Bylinky
Tu je zopár tipov
napr. kedy a ako použiť čerstvé bylinky alebo ako skladovať bylinky.
Ako používať čerstvé bylinky
Bylinky môžu byť čerešničkou na tanieri (predstavte si napríklad ľahké predjedlo z mozarelly a paradajky bez bazalky – ako by to vyzeralo?). Keďže chute byliniek sa môžu výrazne líšiť od jedného ročného obdobia k druhému a od bylinky k bylinke, odporúčame pred dochutením jedla z bylinky trošku ochutnať.
Lahodné čerstvé bylinky ako bazalka, petržlen, pažítka, kôpor, koriander sa používajú zväčša pokrájané alebo natrhané na kúsky a pridávajú sa do jedál až na koniec aby ich chuť bola čo najsilnejšia.
Bylinky ako tymián, rozmarín a oregáno môžu byť pridané do jedla hneď na začiatku prípravy, aby ochutili celé vaše jedlo. Tieto sa väčšinou pridávajú celé a pred servírovaním jedla sa vyberú.
Čerstvé vs. sušené
Vďaka svojej prenikavejšej chuti sa sušené bylinky môžu nahradiť čerstvými v pomere 1:3.
Zatiaľ čo sušené bylinky sú pre nás pohodlnejšie a môžu sa používať pri dlhšom varení, nemajú takú čistú chuť ako čerstvé bylinky.
Skontrolujte sem-tam či vaše sušené bylinky sú stále čerstvé: - či majú stále peknú zelenú farbu, či nie sú vyblednuté, - rozlomte zopár lístočkov a vyskúšajte, - či majú stále svoju arómu. Skladujte ich vo vzduchotesnej nádobke, v chládku a v tieni.
Výber, umývanie a skladovanie byliniek
čerstvé bylinky si môžete vypestovať v záhradke, na okne v byte alebo v malých kvetináčoch – nikdy sa nebudete musieť obávať či ich máte po ruke málo alebo veľa.
Ak si vyberáte bylinky v obchode alebo na trhu, dbajte na to, aby vyzerali čerstvo, neboli zvädnuté a aby mali svoju špecifickú vôňu. Vyhýbajte sa bylinkám s čiernymi fľakmi a ak je to možné, z bylinky trošku okoštujte, aby ste si boli istí, čo kupujete.
Keď budete umývať čiastočne pieskovité bylinky, ako je napr. bazalka alebo petržlen, naplňte misku studenou vodou, premiešajte jemne bylinky v miske a nechajte piesok sadnúť na dno. Bylinky vyberte a vodu z misky vylejte. Vypláchnite misku, aby ste odstránili zvyšky piesku a opakujte pokiaľ nie sú bylinky úplne čisté.
Neexistuje žiadny špeciálny postup ako skladovať bylinky, avšak mali by mať určite dostatočné množstvo vody. V tomto prípade, dajte bylinky do misky s vodou a umiestnite do chladničky, alebo ich dajte do igelitového sáčku obalené navlhčenými papierovými servítkami.
Pozor, bylinky môžu aj ublížiť!
Rastliny od pradávna patrili k ľudskému bytiu. Spočiatku ich človek už na najnižšom stupni svojho vývoja využíval ako zdroj obživy, neskôr zistil, že vďaka svojim blahodárnym účinkom môžu okrem potravy slúžiť aj na liečenie mnohých chorôb. Viete však, že aj v tomto smere treba byť vo výbere i v množstve opatrný?
História byliniek
Základy hlbšieho poznania liečivých byliniek v Európe položili už Starí Gréci a Rimania, bohatú históriu má v tomto smere však aj Ďaleký Východ. A i keď stredovek z hľadiska rozvoja teológie bádaniu tajomstva rastlín príliš neprial, postupom času sa ľudia predsa len naučili liečivej sile byliniek dôverovať.
Bylinky pomáhajú
Alternatívna medicína, teda využívanie prírodných produktov, je založená na komplexnom systéme teórie aj praxe. Odborný lekár, ktorý je na bylinný spôsob liečby kvalifikovaný sa nazýva fytoterapeut a práve s ním by ste prípadné zdravotné ťažkosti mali aj prebrať. Odporučí vám vhodné bylinky, ich množstvo ako i spôsob užívania.
