Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 19.6.

20. 6. 2011

1555 - palatín Tomáš Nádasdy zakázal uhorským stavom, úradníkom a vyberačom poplatkov, aby nútili obyvateľov mesta platiť poplatky, tzv. tridsiatky, alebo mýto za tovar.

1837 - v Prešporku sa narodil lekár Ľudovít Ehrenreich, úradný lekár Novohradskej župy, ktorý je autorom práce o patológii, diagnostike a terapii malárie s osobitným zreteľom na pomery v Uhorsku.

1966 - slávnostne bola sprístupnená nová expozícia Vinohradníckeho múzea v Bratislave.

1991 - poslanci SNS prezentovali v SNR v Bratislave návrh deklarácie zvrchovanosti Slovenska. Za návrh sa postavili aj viacerí poslanci odštiepenej platformy z VPN - Za demokratické Slovensko. Deklarácia nebola prijatá.

2000 - predseda Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov (parlamentu) Li Pcheng s manželkou pricestoval do Bratislavy na trojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska. Jej hlavným cieľom bolo podporiť zintenzívnenie vzájomnej spolupráce medzi SR a Čínskou ľudovou republikou vo všetkých oblastiach. Návšteva sa uskutočnila na pozvanie predsedu NR SR Jozefa Migaša. Počas pobytu v SR Li Pcheng rokoval aj s premiérom SR Mikulášom Dzurindom. Plánované stretnutie s prezidentom Rudolfom Schusterom sa neuskutočnilo kvôli zdravotným problémom hlavy štátu. Rokovania so slovenskými politikmi boli najmä v znamení rozširovania hospodárskej spolupráce a prezentácie zahraničnopolitických cieľov SR v súvislosti so smerovaním do OECD, Európskej únie a NATO.

2009 - v Bratislave zomrel publicista, scenárista, dramaturg a filmový pedagóg Boris Hochel. V jeho dramaturgii vzniklo množstvo televíznych inscenácií a filmov, ktoré patria do Zlatého fondu Slovenskej televízie. Najznámejšie sú Papierové hlavy, Obrazy starého sveta a ďalšie.

2010 - v Bratislave v rámci Jarných jazzových dní koncertoval anglický hudobník John Mayall.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.