Choď na obsah Choď na menu
 


Čarodějnice a vévoda

30. 4. 2017

 

295690.jpg

Čarodějnice a vévoda

Brigitte Riebeová

Mladá kuchařka Lena, která je už delší dobu na stopě ožehavému rodinnému tajemství, sotva může uvěřit svému štěstí, když dostane místo v zámecké kuchyni na dvoře vévody Zikmunda, a navíc získá mimořádnou důvěru mladé vévodkyně. Brzy ale pochopí, že prostopášným životem pověstný Zikmund má spadeno i na ni. Nic z toho nezůstane utajeno před bývalou vévodovou milenkou Almou, která touží po pomstě. Obviní z čarodějnictví šest žen, mezi nimi také Leninu tetu Els. Inkvizitor Heinrich Kramer plánuje nemilosrdný, rychlý proces. Nepočítá však s mladým právníkem Johannesem Merwaisem, který Lenu miluje. Mladý muž se bez bázně a s velkou obratností ujímá nevinných žen a dokáže porazit Kramera jeho vlastními zbraněmi. Následuje tvrdý zápas o jejich svobodu, podporovaný v neposlední řadě vévodou Zikmundem, který netuší, kdo Lena ve skutečnosti je... (Knižní klub, 2010)

+ + +

Tyrolsko, 15.storočie, vláda vojvodu Zigmunda, ktorý svadbou s o štyridsať rokov mladšou Katarínou Saskou mieni potvrdiť svoje postavenie nielen naplnením túžby po legitímnom potomkovi, ale aj oživením svojich finančných záležitostí. Na tomto pozadí sa odvíja príbeh siedmich žien, ktorých život a osudy sú prepletené rodinnými i priateľskými zväzkami, no aj spoločnou vierou, ktorá čerpá z pohanskej tradície, liečiteľstva, z nutnosti pretĺkať sa životom bez mužskej pomoci.

Pomerne rozvetvený dej sa začne odvíjať vo chvíli, keď mladá sirota Lena, vychovávaná tetou Els, sa rozhodne za každú cenu dostať do sídla vojvodu Zigmunda, aby tam zistila pravdu o tetinej minulosti. Povráva sa, že z vojvodovej záľuby v mladších dievčatách a jeho okázalého a zhýralého spôsobu života vzišlo nespočetné množstvo nemanželských detí a Lena má podozrenie, že Elsin syn Sebi by mohol byť jedným z nich. Lene sa šikovne podarí votrieť do Zigmundovej pozornosti, a tak prekračuje prah vladárovho dvora a nahliada za oponu sveta, pred ktorým ju varovali jej blízki. Okrem spomínanej tety Els aj babička Bibiana či bylinkárka Wilbeth, ku ktorej si chodia tajne po radu ženy, lebo veria, že pozná zaklínadlá na všetko.

Lenina teta prezývaná čierna Els (pre farbu vlasov) vlastní krčmu Čierny anjel, naučila svoju neter variť s láskou, dochucovať jedlá a ulahodiť maškrtným jazýčkom i pohľadom na tanier a vďaka tomu talentu sa Lene podarí prepracovať sa z najnižších pozícií v kuchyni až k výsade variť pre samotný vojvodský pár, špeciálne pre Katarínu a dámsku časť dvora. Samozrejme si pri tom získa nepriateľov, no autorka predstavuje aj celý rad postáv, ktoré sú k nej milé a priateľské. Medzi nimi je medikus van Halen, právnik Johannes Merwais, aj hudobník Niklas, o ktorom sa vie, že je Zigmundovým ľavobočkom. Medzi ním a Lenou sa začína rozvíjať milostné okúzlenie. To nepomáha jej vzťahu s Els, ktorá jej vyčíta prítomnosť na dvore. Má na to svoje dôvody.

V úzadí pomaly rastie skrytá hrozba zosobnená bývalou Zigmundovou milenkou a manželkou jeho správcu, Almou von Spiess. Alma sa nedokáže zmieriť so stratou Zigmundovej priazne a je rozhodnutá spraviť všetko preto, aby odstavila mladučkú Katarínu a vrátila sa na výslnie. Katarína však nie je až také dieťa, za aké ju považovala a jej snaha ovládať vojvodkyňu sa nevyhne prekážkam. Najsilnejšou sa stáva oznámenie, že Katarína je už niekoľko týždňov po svadbe tehotná. Alma splieta sieť intríg a je ochotná obetovať naozaj všetko, necháva voľný priebeh svojej nenávisti a systematicky odstraňuje osoby, ktoré jej stoja v ceste. Preto jej príde vhod, keď do Innsbrucku zavíta Heinrich Kramer, Institutoris inkvizície, oháňajúci sa predchádzajúcimi úspechmi v čarodejníckych procesoch a pápežskou bulou. V Innsbrucku to však s čarodejníckou hystériou až také jednoznačné nie je. Narazí totiž na pragmatického odporcu svojich praktík biskupa Golsera.

