Choď na obsah Choď na menu
 


Do školy v Štiavnických Baniach chodí stále menej žiakov

31. 7. 2008

Štiavnické Bane 30. júla (TASR) - Na prevádzku Základnej školy (ZŠ) Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach v okrese Banská Štiavnica jej zriaďovateľ, tamojší obecný úrad mesačne zo svojho rozpočtu vyčleňuje 140.000 Sk (4647,15 eura). V posledných rokoch však počet žiakov, ktorí ju navštevovali, stále klesal.

"V minulom školskom roku ju navštevovalo vyše sto detí a pätnásť škôlkarov. V rámci úspor sme totiž dali spolu pod jednu strechu materskú škôlku aj základnú školu. Takže tam od septembra nastúpi 105 detí a pätnásť škôlkarov, no ale boli roky keď do nej chodilo takmer 300 žiakov, ale to sú časy dávno minulé," konštatoval starosta Štiavnických Baní Stanislav Neuschl.

Škola, aj keď nie je stará, už potrebuje rekonštrukciu, začať by chceli s výmenou okien. V nedobrom stave je najmä strecha jedálne, ktorá zateká. Nevyhnutná je preto jej oprava.

Úrad má zámer, že ak získa financie, tak na jedálni urobí nový krov, v ktorom bude aj ubytovacie zariadenie so 40 až 50 miestami. Pri ZŠ, ktorá má viacero zaujímavých aktivít ako napríklad krúžok sokoliarov, by tak mohla existovať aj škola v prírode. Je to jeden zo spôsobov, ako by jej zriaďovateľ mohol získať časť financií na jej prevádzku a mohla by fungovať i pri nižšom počte žiakov, dodal Neuschl.