vencových ciev. Zahriatím medu nad 50 stupňov Celzia sa enzýmy ničia a med stráca hodnotné látky.
To, že med obsahuje základné cukry vstrebateľné bez nutnosti enzýmov, je veľmi vhodné pre sladenie kojencom, kde nespôsobuje kvasenie v zažívacom trakte a nerobí plynatosť a bolesti. Doporučuje sa pri onemocnení pečene, hlavne pri vírusovom zápale pečene, zápaloch žlčníka a pri poškodení tkaniva pečene liekmi. Stopové minerály, hlavne železo a meď sú dôležité pre zvýšenie hemoglobínu v krvi. Prítomnosť fosforu a vápnika pôsobí proti vzniku krivice a horčík pôsobí ukľudňujúcim účinkom, čo všetko doporučuje užívanie v kojeneckej výžive.
Keď poznáme zloženie medu a jeho účinky, môžeme z toho vyvodiť, pri ktorých ochoreniach a stavoch je med vhodný na prevenciu a na liečenie telesných neduhov. Odjakživa sa užíval med pri zápaloch horných ciest dýchacích ako sladidlo pľúcnych čajov alebo samotný s maslom. Čo je pre kojencov v potrave mlieko, to je pre starého človeka v potrave med.
Prináša vylepšenie črevnej pasáže, pôsobí ukľudňujúcim účinkom a predchádza k zhoršeniu artériosklerózy. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu dobrého medu, ako veľkú bonboniéru. Ak sa dodáva med organizmu v nadbytku, ukladá sa ako glykogén a vylepšuje činnosť svalov a podporuje činnosť pečene. Ak dodávame v nadbytku rafinovaný cukor, ukladá sa v organizme ako cholesterol, a tým zhoršuje artériosklerózu. Med obsahuje PP faktor, látku, ktorá rozširuje cievy a zosilňuje prívod živín a kyslíka do tkaniva.
Antisklerotický účinok medu nám môže vysvetliť, že včelári, ktorí skutočne med a včelie produkty konzumovali, dožívali sa vysokého veku pri celkovej telesnej a psychickej sviežosti. Pečeň je totiž veľkým laboratóriom organizmu, kde sa krv zbavuje jedovatých splodín trávenia, preto potrebuje byť zdravá, aby celý organizmus bol zdravý.
Pri bolestiach počas prerezávania zúbkov u detí uspejeme podaním lyžičky medu. Med znižuje hladinu fosforu v krvi a tým otupuje vnímanie bolestivých pocitov. Žuvanie odviečkovaných voskových viečok pri vytáčaní medu pôsobí priaznivo na zápaly horných ciest dýchacích a na sennú nádchu.
V poslednom období sa pri spracovaní medu používajú technológie, ktorými sa na začiatku jeho tuhnutia rozbíjajú kryštály a med si zachováva pastovú konzistenciu (pastovanie medu). Mnoho konzumentov medu už nechce iný ako pastovaný med. I maminky prišli na to, že pastový med netečie, netuhne a má výbornú jemnú chuť. Pastový med, ktorý bol spracovaný hneď po vytočení má zachované všetky biologicky aktívne látky. Pastový med uskladnený v chladnej a suchej miestnosti vydrží i niekoľko rokov v nezmenenej kvalite a nestvrdne.
Med u niektorých ľudí môže vyvolať alergiu, osobitne medy, ktoré sú dovážané z Ázie, Argentíny, Afriky, alebo sú neznámeho pôvodu. Najmenej alergické sú medy, ktoré sú dopestované z rastlín miesta človeka, v ktorom sa narodil, resp. býva, pretože organizmus si dlhodobo vytvoril na tieto látky obranyschopnosť. Mnohoročné skúseností ukazujú, že najlepšie je med kupovať od známeho včelára, ktorého kupujúci poznajú. Preferuje sa tzv. - predaj medu z dvora. Pokiaľ sme odkázaní na kúpu medu v obchode, je dôležite si pozorne prečítať odkiaľ je med dovezený, kto je spracovateľom, o aký druh medu ide, aké konzervačné látky obsahuje a aká je jeho lehota na spotrebu. Kvalitu medu môžeme posúdiť aj vizuálne. Po otvorení aj podľa vône. Slovenské medy svojou kvalitou patria medzi svetovú špičku, majú svoju tradíciu a sú aj vývozným artiklom, najmä do okolitých krajín. Medzi menej lichotivé poznatky patrí štatistika spotreby medu na jedného obyvateľa na Slovensku, keď priemer za rok je len 0,25 kg.
Odporúčaná spotreba je 6,5 kg na osobu. Svojim obsahom a účinkami si to naozaj zaslúži.
Vydala PSNV-SK podľa www.n-vcelari.sk, 2008
Med slnečnicový
Med slnečnicový - Účinkuje pri astme a žalúdočnej kolike. Je s vysokým obsahom glukózy, pri kryštalizácii sa tvoria typické dve vrstvy a veľké kryštály. Má zlatožltú farbu a sladko-kyselkastú chuť. Obsahuje viac selénu.
