Choď na obsah Choď na menu
 


DOBROVOĽNÉ HASIČSKÉ ZBORY ZO ŠTIAVNICKA ZASAHOVALI A POMÁHALI PRI POVODNI V RUDNE NAD HRONOM

20. 5. 2021

Tento týždeň v pondelok 17.5.2021 sa v obci Rudno nad Hronom pretrhla hrádza a zatopila obec a to cesty, dvory, domy, miestny potok. Táto časť je ešte súčasťou oblasti Štiavnické vrchy. Ako pre TASR ujasnil starosta obce Marián Šurjanský, nad obcou došlo k pretrhnutiu vodozádržnej hrádze. „Vybudovaná bola v roku 2011 v rámci protipovodňových opatrení. Jej súčasťou bol priepust, ktorý mal vodu pozvoľne púšťať tak, aby ho koryto potoka stíhalo pozvoľne odvádzať,“ povedal Šurjanský s tým, že hrádza zrejme nevydržala nápor vody po intenzívnych dažďoch.

Povodeň si vyžiadala aj jednu ľudskú obeť a to bývalého starostu obce Stanislava Lukyho.

Podľa MŽP bol mala hrádza malí priepust vody. Podľa ministra Životného prostredia Jána Budaja z TB na TA3 vo štvrtok: ,,Pravdepodobne táto hrádza nebola udržiavaná. Ale príčiny určí až vyšetrovanie." V lese boli pred 10.rokmi robené zásahy majiteľom zo zahraničia ,odlesňovaním a zásahom do prírody, uviedol Juraj Smatana št. tajomník MŽP.

Pri pri povodňových prácach okrem profesionálnych hasičov z miest pomáhali dobrovoľný hasiči pri čerpaní vody z pivníc a domov, priestorov a ulíc . Na mieste zasahovalo  s 13.kusmi techniky aj 48.členov Dobrovoľných hasičských zborov z ich okolitých obcí, ako aj z nášho Banskoštiavnického regiónu a to menovite z Banskej Štiavnice, Štefultova, Svätého Antona, Banského Studenca a Hodruše Hámrov. Uviedlo Prezídium HaZZ na facebooku.

Poďakovanie patrí aj našim Dobrovoľným hasičom zo Štiavnicka pri pomoci postihnutým povodňami v Rudne v Žarnovickom okrese.

Viac fotografií z google    nájdete TU...

Zdroje: ziar24 a TASR ,foto: facebook P.Hanuska DHZ Sv.Anton

Spracoval: Andrej Palovič  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.