Choď na obsah Choď na menu
 


Banská Štiavnica a japonská Kosaka nadviažu spoluprácu

22. 10. 2008

Delegáciu japonského mesta Kosaka prijal 16.10.2008 v banskoštiavnickej radnici primátor tohto mesta Pavol Balžanka. Japonskí hostia si dopoludnia prezreli centrum mesta a geopark. Navštívili aj Kaštieľ vo Svätom Antone a Banské múzeum v prírode. Večer Pavol Balžanka a primátor mesta Kosaka Hiroshi Kawaguchi podpísali dohodu o spolupráci medzi týmito mestami.                                                

Dohoda sa týka spolupráce a výmeny skúseností v oblasti ochrany svetového dedičstva, baníctva, cestovného ruchu, recyklovania zdrojov a odpadového hospodárstva. Prispieť má k ochrane historických a kultúrnych tradícií oboch miest a súčasťou spolupráce bude aj napomáhanie a podporovanie pri vytváraní kontaktov medzi vzdelávacími, kultúrnymi a osvetovými inštitúciami a ich činnosti v oblasti ochrany tradícií.

„Je nám jasné, že vzdialenosť medzi našimi mestami je síce geograficky veľká, no v čase globalizovaného sveta a internetovej komunikácie nám nemôže zabrániť vo výmene skúseností a informácií. Sme radi, že táto zmluva a kontakt vznikol aj vďaka aktívnej pomoci a podpory veľvyslanectva Japonskeho cisárstva na Slovensku, o ktorú sa zaslúžil veľvyslanec Makoto Washizu,“ povedal Pavol Balžanka.

Približne 7-tisícové mesto Kosaka leží v japonskej provincii Akita a je známe predovšetkým vďaka zachovávaniu tradičných hodnôt japonskej histórie a obnove historických pamiatok. Svoju slávu zažilo predovšetkým ako banícke mestečko počas obdobia Meidži (1868 až 1912) a bolo jedným z prvých miest v Japonsku, v ktorých sa rozvíjali moderné banícke a hutnícke technológie.

TASR

Zdroj: plusjedenden.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.