Choď na obsah Choď na menu
 


Susanna Horenbout & John Parker Series

4. 8. 2014

 

 Séria spisovateľky Michelle Dienerovej narodenej v Londýne, ale žijúcej v Austrálii Susanna Horenbout & John Parker (historická séria zasadená do tudorovského Anglicka) má aktuálne 3 časti a jeden krátky dodatok:

1. časť: In a Treacherous Court - české vydavateľstvo Domino vydalo ako Úklady královského dvora (2012)
Short story: Dangerous Sanctuary
2. časť: Keeper of the King’s Secrets - české vydavateľstvo Domino vydalo ako Strážkyně králových tajemství (2013) 
3. časť: 
In Defense of the Queen

******************************************************************

 horenbout-parker.jpg.png 

*****************

Úklady královského dvora Michelle Diener

Tudorovská Anglie přála intrikám a vášni. Přála i lásce? Mladá vlámská umělkyně Susanna Horenboutová přijíždí do Anglie na pozvání samotného krále Jindřicha VIII., aby se stala jeho dvorní malířkou. Je plná očekávání a nadějí, které rázem zmaří jediná děsivá událost: kdosi se ji pokusí zabít. Susanna nemá nejmenší tušení, proč jí někdo usiluje o život, a tak vděčně přivítá královo rozhodnutí, že ji od nynějška bude na každém kroku doprovázet osobní ochránce. John Parker je králův oddaný služebník a neúprosný muž. Společně se Susannou se ocitá ve víru tajemného spiknutí, jehož strůjci mají v úmyslu sesadit krále z trůnu. Je odhodlán nalézt zrádce a zároveň splnit vladařův rozkaz, aby půvabné malířce nikdo nezkřivil jediný vlásek. Stopy spiknutí je zavedou do nejvyšších kruhů královského dvora i temných zákoutí přístavních doků a všude se jim do cesty staví intriky a zlá vůle. Zároveň však mezi nimi narůstá důvěra a náklonnost, která pozvolna přerůstá v hluboký cit. Nemilosrdný Parker se po Susannině boku mění v milujícího muže plného touhy, to však nemůže nic změnit na skutečnosti, že dámě jeho srdce kdosi usiluje o život. Chce-li dát lásce šanci, musí zjistit, kdo za vším stojí. A na tudorovském dvoře není o rozmanité úklady věru nouze. (Domino, 2012)

************** 

Dôvodom príchodu Susanny Horenboutovej do Anglicka nie je iba talent, ktorý má preukázať na takom významnom mieste, ako je tudorovský kráľovský dvor, ale i osobnejšia záležitosť a tou je želanie otca držať ju čo najďalej od prebúdzajúceho sa nerovného vzťahu. Cestuje loďou s pánom Harveym, ktorý je obchodník a zároveň špión. Pred nečakanou a záhadnou smrťou stihne Susanne prezradiť tajomstvo určené výhradne kráľovým ušiam. Vďaka tomu sa zo Susanny razom stáva prenasledovaná obeť. Pred neustálymi útokmi ju chráni John Parker, muž s výhradným postavením, člen kráľovskej gardy a správca Westmisterského paláca. Táto postava je skutočne osožná, pretože Susanne ide o život skoro v každej kapitole. V príbehu sa pomerne skoro odhaľuje dôvod sprisahania, čo spolu s akýmsi plochým zobrazením postáv a udalostí obmedzuje skutočný pocit napätia pri čítaní. Pretože viete, že v hre je nárok Richarda de la Pole na anglický trón, napriek rýchlemu tempu diania okolo hlavných postáv čitateľ vlastne už nemá po čom pátrať. Sleduje Parkera, ktorého hľadanie sprisahancov vedie k stretnutiu s osobnou minulosťou, aby sa odhalilo, že sa z chudáka bez urodzeného pôvodu vypracoval vlastnou húževnatosťou na významného človeka. Okrem bojaschopnosti sa uňho neprejaví žiadna negatívna vlastnosť. Susanna vníma ľudí cez pohľad maliarky (farby, tvary, kompozície...) a rýchlosť, akou tvorí svoje diela, je v niektorých situáciách až neuveriteľná .  

