Choď na obsah Choď na menu
 


Sokoliarov zo základnej školy zo Štiavnických Baní poznajú aj v zahraničí

19. 8. 2008

Štiavnické Bane 18. augusta (TASR) Počas prázdninových dní častejšie vidieť na oblohe nad starodávnou baníckou obcou Štiavnické Bane v okrese Banská Štiavnica dravých vtákov. Sokol, jastrab či sova si však nevytvorili nové hniezdiská v okolitých lesoch, ale takto sa prejavuje letná činnosť detí zo sokoliarskeho krúžku miestnej Základnej školy Maximiliána Hella. Podľa informácií starostu Štiavnických Baní Stanislava Neuschla ide o ojedinelú aktivitu na základnej škole v rámci celého Slovenska.

Tieto dravce sú priamo v areáli školy a deti zo základnej školy s nimi navštevujú nielen Slovensko, ale aj zahraničie, či už Taliansko, Maďarsko, Poľsko, Čechy, takže sú veľmi úspešné. Aj takouto propagáciou a reklamou sa budeme snažiť získať ďalšie deti z okolitých obcí, aby k nám chodili," povedal pre TASR starosta Neuschl.

V krúžku sa v súčasnosti o operencov stará desať detí, čo je takmer každý desiaty žiak školy. Kým pred 40 rokmi navštevovalo Základnú školu Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach vyše 300 detí, v poslednom desaťročí počet žiakov klesol takmer na 100. Starosta sa obáva, že počet chlapcov a dievčat môže naďalej klesať, aj keď na prevádzku obec mesačne zo svojho rozpočtu vyčleňuje 140.000 Sk (4647 eur) a v rámci úspor v minulom školskom roku dali spolu pod jednu strechu materskú aj základnú školu.

Podľa Neuschla by chceli v základnej škole v najbližších rokoch vytvoriť podmienky aj na ubytovanie detí, aby v obci mohla existovať i škola v prírode pre približne 50 chlapcov a dievčat. Tie by sa v rámci výučby mohli zaoberať aj starostlivosťou o dravce miestneho úspešného krúžku sokoliarov.

TASR

Zdroj: sme.sk

Foto: internet

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.