Choď na obsah Choď na menu
 


7.VÝROČIE OD POMENOVANIA ZŠ s MŠ FERDINANDA COBURGA

26. 6. 2021

 

Dňa 26.júna 2014 navštívil ZŠ s MŠ vo Svätom Antone Jeho Veličenstvo Simeona Sachsen - Coburg Gotha (77) z Bulharska s manželkou Margaritou. Niekdajšieho monarchu a bývalého premiéra Bulharska, privítali niekdajší starosta obce Jozef Baraniay, riaditeľka školy I. Kosmeľová, riaditeľ Poľovníckeho Múzea Marian Číž ,ako aj obyvatelia obce a žiaci ZŠ vo Sv.Antone.

FOTO ZO ŠKOLY Z NÁVŠTEVY NÁJDETE TU...    40 foto

FOTO Z KAŠTIEĽA NÁJDETE TU... 33 foto

VIDEO TU...

Ako hovorí bývalý cár Simeon II. : „Byť tu je pre mňa obrovským zážitkom. O Slovensku som veľmi veľa čítal a počul. Môj starý otec mal k tejto krajine a jej ľuďom po celý život hlboký a vrúcny vzťah,“ Netajil svoju radosť z toho, že znovu uvidí Svätoantonský kaštieľ, ktorý je podľa jeho slov klenotom pre Slovensko, ale aj celý svet.

O Slovensku veľa čítal

„Je to dôkaz duchovných väzieb, ktoré existujú medzi Slovenskom a Bulharskom,“ reagoval Coburg na otázku, čo pre neho táto udalosť znamená.

Povedal posledný bulharský cár, ktorý sa do svojej vlasti Bulharska vrátil po päťdesiatročnom vyhnanstve. Simeon II, ktorý pôsobil ako posledný vládnuci bulharský cár v rokoch 1943 až 1946.Počas svojej vlády ako bulharského cára Simeona II.  Bol maloletý . Panovníkom svojej zeme sa stal 28.augusta 1943 po smrti svojho otca Borisa III. Vzhľadom k jeho nízkemu veku za neho vládla regentská rada. Po druhej svetovej vojne a vyhlásení republiky v septembri 1946 odcestoval s matkou a sestrou do exilu Egypta, kde žil vo vyhnanstve jeho starý otec, taliansky král Viktor Emanuel III. Od roku 1951 žil v Španielsku. V januári 1962 sa oženil so španielskou šľachtičnou Margaritou Gómez-Acebo y Cejuela. Narodili sa im 4 synovia a dcéra. .Vrátil sa do vlasti v roku 1996, založil politickú stranu Národné hnutie Simeona II. 

Ostatných dvadsaťjeden rokov žije nepretržite v Bulharsku, kde v rokoch 2001 až 2005 pôsobil na poste premiéra. Napriek pokročilému veku je aktívny aj v súčasnosti. Dňa 16.júna v roku 2021 mala Jeho výsosť Simeon II už 84.rokov.Žije s rodinou v Sofii.

Jeho starý otec Ferdinand Coburg po ktorom pomenovali školu vo Svätom Antone bol cárom v rokoch 1908 – 1918 cár BulharskaFerdinand I. (* 26. február 1861ViedeňRakúsko – † 10. september 1948CoburgNemecko), narodený ako Ferdinand Maximilian Karl Leopold Maria Sasko-cobursko-gothajský, bol v rokoch 1887 – 1908 knieža. Pre Bulharov sa stal symblom moderného štátu na prelome 19. – 20. storočia (kedy dokonca vo svojom rozvoji predbehlo susedné krajiny) a zakladateľom pluralitného systému politických strán v Bulharsku po vyhlásení nezávislosti Bulharska,Tretieho bulharského štátu dňa 22. septembra 1908.Okrem toho sa do histórie zapísal aj ako spisovateľbotanikornitológentomológ a filatelista. Časť svojho života prežil na Slovensku (najmä v kaštieľoch vo Sv. Antone a na Prednej Hore) kde vystupoval ako gróf Muránsky.

V súčastnosti na ZŠ Ferdinanda Coburga, učebné osnovy rozšírili o vyučovací predmet Poľovníctvo a ochrana prírody - ten sa budú učiť jedenkrát do týždňa žiaci od prváčikov až po deviatakov. V kaštieli pre žiakov pripravili aj novú poľovnícku učebňu, ktorá bola kvôli pandémii zatiaľ bez detí.

„Žiaci sa zoznámia s témami ako sú tradície, história, kultúra, teda poľovníctvo a starostlivosť ako také. Samozrejme sokoliarstvo, kynológia, rybárstvo, či životné prostredie,“ vysvetlil súčasný riaditeľ Múzea Štefan Engel s tým, že chcú hravou formou približovať deťom prácu poľovníkov, aby pochopili, že poľovníci nielen poľujú na zver, ale sa aj o ňu starajú a chránia prírodu.

„Deti v novej triede získajú nové informácie od svojho pedagóga, a potom pôjdu do jednotlivých expozícií, ktoré sa tematicky venujú spomínanému poľovníctvu, sokoliarstvu či kynológii. Takisto sa zameriame napr. na poznávanie zvierat, vábenie, ich kolobeh v prírode, takisto aj na budovanie poľovníckych zariadení, hudbu či kultúru. Túto časť budú mať na starosti naši lektori v múzeu,“ dodal Engel

ZDROJ: myziar.sk, cas.sk,pravda.sk, wikipedia, foto itv sitno

Spracoval Andrej Palovič

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.