Choď na obsah Choď na menu
 


Frances Evesham

Frances Evesham – Vraždy v Somersetu

vrazdy-v-somersetu.jpg

 

Ham Hill Murder Mysteries

1. A Village Murder (2020) – Venkovská vražda (Dobrá detektívka, 2022)

2. A Racing Murder (2021) – Dostihová vražda (Dobrá detektívka, 2023)

3. A Harvest Murder (2022) – Podzimní vražda (Dobrá detektívka, 2024)

_______________________________

Venkovská vražda

Když člověka dožene jeho minulost, může být i anglická vesnička smrtelně nebezpečná… V krásné malé vesnici na britském venkově jménem Lower Hembrow, kde bydlí lidé normální i poněkud excentričtí, se děje něco divného… Imogen Bishopová se posledních třicet let svého života snažila zapomenout na jednu osudovou noc. Pak je ale její manžel, s nímž se nedávno rozešla, nalezen mrtev na pozemku hotelu, který zdědila po svém otci, a jí se vše začíná znovu vracet.Policejní detektiv v důchodu Adam Hennessy doufal, že povede klidný život jako majitel venkovské hospody. Najednou je však zcela zatažen do dramatu, které se odehrává v hotelu naproti přes silnici. Imogen a Adam spolu vytvoří neobvyklý tým a snaží se rozmotat klubko tajemství, vyřešit vraždu a vraha předat do rukou spravedlnosti.

Napínavý detektivní román pro fanoušky slečny Marplové, Hercula Poirota či Agathy Raisinové. (Dobrá detektívka, 2022)

& & & & & & &

Adam Hennessy sa po službe v polícii utiahne na pokojné miesto do Lower Hembrow, kde relaxuje pri vedení krčmy a pri amatérskom maľovaní. Keď ho požiadajú, aby vypomohol s obsluhou pri pohrebnom posedení, ani netuší, koľko vzrušenia sa opäť do jeho života vráti. Záhradníčka Imogen Bishopová sa vracia domov, aby pochovala otca, miestneho člena mestskej rady, ale netuší, že na konci dňa v skleníku hotela, ktorý po otcovi Imogen prevzala, nájde telo svojho manžela Grega. Pokojný vidiecky život tak u Adama berie za svoje, keď sa v jeho zornom poli objaví zločin, pretože Adam ostal detektívom až do morku svojich kostí.

Už od začiatku je jasné, že Lower Hembrow sa napriek prvotnej pokojnej atmosfére hemží ako úľ a žije každým novým podnetom, ktorý rozčerí jeho hladinu. A čo iné je väčšou udalosťou ako vražda? Vyšetrovania sa ujme šéfinšpektor Andrews, ktorý sa netají tým, že je preňho Imogen podozrivou. Adam sa rozhodne Imogen pomôcť, a nielen preto, že sú susedia. Do novej aktivity sa pustí s novým nasadením.

Imogen sa napriek všetkému pokúša nezblázniť. Pomáha Adamovi, ako môže. Prekvapivé je pre ňu zistenie, že hotel je na pokraji krachu, čo vedie k otázke, či Imogenin otec a manžel neboli zapletení do pochybných aktivít. Od tohto podozrenia nie je ďaleko k otázke, či radný Bishop skutočne zomrel prirodzenou smrťou. Toto podozrenie sa nestretne s pochopením u polície, takže Adam je odkázaný na svoju intuíciu. Okrem toho sa tu otvára ďalší motív, pretože Imogen sa po rokoch stretáva so spolužiakmi zo školy. Kedysi nerozlučných priateľov rozdelila nehoda počas strednej školy, pri ktorej zomrel jeden z nich za nevyjasnených okolností. Ďalšie Adamovo podozrenie, že by všetky úmrtia mohli spolu súvisieť otvárajú ďalšie smery pátrania, ale Imogen si uvedomuje, že potrebuje poznať pravdu. A práve v tomto pátraní Imogen s Adamovou pomocou odhaľuje skutočnú pravdu o vzťahoch medzi svojimi kamarátmi. Pravdu odhaľuje aj o svojom otcovi, vzťahy s ktorým neboli ani v minulosti idylické. Bol to záchranca a dobrodinec pre obec a jeho obyvateľov alebo chamtivý boháč? Nitky všetkých zločinov nakoniec vedú k Julianovej smrti spred rokov. Z vývoja situácie nie je nadšený najmä šéfinšpektor Andrews, ktorý nakoniec uzná aj autoritu a zástoj bývalého vyšetrovateľa Hannessyho.

Z Adama Hennessyho sa vykľuje veľmi príjemný sympaťák a dobrák, u ktorého autorka naznačuje aj presah na minulosť a na jeho bývalý prípad. V príbehu nechýba ani jeho interakcia k ženám. Adam nie je lev salónov, vo vzťahu k ženám nepociťuje istotu a trochu tápe. Jeho neistota je zjavná najmä vo vzťahu k Marii Rostropovej, ale aj k samotnej Imogen. Tu mu však konkuruje Imogenina láska z mladosti maliar Daniel. Čo sa však týka zločinu, je nekompromisný.

Miestami sa príbeh zdá podaný trhane, s ruptúrami, ktoré som si príliš uvedomovala. Miestami je to s ohľadom na to nekompaktné, pri čom sa čitateľ musí veľmi snažiť, aby nestratil dejovú linku a súvislosti. Autorka však zachytila zaujímavý dedinský kolorit s bizarnými postavičkami a ich túžbu po klebetách. Milá je prítomnosť veľkého psa bezdomovca, ktorý si najskôr adaptuje Adama. Harley nakoniec nájde domov u Imogen. Autorka naznačuje, že Adam má pokiaľ ide o vyšetrovanie zločinu v zálohe ešte nejedno prekvapenie a jeho prípady potenciál zaujať. A ja sa rada jeho ďalším prípadom prekvapiť nechám.

-sa

smileysmileysmiley a 1/2

_________________________

Dostihová vražda

Další detektivka ze série Vraždy v Somersetu s policejním detektivem v důchodu a majitelem venkovské hospody Adamem Hennessym. Belinda Sandfordová se raduje, zatímco krásný šedák Butterfly Charm, na němž jede, se řítí na prvním místě do cíle na wincantonském dostihovém závodišti. Radost se ale brzy změní v zoufalství, když dostihová komise její vítězství zamítne a udělí ho její dlouholeté rivalce Alexandře Deaconové.

Když je pak Alexa nalezena mrtvá za podezřelých okolností, spousta obviňujících pohledů se obrátí právě směrem k Belindě a její nešťastná matka prosí Adama Hennessyho, aby očistil dceřino jméno. (Dobrá detektívka, 2023)

& & & & & & &

 

 

 

Podzimní vražda

Další detektivka ze série Vraždy v Somersetu s policejním detektivem v důchodu a majitelem venkovské hospody Adamem Hennessym. V idylické anglické vesnici Lower Hembrow se obyvatelé připravují na tradiční podzimní oslavy, když jeden z místních farmářů a otec šesti dětí, Joe Trevillian, jednoho večera zmizí. Když se Adam Hennessy pustí do vyšetřování jeho zmizení, zjistí, že za zdánlivě neškodnými vesnickými drby se skrývají věci daleko hrozivější. Zároveň se musí také blíže zajímat o osobní život a minulost svých známých a sousedů, protože jednomu z nich, malíři Danovi Freemanovi, se zřejmě někdo snaží ublížit. Je potřeba jednat rychle, než dojde k další vraždě. (Dobrá detektívka, 2024)

& & & & & & &

 

 

 

 

__________________________

https://francesevesham.com/