Pri zoznámení Susanny s anglickým kráľom autorka ponúka zjednodušený pohľad na stretnutie s Henrichom VIII., ktoré takmer vôbec neodhaľuje črty jeho povahy. Nepríjemnostiam okolo Susanny niet konca, no neostáva iba obeťou, ale mení sa na rovnocennú pomocníčku pri Parkerovom pátraní. Spolu odhalia, že Harveyho žena vlastní list obsahujúci inkriminujúce tajomstvo. Vedia o ňom okrem Parkera ešte dvaja ľudia – sám kráľ a jeho švagor, vojvoda zo Suffolku. List, ktorý mal byť dávno zničený, stále existuje. Čo je jeho obsahom, neprezradím, spomeniem len anglicko-francúzske vzťahy, Henrichovu mladosť a to, že padne aj meno Borgiovcov. Samozrejme aj historický neodborník rozpozná narážky na túžbu Henricha VIII. po mužskom potomkovi, na rozvod s Katarínou, či hrozbu následného rozkolu s cirkvou.

Parker vďaka Susanninej láskavosti zachráni malých chlapcov z ulice, ktorí mu pripomínajú jeho vlastný osud a odmenou mu je svojská pomoc pri pátraní. Tento muž sa má ozaj čo oháňať a dýku nepustí z rúk takmer celý čas. Neustále dokazuje svoje schopnosti ochrancu, neohrozeného rytiera a pravého džentlmena. Napríklad keď zachráni Susannu pred zhýralým Georgom Boleynom. Bohužiaľ dianie na dvore sa dalo hravo predvídať. Poriadok vo vzťahoch môjmu laickému vnímaniu pomohli udržať pripomienky odsledovaných častí seriálu Tudorovci. A tu sa musím vrátiť k predchádzajúcim poznámkam. Mám pocit, že Dienerová si na seba nechtiac uplietal bič a zviazala si ruky už len samotným námetom. Keďže ide o jeden z tých známejších historických príbehov, bolo pre moje vnímanie ťažké nechať sa len tak oklamať uvoľnenou fantáziou a chtiac-nechtiac sa nepridržiavať chronických faktov z Henrichovho života a opisov vtedajšieho kráľovského dvora. Na prvotinu odvážny krok. Takýto počin si podľa môjho názoru vynucuje viac ako prvoplánovú zápletku. Je náročné odbúrať dejinné súvislosti a vyextrahovať iba fikciu. Na to je egocentrická osobnosť Henricha VIII. príliš silná. Preto mi pôsobilo problém predstaviť si ho priateľského k akémusi Johnovi Parkerovi, ktorému osobne odovzdáva voľnú ruku nad vyšetrovaním prípadu bez ohľadu na následky.

Občas vo mne ostával dojem, že postavy sa zjavujú skôr náhodne a len epizodicky a ich prítomnosť nemala na príbeh žiaden dopad. Medzi udalosťami mi akosi ušlo, kedy a ako sa vyvíjal vzťah medzi Susannou a Parkerom. Zrazu je človek postavený pred hotovú vec. Áno, milujú sa. Otázkou pre mňa je, k akému žánru román priradiť. O romantiku na prvom mieste asi autorke nešlo a román nemožno nazvať ani v pravom zmysle historickým. Napadá mi prívlastok „zľahka dobrodružný“. Nič, pri čom stŕpnete, napriek tomu si udržal moju pozornosť, a to je dôležité.

Vďaka rozsiahlosti spiknutia hrozí, že sa domček z kariet v podobe kráľovského dvora s jeho vzťahmi čoskoro zrúti. Parker zistí, že v pozadí je Norfolk a len čo to poznanie, ponúknuté ako na podnose, odhalí aj čitateľ, prestane ho to „tajomstvo sprisahania“ znepokojovať, aj jeho dopad na Henrichovu vládu. Chcelo to niečo nové, neopozerané, aby ste spolu s hrdinami našli medzi riadkami, čo by ešte zaujalo. V deji sa Susanna s Parkerom ocitajú v rôznych nebezpečných situáciách, ale bez dôkazu proti Norfolkovi. Susannu neminie ani stret so svetom dvorných dám a statusom kráľovej milenky. Parker nemá problém ukočírovať správanie vysoko postavených mužov, a tak je okrem pár modrín vlastne najneohrozenejšou postavou. Nakoniec sa prostriedkom vydierania nekompromisného Johna Parkera môže stať iba Susannin únos. Hlavní hrdinovia sa však nevzdávajú. Jednoducho na ich strane stojí šťastie za každých okolností. Vo finále sa spiknutiu do cesty postaví bitka v Pavii a spravodlivosti ďalšie intrigy. Parker musí v mene všeobecného blaha voliť menšie zlo.