Vo všeobecnosti liečivé rastliny dokážu pri správne nastavenej terapii zbaviť rôznych typov bolestí, nespavosti, bežných ochorení ako prechladnutia, potiaží s dýchacími cestami, či tráviacim ústrojenstvom, problémov s pohybových ústrojenstvom, vysokým krvným tlakom, hemoroidmi, močovými cestami, či ženskými pohlavnými orgánmi.
Pomôžu tiež pri závažnejších diagnózach ako sú rakovina, epilepsia, cukrovka, problémy so štítnou žľazou, kardiovaskulárnym, či imunitným systémom, zrakom, nervovým ústrojenstvom, duševných ťažkostiach, neplodnosti a poradia si aj s chronickými stavmi ako reumatoidná artritída, či emfyzém.
Pozor na jed
Keďže bylinky môžu pôsobiť rovnakým spôsobom ako bežné lieky, môžu taktiež spôsobiť pri nesprávnom užívaní, či predávkovaní rovnaké zdravotné ťažkosti. Niektoré z nich dokonca môžu byť aj jedovaté. Takéto najnebezpečnejšie nástrahy predstavujú najmä bolehlav obsahujúci prudko jedovatý alkaloid koniin, durman so svojimi halucinogénnymi účinkami, rulík zlomocný, blen čierny a kýchavica s vysokým obsahom rôznych alkaloidov, liekovec a vranie oko štvorlistové skrývajúci celý rad vysoko jedovatých látok.
Nepredávkujte sa čajom
K tým menej dramatickým, ale rozhodne nie zanedbateľným vedľajším účinkom liečivých byliniek patria nepokoj, nervozita i nespavosť a to najmä pri pití rôznych druhov čajov. Na mieste je preto striktné dodržiavanie návodu prípravy, čo znamená nemeniť recept, dĺžku lúhovania, teplotu vody, ani spôsob pitia nálevu. V opačnom prípade môžete docieliť celkom iný účinok.
Opatrnosť v tomto smere sa vypláca napríklad pri čaji z ľubovníka, ktorý môže zvýšiť riziko nežiadúceho krvácania. Žihľavu a rovnako aj iné močopudné čaje nie je vhodné piť pri nahromadení vody v tele spôsobenom nedostatočnou činnosťou obličiek, či srdca. Pri vrbovej kôre môžu nastať črevné ťažkosti a rovnaký problém si pri dlhodobom užívaní môžete spôsobiť aj šalviou. Alergici by sa mali vyhýbať najmä harmančeku a kombináciu s bežnými liekmi by mal každý pacient prekonzultovať so svojim lekárom. Niektoré bylinné liečivá môžu totiž vyvolať pri súčasnom užívaní iných liekov nepriaznivé interakcie.
Dbajte na serióznosť
Obozretné tiež buďte pri kupovaní nálevov z byliniek mimo medicínskych zariadení. Berte do úvahy najmä vieryhodnosť predávajúceho, pretože vhodné miesto pestovania byliniek je prvoradou záležitosťou. Zaručený by tiež mal byť nezávadný stav týchto rastlín, hroziace pliesne nie je totiž bežné oko schopné vôbec zaregistrovať. Pri skladovaní sa vyhýbajte vlhkému i horúcemu prostrediu.
Mamičky a bylinky
Prírodné nemusí zákonite znamenať aj bezpečné. Na základe viacerých uskutočnených štúdií zameraných na meranie účinkov rozličných bylín na tehotnú ženu a rastúci plod bolo zistené, že niektoré z nich môžu obsahovať škodlivých činiteľov nebezpečných rovnako pre matku aj vyvíjajúce sa dieťa.
Dobré je sa preto počas tehotenstva vyhnúť aloe vera, thuji, bazalkového i klinčekového oleja, imela, mäty, žihľavy, ženského ženšenu, kostihoju, ploštičníku, koreňa bavlny i zanoväti. Budúce ako i dojčiace matky by mali byť tiež opatrné v množstve užitého anízu, kamilky, čili, škorice, klinčekov, tymiánu, šafranu, pravého zeleného čaju, feniklu, cesnaku, či dokonca petržlenu.