Selén
- významný antioxidant prispieva k ochrane pred vznikom voľných radikálov
- pomáha udržiavať zdravý cievny systém
- podporuje regeneráciu srdcového svalu a jeho pravidelnú funkciu
- pozitívne ovplyvňuje aktivitu obranného systému organizmu
Slovenská republika patrí ku krajinám, kde obyvatelia majú veľmi nízku hladinu selénu v krvi. Najlepšie preskúmanou a najvýznamnejšou funkciou selénu je jeho antioxidačná aktivita, vďaka ktorej selén pomáha chrániť organizmus pred oxidačnými účinkami voľných radikálov.
Pri nedostatku selénu antioxidačná schopnosť organizmu výrazne klesá a práve týmto je možné vysvetliť rôznorodé prejavy nedostatku selénu - zvýšená náchylnosť k ochoreniam srdca a pľúc, k vzniku a rozvoju nádorových buniek, rýchlejšie starnutie a iné degeneratívne zmeny s tým spojené.
Repkový pastovaný med
Repkový pastovaný med si aj po niekoľkých rokoch uchová krémovú podobu a veľmi ľahkú naberateľnosť. Je to prvý jarný med, ktorý je z prevažnej časti z repky, ale skladá sa takisto z medu ovocných stromov. Tekutý priezračný med je schopný behom týždňa skryštalizovať. Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Pôsobí upokojujúco a uvoľňuje napätie. Obsahuje látky na ozdravenie buniek: lizofény a drasíny na predchádzanie starnutia a o 30 zdravých látok viac než ostatné typy. Je vhodný na dýchacie problémy. Obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky. Odporúčaný je hlavne na problémy s hrdlom a chrípku. Bohatý na bielkoviny a blahodárne pôsobí na srdce. Posilňuje funkciu srdcového svalu a viaže na seba voľné radikály v organizme, ktoré spôsobujú starnutie.
Vydala PSNV-SK podľa www.n-vcelari.sk, 2008
Komentáre
Prehľad komentárov
Ahoj Milan
ešte doplním môj Email: vojtech.serki@gmail.com
Včelia materská kašička
(Vojto Šerki, 2. 3. 2024 20:37)
Ahoj Milan,
poznáme sa z Grafie.
Zháňam pre dcéru včeliu materskú kašičku.
Prosím Ťa ozvi sa na mobil.
0948 181 082
Ďakujem
Vojto
ghi-ceo@garishhorse.com
(Hassan Ahmed, 24. 9. 2018 13:48)
Greetings for the day
Hope you will be all doing fine business .I would like to describe myself that we are registered members of chamber of commerce Sialkot since 2000. We are specialist in
Ventilated Beekeeping Jacket, Suits, 3 Layer Mash Suits, Jacket, Cotton Suits , jacket , All Kind of Beekeeping Gloves, and others wears Accessories,
We use customer logo on customer required products.
Our good quality products are being known all over world .All products are being manufactured under highly controlled professionals that can be compared with any related products.
Kindly let us know if you are interested in any of our products then feel free to write in email. Our customer care team will get back to you soon.
For further information visit our website. Garishhorse.com
Best Regards
Hassan Ahmed
+92 321 7105480
ghi-ceo@garishhorse.com
(Hassan Ahmed, 24. 9. 2018 13:48)
Greetings for the day
Hope you will be all doing fine business .I would like to describe myself that we are registered members of chamber of commerce Sialkot since 2000. We are specialist in
Ventilated Beekeeping Jacket, Suits, 3 Layer Mash Suits, Jacket, Cotton Suits , jacket , All Kind of Beekeeping Gloves, and others wears Accessories,
We use customer logo on customer required products.
Our good quality products are being known all over world .All products are being manufactured under highly controlled professionals that can be compared with any related products.
Kindly let us know if you are interested in any of our products then feel free to write in email. Our customer care team will get back to you soon.
For further information visit our website. Garishhorse.com
Best Regards
Hassan Ahmed
+92 321 7105480
Prezimovanie včiel
(Laura, 18. 4. 2014 11:16)
Chcela by som sa opytať. Ideme si budovať včely prvý krát. chcela by som sa opytať že ako zo včelami cez zimu. čo im treba dávať.
Za odpoveď Ďakujem
web stranka
(STUDIO El Shaddai, 14. 4. 2013 14:38)
Dobry den,
chcel by som Vam ponuknut krajsiu webovu stranku aj ked je tato Vasa super...ale myslim si ze je uz priliz stara pre toto obdobie...ked mate zaujem pozrite si moj portfolio...robim to lacnejsie ako na Slovensku...platba az po ukonceni prace. Uz mam par projektov na slovenskom jazyku mam pri mne aj dobru ekipu ktora na tychto strankach pracuje ...tieto stranky co su na porfoliu nie su vsetky z 2013 ale aj z 2007 roku a nie su vsetky ktore sme urobeili...tieto som ja sam urobil a moji ludia maju za sebou aj cez 300 strankou spolu
www.studioelshaddai.net/sk/portfolio
tesim sa na Vas :) s' pozdravom
Ivan Valent
Včelia materská kašička
(Vojto Šerki, 2. 3. 2024 21:05)