Choď na obsah Choď na menu

Historický kalendár na 29.5.

28. 5. 2011

1465 - pápež Pavol II. schválil žiadosť uhorského kráľa Mateja Korvína o povolenie postaviť v Prešporku univerzitu. Pre jej potreby sa zrekonštruovali opustené mestské budovy na Ventúrskej ulici a na jeseň 1467 sa začalo vyučovať. Kancelárom univerzity sa stal ostrihomský arcibiskup Ján Vitéz zo Sredny, ale chod inštitúcie riadil vicekancelár, prešporský prepošt Juraj Schomberg. Na univerzite, ktorá dostala meno Academia Istropolitana, sa zriadili tri fakulty – filozofická, teologická a právnická, pripravovala sa aj lekárska. Vzorom pri ich budovaní bola parížska Sorbonna. Pokus Jána Vitéza zvrhnúť Mateja Korvína z trónu v roku 1471 zapríčinil, že panovník ju prestal štedro podporovať, a tak sa nemohla plne rozvinúť. Koncom 80. rokov 15. storočia zanikla.

1924 - pred vyše päť tisíc divákmi odohrali v Bratislave futbalový zápas vojenských mužstiev. Rhine Army si poradilo s Vojenskou jedenástkou Slovenska 3:1, pričom anglické mužstvo tvorili vojaci zo základne v Porýní.

1930 - v SND prvýkrát pohostinsky vystúpilo Osvobozené divadlo z Prahy s Jiřím Voskovcom a Janom Werichom (Ostrov Dynamit, Fatamorgána a Varieté revue), do roku 1937 pravidelne hosťovalo v Bratislave.

1944 - v Bratislave sa konala schôdza ilegálnej SNR.

1967 - bol položený základný kameň budovy Prírodovedeckej fakulty UK v Mlynskej doline.

1998 - ani prvé skrutínium štvrtého kola prezidentských volieb v NR SR v Bratislave neurčilo hlavu štátu. Voľba prezidenta v slovenskom parlamente sa z dôvodu jeho nezvoliteľnosti zmenila na nedôstojnú frašku.

2010 - v Bratislave koncertovala legendárna americká hudobná skupina Kiss.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.