Hrach
18. 4. 2011
Hrach patrí medzi strukoviny s vysokou výživovou hodnotou, najmä pre vysoký obsah bielkovín.
Z hľadiska aminokyselinovej sklady majú všetky strukoviny vysoký obsah lyzínu ale veľmi málo metioninu. Presne naopak ako obilniny. Preto je vhodné kombinovať strukoviny s obilninami a tak dosiahnuť ideálnu skladbu bielkovín.
Suché semená hrachu majú široké kuchynské využitie. Obsahujú vitamíny skupiny B, provitamín karotén a zelený čerstvý hrášok aj vitamín C. Vysoký je obsah fosforu, draslíka, vápnika a horčíka. Ako všetky strukoviny je aj hrach významným zdrojom molybdénu. Celý hrach môžeme nakličovať a následne použiť buď pražený alebo varený. Naklíčený hrach nenadúva.
Uvarený hrach je vhodný na prípravu polievok, omáčok, kaší, plniek, nátierok. Lúpaný hrach nemusíme pred varením namáčať, zaliaty studenou vodou varíme od bodu varu 40-50 minút.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.