Choď na obsah Choď na menu
 


Problém , čo z odpadom v Štiavnici zatiaľ zažehnaný.

19. 1. 2009

 Ako sme už na Štiavnicko dnes informovali o skončení životnosti Štiavnickej skládky komunálneho odpadu a zaujímalo nás,čo ďalej s odpadom zo Štiavnicka,ako aj iné súvisiace otázky s témou,oslovil som prostredníctvom mailu a položil otázky kompetentním na MsÚ.K uvedenej téme sa vyjadril pre Štiavncko dnes,pán Miloš Veverka z Technických  služieb ,mestkého podniku.           Miloš Veverka   Miloš Veverka
absolvent Fakulty ekológie a environmentalistiky v Banskej Štiavnici (Technická univerzita vo Zvolene), v súčasnosti doktorand. Zaoberá sa problematikou odpadového hospodárstva. Je spoluautorom prípadovej štúdie Analýza voľne pohodených odpadov v prostredí Slovenskej republiky.

Re: Skládka odpadu skončila,čo ďalej...

Otázky:Mám na vás otázku ohľadne skládky odpadu,ktorá koncom roka skončila v našom meste.
Kam sa bude odpad voziť,či ceny za odpad sa nebudú v tomto roku zvyšovať a aká bude perodicita odvozu odpadu a čo bude zo starou skládkou?                                                                                 Andrej Palovič.

Odpoveď:Životnosť skládky komunálneho odpadu Principlac v Banskej Štiavnici sa ešte neskončila. Koncom roka sa podarilo vybaviť odklad uzatvorenia o cca pol roka. Znamená to, že na základe rozhodnutia Slovenskej inšpekcie životného prostredia budeme prevádzkovať skládku do 15. 7. 2009. Po tomto termíne budeme musieť skládku definitívne uzatvoriť a zmesový komunálny odpad voziť inam. Kam to bude, ešte nie je definitívne rozhodnuté – stále zvažujeme a vyberáme optimálny variant.
Predĺženie životnosti skládky však neovplyvní realizáciu projektu uzatvorenia a rekultivácie skládky, pretože už teraz pracujeme na prípravných prácach (výberové konania, príprava realizačného projektu a pod.), tak, aby po uzatvorení skládky v letných mesiacoch tohto roku mohli začať stavebné práce.
Po uzatvorení a rekultivácii bude skládka vyzerať ako zatrávnený kopec, na ktorom však bude musieť minimálne po dobu 30 rokov prebiehať monitoring (sadanie, množstvo a zloženie skládkového plynu a priesakových kvapalín, a pod.) a údržba – najmä kosenie.
Poplatok za odpad, ktorý platia občania mesta sa zvýšil z 1,48 Sk na osobu a deň v roku 2008 na 1,73 Sk (0,0575 €) na osobu a deň v roku 2009, čo je 631 Sk (20,95 €) na osobu a rok. Je to z dôvodu zvýšených nákladov na odpadové hospodárstvo v roku 2008 v porovnaní s rokom 2007 a aj z dôvodu narastania množstva odpadu. Poplatok je možné znížiť podľa počtu členov domácnosti či dĺžky pobytu v meste. Sadzbu poplatku ako aj systém zliav a všetky ostatné zákonné povinnosti obsahuje VZN č. 11/2008, ktoré si môžete prezrieť na webstránke mesta Banská Štiavnica v časti „Mesto“.

Miloš Veverka, Technické služby, m.p.,

 

 

 

 

spracoval a touto cestou za odpoveď poďakoval Andrej Palovič.

Zdroj foto a fotomontáž : internet.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Je to už neaktuálne!!!

(Miloš Veverka, 9. 3. 2009 17:48)

Tento text som poskytol ako odpoveď do čiernej skrinky začiatkom januára 2009 a bol uverejnený aj v januárovom čísle Štiavnických novín. Koncom januára sa však situácia podstatne zmenila a štiavnická skládka Principlac je od 1. 2. 2009 uzatvorená. Je to z dôvodu naplnenia plánovanej kapacity skládky a prípravy rekultivačných prác. Všetok komunálny odpad sa od tohto dátumu vozí na mimo Banskej Štiavnice, na externé skládky. Poprosím Vás o stiahnutie tohoto príspevku. Vďaka. S pozdravom
Miloš Veverka, Technické služby Banská Štiavnica