Choď na obsah Choď na menu
 


Záhada panství Bainbridge

21. 8. 2022

bmid_zahada-panstvi-bainbridge-laura-pur-ynk-474734.jpg   Záhada panství Bainbridge  Laura Purcell

 Když se mladá vdova Elsie přestěhuje na venkovské sídlo svého zesnulého manžela Ruperta Bainbridge, čeká ji kromě chladného přijetí od služebných a nekonečných hodin osamění i temné překvapení. V podkroví nalezne zvláštní dřevěné figuríny zvané tiší společníci. Brzy se v domě začnou dít prazvláštní věci – netrvá dlouho a řada nešťastných a nevysvětlitelných nehod začne Elsie přerůstat přes hlavu. Elsie se tak potýká nejen s duchy své minulosti, ale i se silami, nad kterými pomalu ale jistě ztrácí kontrolu. Když při strašlivém požáru skončí zmrzačená v ústavu pro duševně choré, má konečně možnost vyprávět svůj příběh – nic jiného jí ani nezbývá: buď pravda, nebo šibenice. Postupně chápavému doktorovi Shepherdovi odkrývá svůj příběh, ve kterém se prolíná lidské zlo s běsy dávné minulosti. Uvěří doktor jejímu příběhu a uchrání ji od oprátky? (Moba, 2021)

 # # # # # # # # # #

V dejovej zložke tejto knihy, v ktorej sa odohráva príbeh Elsie Bainbridgeovej, sa prelínajú tri časové roviny – udalosti po príchode Elsie na panstvo po manželovi v roku 1865, Elsin pobyt v ústave pre choromyseľných, kde je Elsie ako pacientka obvinená z vraždy prinútená spomenúť si na to, čo ju do ústavu priviedlo, a príbeh Anne zo sídla Bainbridge z roku 1635, ktorý spustí udalosti, čo ovplyvnia celé generácie Bainbridgeovcov a poznačia Elsin osud.  

Elsie Bainbridgeová sa po smrti manžela Ruperta dostáva na odľahlé rodinné sídlo. Pochmúrne počasie, neprívetiví sluhovia, nevľúdne sídlo, ktoré by potrebovalo investíciu, nie sú miestom, kde by si Elsie predstavovala svoj život, ale nemá inú možnosť. Problém so služobníctvom umocňuje aj skutočnosť, že obyvatelia blízkej dediny odmietajú na sídle pracovať, pretože sa na sídle a v jeho okolí našli ostatky niekoľkých zomrelých. Povráva sa, že sídlo je prekliate. Elsie sa môže spoľahnúť len na spoločnosť manželovej sestry Sáry, no tá jej spočiatku nevyhovuje. Musím povedať, že s Elsie som spočiatku nemala dobrý pocit. Jej správanie nebolo príjemné. Sára sa ukázala ako jej jediná priateľka, ktorá sa jej pokúsila pomôcť. Že do dopadlo inak, už nemala silu ovplyvniť.

Príbeh rámcuje spomínanie Elsie Bainbridgeovej, pacientky ústavu Sv. Jozefa, kam prichádza nový lekár. Doktor Shepherd má za úlohu zistiť pravdu o požiare sídla, počas ktorého zomreli štyria ľudia a z ktorého je obvinená práve Elsie. Jeho úlohou je vypracovať posudok a stať sa v prípade potreby pred súdom jej obhajcom. Elsie sa však ukrýva do mlčania v snahe zabudnúť na udalosti, ktoré sú pre ňu príliš desivé. Shepherd ju však presvedčí, aby svoje spomienky dala na papier. Odkrýva sa tak všetko, čo sa udialo od chvíle, keď sa objavila na sídle Bainbridge.

Spočiatku sa len zdá, že ide o zanedbávané sídlo, ktoré má problémy so služobníctvom. Lenže v dome sa začnú diať zvláštne veci. Najskôr sú to len zvláštne zvuky, ktoré Elsie vyrušujú v noci. Keď objaví dvere na povalu, ktoré sa nedajú otvoriť, je rozhodnutá odhaliť ich tajomstvo. S istou zanietenosťou sa jej to nakoniec podarí. Tak sa dostane k dvom veciam – tichým spoločníkom (zvláštnym dreveným sochám, ktoré sú výrazne znepokojujúce) a denníku Anny Bainbridgeovej. Vďaka Sárinej zvedavosti, čo skrýva minulosť, sa pred oboma (a pred čitateľom) odkrýva príbeh plný ambícií, ale aj zapovedanej sily, sklamania a nakoniec aj obvinenia zo šialenstva a čarodejníctva. Anna túžiaca po dcére, ktorá by jej sprítomnila sestru, ktorú stratila, siahla po čomsi, čo nemala a netušiac tak do životov všetkých okolo seba vpustila silu, ktorá potichu naberá na moci a rozhodne sa jej odmieta vzdať. Anna celú dobu akosi tuší, že s jej dcérou Hettou niečo nie je v poriadku, ale keď pochopí, čo všetko je ochotná urobiť, aby uplatnila svoju silu, je už pre všetkých okolo nej príliš neskoro.

