Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 9.6.

8. 6. 2011

1410 - Žigmund Luxemburský navštívil Prešporok, pričom mu mesto poslalo na obed prepelice a iné drobné vtáky.

1516 - obuvnícky cech žiadal vedenie mesta o pomoc pri kúpe kože, pretože obchodníci kožu predražujú, Židia obuv predávajú a obuvníkom, ktorí obuv vyrábajú, tak vzniká veľká škoda.

1772 - mesto vydalo nariadenie o správaní sa remeselníkov a povinnostiach tovarišov.

1848 - vyšlo posledné číslo Štúrových Slovenských národných novín s oznámením Janka Štúra, že noviny prestávajú vychádzať pre nemožnosť zložiť vysokú kauciu, ktorú uvalila na politickú tlač nová liberálna vláda. Vydavateľom a hlavným redaktorom bol Ľudovít Štúr, redaktormi Peter Kellner-Hostinský, Bohuslav Nosák a Móric Jurecký, neskôr aj Ľudovít Dohnány a Janko Štúr. Za tri roky vyšlo 292 čísiel v náklade 400 kusov, spolu 1168 strán. Dvojtýždňovou prílohou bol Orol tatranský, ktorý sa venoval najmä literatúre, národopisu a vlastivede. Noviny poskytovali veľký priestor ľudovýchove, boju proti alkoholizmu, podpore spolkov miernosti, čitateľských spolkov, prekonávali bariéry regionálnej uzavretosti. Na ich stránkach sa postupne formoval aj politický program slovenského národného hnutia. Tlačila ich Wigandova tlačiareň na Hviezdoslavovom námestí a redakcia sa nachádzala vo Fernolayovom dome na Panenskej 1.

1872 - v Prešporku zomrel výrobca klavírov a organizátor hudobného života Karl Schmidt st. Učil sa za stolára, chcel sa stať výrobcom nástrojov. V roku 1813 pôsobil už ako výrobca vo Viedni. Podnikol cesty do Nemecka, cestou z liečenia v Piešťanoch sa v Prešporku zoznámil s Heinrichom Kleinom, ktorý ho v roku 1822 písomne pozval do Prešporku. Schmidtova dielňa zaznamenala v Prešporku rýchly vzostup. Schmidt vyrábal popri klavíroch aj v tom čase obľúbený nástroj aelodicon, klavíry predával do Čiech, Rakúska, Poľska, Nemecka i do Ameriky. Jeho salón na Obchodnej ulici sa v priebehu rokov stal miestom účinkovania najznámejších interpretov – Thalberga, Hummela, Schumannovej, Rubinštejna, Liszta. Sem často prichádzal aj Johann Nepomuk Batka ml., aby sa zúčastnil koncertu, alebo aby si v kruhu priateľov zamuzicíroval a podebatoval o hudbe.

1949 - Slovenská národná rada zákonom č. 88/1949 Zb. zriadila Vysokú školu múzických umení (VŠMU) a Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

1971 - na Bratislavskej lýre vystúpil francúzsky šansoniér a herec Gilbert Bécaud.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.