Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 24.4.

23. 4. 2011

1525 - Ľudovít II. nariadil mestu, aby mu po doručiteľovi poslalo riadne poplatky.

 

1672 - kvôli obsadeniu radnice cisárskymi vojakmi boli zrušené voľby do mestskej rady.

 

1836 - študenti prešporského lýcea uskutočnili pod vedením Ľudovíta Štúra pamätnú vychádzku na Devín, kde sa vyslovili za sebaurčovacie právo pre slovenský národ a prvý raz použili názov Bratislava namiesto dovtedy zaužívaného Prešporok.

 

 

 

1848 - v prešporskom Podhradí vypukli veľké protižidovské násilnosti. V priebehu udalosti známej ako kravál zakročilo proti skupinám rabujúcim židovské byty a obchody privolané vojsko šabľami a streľbou. Zásah vojska si vyžiadal niekoľko ľudských životov a množstvo ranených.

 

1921 - prvýkrát sa uskutočnil Beh Devín – Bratislava. Usporiadal ho československý športový klub, založený roku 1919. Na behu sa zúčastnili aj športovci z Nemecka a Maďarska. Prvé tri miesta obsadili členovia klubu AC Sparta.

 

1924 - v Bratislave sa narodil izraelský hudobný skladateľ Jehošua Lakner, učiteľ na Rubinovej hudobnej akadémii v Tel Avive a učiteľ hudobnej teórie na konzervatóriu v Zürichu, priekopník používania algoritmov v hudbe a graficko-hudobných kompozícií, ktoré nazýval skratkou AVZG (Audio-Visuelle Zeit-Gestalten).

 

1947 - v Bratislave sa uskutočnila slávnostná premiéra slovenského filmu Varúj, prvého slovenského hraného filmu nakrúteného po druhej svetovej vojne, ktorý vyrobila Slovenská filmová spoločnosť Bratislava.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.