O niekoľko storočí neskôr sa Elsie potýka s podivnými udalosťami, ktoré jej zasahujú do života. Čo predznamenávajú tajomné nevysvetliteľné úmrtia, ktoré naháňajú hrôzu? Zdá sa, že objavenie tichých spoločníkov, ktorí sa nečakane presúvajú po dome, čosi znamená, pretože sa s ich prítomnosťou spájajú desivé udalosti, ktoré Elsie stretávajú a zasahujú všetkých na sídle. Obvinenia z krádeže, smrť zvierat a slúžiacich. Isté odpovede by mohol poskytnú denník Anne Bainbridgeovej, ktorý objavili v podkroví a ktorého obsah sa Sára rozhodla odhaliť. A hoci život Anny Bainbridgeovej spočiatku vyzerá ako príbeh o splnených snoch, jedno na prvý pohľad neškodné rozhodnutie má pre prítomnosť aj budúcnosť rodu Bainbridge nepredvídateľný dopad.  

Autorka nastoľuje niekoľko otázok, na ktoré pri spojení odkrývajúcich sa udalostí môže existovať nepríjemná odpoveď: akú úlohu v osude Bainbridgeovcov hrá detská izba?, ako vlastne zomrel Rupert Bainbridge a čo všetko sa stalo počas jeho prítomnosti na sídle?, čo je dôvodom šialenstva, ktoré postihuje ženy spojené s rodinou, ale aj s Elsie samotnou?, aké tajomstvá skrývajú obyvatelia sídla?, aké sú Sárine skutočné úmysly?, kam nakoniec zmizne?, a najmä: o čo ide zlu stelesnenému v tichých spoločníkoch, ktorých sa sídlo Bainbridge nevie zbaviť?. Rovnako sa priebežne postupne naznačuje a odkrýva aj neľahký Elsin život v rámci vlastnej rodiny i spomienky, ktoré skrýva a s ktorými sa musí vyrovnať. Život a prácu v zápalkárni, ktorú zachránila práve Bainbridgeova investícia. Jej snahu ochrániť brata Jolyona, ktorý sa jej nakoniec obráti chrbtom (zjavne sklamaný aj tým, že Elsie prišla o právo na dedičstvo, ktoré stelesňoval potomok, o ktorého prišla) a sám jej pririekne šialenstvo, pred ktorým ju chce zachrániť životom v ústave. Otázkou je, či sa Elsie, ktorá sa v ústave pre choromyseľných pokúša oprášiť spomienky, kúsok po kúsku ako lakovaný nános, aby odhalila pravdu o tom, čo sa na sídle skutočne stalo, dokáže zbaviť zla, ktoré ju prenasleduje od chvíle, keď sa jej meno spojilo s menom Ruperta Bainbridgea (veriac, že jej práve toto spojenie pomôže začať nový život), ako nemý zrak tichých spoločníkov.

Tri časové línie sa prepletajú. Udalosti z roku 1635 prepojené zmarenou snahou získať pre rod Bainbridgeovcov kráľovskú priazeň nachádzajú svoju ozvenu v Elsinom živote. Anna i Elsie sú vystavené ranám osudu aj desivým odhaleniam, ktoré spečatia ich údel. Výraznou devízou knihy je dobre vykreslená atmosféra, ktorú by ešte viac iste umocnilo napríklad sychravé počasie, a autorkin čitateľný štýl. Ten núti čitateľa obracať stránky a vyvoláva to podivné šteklenie, ktoré čitateľa napriek očakávaniu strašidelného odhalenia, núti obracať strany ďalej a vystaviť sa tak dôsledkom pocitu zo všadeprítomných tichých spoločníkov a najmä Hettinho desivého ticha. Dávam palec hore za veľmi dobre napísanú duchársku ľakačku s v istých momentoch prekvapivými odhaleniami, a áno, aj s hororovými prvkami, ktoré iste umocní čitateľova predstavivosť.

-sa

smileysmileysmileysmileysmiley

 

 

_____________________________________

https://www.laurapurcell.com/