Román je autorkinou prvotinou a je to cítiť. Linka príbehu je jednoduchá a priamočiara. Chýbala mi hĺbka a v istých prípadoch sa mi zdalo, že si autorka dala záväzok, že priateľkou jej písania bude stručnosť. Michelle Dienerová si rozprávanie ničím nekomplikuje, zvraty v deji neprinášajú až také prekvapenia, o výstavbe dramatických charakterov nemôže byť ani reč. Napriek tomu John i Susanna vzbudzujú sympatie. Po knihe by mali siahnuť fanúšikovia oddychového čítania, ktorým v rýchlosti míňajúcich sa strán budú pomáhať krátke kapitoly zhustené do 230 strán.

V sumáre hodnotím román pozitívne. Rozhodne nepatrí k tomu, čo je na trhu top, ale zvedavosť ma núti prečítať si, do čoho sa Susanna a Parker zapletú nabudúce. A to je želaný efekt každého diela.

si-

   a 1/2

 ******************************************************************

Strážkyně králových tajemství Michelle Diener

Vzácný drahokam.
Královský dvůr plný intrik.
A tajná úmluva, v níž se za pravdu platí příliš vysoká cena
Malířka Susanna Horenboutová se vyhřívá v přízni královny a dvorních dam, které si nesmírně oblíbily její působivé portréty. Slunné dny však skončí ve chvíli, kdy se vynoří postava z její dávné minulosti a zavleče Susannu do nebezpečné hry, která by mohla vyústit až ve válku s Francií. A všechny intriky se točí kolem ztraceného králova diamantu nesmírné ceny
Susanna a její snoubenec John Parker jsou odhodláni zjistit, kdo vzácný drahokam ukradl. Riskují při tom nejen své postavení, ale také život, protože pouhý krůček za nimi se pohybuje zkušený nájemný vrah. Cesta za nalezením pravdy je znovu zaplete do nelítostných dvorských intrik, dovede je ponurým labyrintem podzemních chodeb až do věznice Fleet, aby nakonec stanuli tváří v tvář protivníkovi, který se vskutku nezastaví před ničím. 
 (Domino, 2013)

* * * * * * * * * * * * * * *

  Román začína dramaticky – napadnutím Susanny, o to horšie, že útočníka pozná, hojdal ju ako dieťa na kolenách. Kto by neostal v šoku? V kom by sa nehromadilo množstvo otázok, na ktoré by chcel odpoveď?

  John Parker vstupuje do druhej časti známym spôsobom. Vyšetruje. Obozretne stráži Norfolkove kroky, lebo prímeriu, ktoré boli nútení naoko uzavrieť, neverí. Bokom neostáva ani kardinál Wolsey, ktorý spriada vlastné plány. I títo dvaja by boli na jeden príbeh dosť.

  Na Susannu a ľudí v jej okolí znova striehne vrah. Má dôvod sa obávať. Preto ma zarazila scéna, keď v situácii, v ktorej Susanna cíti, že by jej mohlo hroziť nebezpečenstvo a má strach, namiesto rýchleho zmiznutia kreslí sluhu, lebo jeho tvár jej pripadá zaujímavá (!). Jej maliarsky pohľad sprevádza niektoré scény už neodmysliteľne, no občas sa mi zdalo, že ho autorka zakomponovala do najnevhodnejších chvíľ.

  Z historického hľadiska v románe znova nie je nič, čo by ste nevedeli, alebo pri čom by ste dvíhali prekvapivo obočie či nútene sa zamýšľali nad dejinnými súvislosťami. Autorka má tendenciu svoje tajomstvá ponúkať priamo na tanieri. V podstate rozlúštenie záhady je celý čas pred čitateľom. Nie je toho veľa, čo by netušil, a tak nie je čo skrývať. Ide už len o to, v ktorej kapitole si to ujasnia Parker so Susannou. Vďaka všetkým týmto „zľahčeniam“ sa šedé bunky mozgovej kôry príliš nenamáhajú.

