Choď na obsah Choď na menu
 


PRED DVADSIATIMI ROKMI 6.JANUÁRA 2003 BOL ZA BISKUPA VYSVATENÝ NIEKDAJŠÍ KŇAZ NA ŠTIAVNICKU MILAN ŠÁŠIK

5. 1. 2023

V tento deň, si pripomíname 20.výročie od vysviacky pápežom Jánom Pavlom II. v Ríme za biskupa d.p. Milana Šášika. Treba pripomenúť, že na vysviacke v Ríme sa zúčastnili aj veriaci z bývalého pôsobiska zo Štiavnicka, boli tam dva autobusy veriacich.

Po revolúcii d.p. Milan Šášik neskôr študoval v Ríme a pôsobil na Ukrajine. Dňa 12. novembra 2002 ho pápež sv. Ján Pavol II. vymenoval za apoštolského administrátora Mukačevskej eparchie. Na Slávnosť Zjavenia Pána dňa 6.januára 2003 prijal ako rímskokatolícky kňaz biskupskú konsekráciu spolu s vladykom Jánom Babjakom SJ z rúk pápeža sv. Jána Pavla II. v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. Pápež Benedikt XVI. ho 17. marca 2010 povýšil za riadneho eparchiálneho biskupa Mukačevskej eparchie.

 

Milan Šášik sa narodil 17.septembra 1952 v dedinke Lehota pri Nitre. Študoval na bohosloveckej fakulte Komenského v Bratislave. Kňazskú vysviacku prijal 6.juna 1976. Tajne vstúpil k reholi Lazaristov. Biskup Milan Šášik, bol dobre známy aj veriacim z nášho regiónu. V minulosti v 80.rokoch 20.storočia, v čase komunizmu, pôsobil, ako katolícky kňaz v Banskej Belej odkiaľ dochádzal do niekdajšieho Antola dnešného Svätého Antona, pôsobil na Vysokej, správca uvedených farností. Pôsobil niekoľko rokov v Štiavnickom regióne. Podľa rozprávania tamojších ľudí, bol skromný a zanietený kňaz pre ohlasovanie evanjelia.

Pred dvomi rokmi 14.júla 2020 zomrel vo veku 67 rokov Mons. Milan Šášik, vladyka Mukačevskej eparchie na Ukrajine, ako informovala tkkbs.sk. Vladyka Milan, bol gréckokatolícky biskup. Pohrebné obrady boli 20.júla 2020 v Užhorode, kde ho pochovali do hrobky Užhorodskej katedrály.

Archív: Krátky video vyjadrenie biskupa Milana Šášika TU...

Prosím spomeňte si na neho vo svojich modlitbách. Odpočinutie večné daj mu Pane...

ZDROJ: wikipedia, tkkbs, web Štiavnicko dnes , vlastné, foto - archív Juraj Šášik brat

Spracoval Andrej Palovič

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.