Kramer vie, že svojej veci bude musieť pomôcť. Sám sa zmieta v trýzni záchvatov vtedy ešte nediagnostikovanej migrény, ktoré sprevádzajú halucinácie. Rovnako krvopotne bojuje s vlastnou telesnosťou a krízu pripisuje pôsobeniu satanských síl. Jeho deformovaná psychika a postupná posadnutosť ženskou sexualitou sa stupňuje a oberá ho o zmysel pre realitu.

Lena nemá potuchy, čo znamená Kramerova prítomnosť v Innsbrucku, rieši osobné vzťahy. Chvíľu trvá, kým pochopí, že pre Niklasa je ich „láska“ viac zábavou ako niečím iným. Jeho pravým opakom je Johannes, seriózny a rozvážny muž, ktorý svoju zamilovanosť do Leny nedáva najavo tak živelne ako Niklas. Konflikt medzi nimi je len otázkou príležitosti. Johannes má ako právnik znalosť o stave Zigmundovho hospodárenia. Finančné problémy rieši Zigmund razením nových mincí, ale situáciu mu sťažuje obchodnícky rod Fuggerovcov, u ktorých je zadlžený. Navyše Katarína potratí...

Negatívne udalosti sú vodou na Kramerov mlyn. Jedného dňa navyše zmizne správca Leopold von Spiess a za jeho vraždu je zatknutá Lenina kamarátka Hella, ktorá nedokáže ostať verná jednému mužovi a bola Leopoldovou milenkou. V Leninom živote sa všetko obracia naruby. Sama je náhle obvinená z pokusu otráviť vojvodský pár. Vo väzení sa neocitne len ona a Hella. Hrozbe smrti na hranici čelia aj Els, Bibiana, Wilbeth a ich priateľky Rosin, ktorá si zarába ako umývačka mŕtvych a Barbara, pôrodná babica. Tieto ženské postavy Riebeová spája s pohanským kultom troch „Večných“, vychádzajúcim z uctievania prírody, s božstvami, ktoré boli predobrazom kresťanských svätíc.

Kramer sa v súdnom procese snaží získať prevahu, ale Johannes Merwais v mene lásky k Lene sa nechá menovať obhajcom a využije všetky dostupné prostriedky, aby ženy zachránil. Krátke vyšetrovanie odhalí, že strojcom úkladov proti ženám bola okrem Kramerovej angažovanosti Alma von Spiess. Samotný proces s „čarodejnicami“ je vecou posledných kapitol a zvláštnosťou príbehu je vzbura obyvateľov mesta a ich protestný pochod za oslobodenie obvinených. Pred záverom ešte zohrá úlohu odhalenie Elsinej minulosti a tajomstva Leninho pôvodu.

Dielo na historickom základe neprináša príbeh o inkvizičných procesoch v pravom slova zmysle. Značne beletrizovaný motív patrí skôr k tým oddychovým. Nitky osudov spomínaných ženských hrdiniek možno nastoľujú otázku dobového vnímania akýchsi samoživiteliek, nezávislosti alebo inakosti. Tá je najväčšmi prítomná v postave Elsinho syna Sebiho, ktorý je autistickým dieťaťom, pre stredovek javom, ktorý je nemožné vysvetliť, nieto si s ním ešte poradiť. Mnoho postáv rozdrobuje dej a tak trochu sa v ňom dá ľahko stratiť, pretože udalosti autorka podáva cez vnímanie takmer každej z nich, čo vyžaduje u dynamickejších čitateľov trpezlivosť. Keďže v knihe hrá prím Lena, ktorá trávi mnoho času v kuchyni, autorka tomu prispôsobuje detaily. Mňa spomaľovali opisy, vyratúvanie prísad do receptov a spôsobu príprav dobových jedál. Na druhej strane verím, že pre laického historického fajnšmekra to môže byť obohatením znalostí. Autorka vďaka štúdiu historických prameňov predkladá literatúru, kde je možné dozvedieť sa viac o poupravených reáliách. V celku sa jej podarilo podať kvetnatú, nenáročnú a nie až takú dramatickú interpretáciu témy stredovekých čarodejníckych procesov.

si-

 

 

__________________________________________________________

► www.brigitte-riebe.com