  Parkerovi sympaticky sekunduje dospievajúci a verný Peter Jack, ktorý sa s mladším bratom vďaka veľkodušnosti hlavného hrdinu dostal z ulice a stali sa súčasťou Parkerovej domácnosti už v románe Úklady královského dvora. Je to taký ten užitočný spoločník, ktorým autor nič nepokazí a ktorý raz šikovnosťou a inokedy zakopnutím alebo neokrôchanou úprimnosťou posúva udalosti potrebným smerom. Parker má v ňom i ďalších členoch „bandy“ oddaných obdivovateľov. Johnovi malí pomocníci dostali v tejto epizóde väčší priestor.

  Vzťah snúbencov je jasne daný, nemá tendenciu sa meniť či vyvíjať, čo by možno vnieslo do príbehu aj inú rovinu dramatického efektu. Parker a Susanna si jednoducho rozumejú a dopredu ich posúvajú iba okolnosti a udalosti, čo sa okolo nich zomelú. Susanna má síce svoju hlavu, no Parker to rešpektuje a tak žiadne iskry nelietajú. Sú akoby bez vášne. Nevidím to ako neprekonateľné negatívum, no určite by sa zvýraznila dynamika vzťahov.

  Je jasné, že Susanna sa pletie Johnovi pod nohy a vždy si pre to nájde vhodný dôvod. On je ako neporaziteľný ochranca v pravý čas vždy na správnom mieste, dokonca si dovolí chytiť pod krk kardinála Wolseyho a vyhrážať sa mu. Parkerova neohrozenosť má idealizovaný nádych. V niektorých situáciách je neprirodzené, keď nevyskočí z rohu, pretože on vždy vyskočí a otrasie istotou zloduchov smileyDienerová zlým jednoducho veľa priestoru nenecháva.

  Kapitoly sú krátke (v tomto vydaní ani nie na 200 stranách) a autorka strieda scény v svižnom tempe. S popisnosťou sa nezdržiava, takže čo postavy cítia a prežívajú, si musíte vo väčšine scén vyskladať sami. V pozadí zločinu sa rozohrávajú Wolseyho ambície stať sa pápežom i hrozba anglicko-francúzskej vojny. Historické fakty veľa možností na prehnané fikcie neponúkajú, a tak Dienerová vtesnáva Parkera so Susannou medzi udalosti, ktorým musí ostať punc realistickosti.

  Len čo nečakane Parker zmizne, ťarcha nebezpečenstva ostáva na Susanniných pleciach. Konečne sa dostavil naozajstný prvok napätia. Vydesená a bez ochrancu musí nájsť milovaného muža a zabojovať o jeho život. Nájomný vrah, ktorého má v pätách, prekvapivo mení plány a ponúka jej svoju pomoc. Cena je privysoká – je na Susanne, aby našla stratený či ukradnutý kráľovský šperk a dopustila sa velezrady. V mene lásky je ochotná urobiť všetko. Môže však veriť zabijakovi? Má v sebe dosť guráže i tvrdohlavosti, aby sa nezľakla aj tých najobávanejších miest, skrývajúcich temné tajomstvá pod povrchom Londýna. Susanne hrozí, že skríži plány samotnému Norfolkovi a ten nezaváha. Za Susannou sa môžu zavrieť brány Toweru.

  Bolo by chybou myslieť si, že John Parker nechá všetko na Susanne a nespraví čokoľvek pre to, aby dámu svojho srdca zachránil. A aby situáciu neobrátil proti nepriateľom.

  Známe postavy a prostredie nabádajú k spleti intríg, v ktorých sa však ani teraz Dienerová nevyhla klišéovitosti. Nepolapiteľní „záporáci“ Norfolk a Wolsey ponúkajú autorke takmer neobmedzené množstvo variácií na mocenské hry, kam párik „nepoškvrnených bojovníkov za pravdu a spravodlivosť“ ľahko zapadne. Zachováva si rozhodne neakademický ráz a neponúka nič, nad čím by si bolo treba príliš lámať hlavu. Usudzujem, že v blízkej budúcnosti vzíde z jej pera pokračovanie dobrodružných príhod Johna Parkera a Susanny Horenboutovej a bude k dispozícii čitateľom, ktorí obľubujú nenáročné rozprávanie historicky ohraničené tudorovskou érou. Dúfam len, že nenaskočí na vlak súčasného trendu n-dielnych voľne nadväzujúcich sérií, pri ktorých koniec pre pôvodný zámer i pre vašu peňaženku ostáva v nedohľadne.   

si-

smileysmileysmiley a 1/2     

 

 

________________________________________________

 http://www.michellediener.com/