Choď na obsah Choď na menu
 


 

 

Žilina

Žilina je 800-ročným mestom

 

Žilina je piatym najväčším mestom na Slovensku. Je jedným z ôsmych miest, ktoré je sídlom samosprávneho kraja. Mesto Žilina sa člení na 19 mestských častí s názvami: Staré mesto, Hliny, Hájik, Solinky, Vlčince, Celulózka, Rosinky, Trnové, Mojšová Lúčka, Bytčica, Závodie, Bánová, Žilinská Lehota, Strážov, Budatín, Považský Chlmec, Vranie, Zádubnie a Zástranie.

Erb Žiliny patrí k najstarším erbom nielen na Slovensku. Znak bol prvýkrát použitý na listine z 8. marca 1397. Dvojkríž je byzanského pôvodu, vychádza z kresťanskej, cyrilo-metodskej tradície. Dvojkríž a hviezdy sú zlaté, podklad je olivovozelený.

Územie mesta bolo osídlené v staršej dobe kamennej ako aj v dobe bronzovej, železnej a rímskej. V 5. storočí sa tu natrvalo usadili Slovania. Prvá písomná zmienka o území mesta pochádza z roku 1208, kde sa mesto spomína ako Terra de Selinan a v roku 1297 sa už v listinách objavuje názov Žilina.

Najstaršou architektonickou pamiatkou mesta Žiliny je Kostol sv. Štefana nachádzajúci sa v mestskej časti Rudiny. Bol pravdepodobne postavený v rokoch 1200 – 1250. Mariánske námestie štvorcového tvaru a jeho vznik sa datuje do obdobia pred rokom 1300.

 

 

Čičmany

Čičmianske perníkové chalúpky

Rázovitá obec leží v kotline Strážovských vrchov.  Prvá zmienka o osídlení pochádza z r. 1272. Názov Čičmany má pravdepodobne indoeurópsky prazáklad, ktorý prešiel do staroslovienčiny a znamená „usadlosť vo vrchoch – Vrchovany“.

Architektúra obce Čičmany, najmä jej dolnej časti pripomína i dnes perníkové domčeky a to hlavne pre ornamentálnu výzdobu vonkajších stien domov.

Čičmiansky ľudový odev je zhotovený z bieleho plátna a je z výtvarného hľadiska najpozoruhodnejší. Hodnotu kroja dotvára i výšivka, ktorá vyniká svojou technickou dokonalosťou, bohatosťou motívov a ornamentálnou a farebnou kompozíciou.

Príroda v okolí je príťažlivá pre turistov, vhodná pre oddych, zber húb a liečivých rastlín.

 

Terchová

História Terchovej a pobyte človeka v chotári siaha až do 9. storočia n.l.  Terchová je rodiskom Juraja Jánošíka a je významným kultúrnym a športovým strediskom európskeho významu. V strede Terchovej sa vypína socha Juraja Jánošíka, ktorá bola odhalená pri príležitosti 300. výročia jeho smrti.

Terchová je známa každoročnými letnými kultúrnymi podujatiami, akými sú Jánošíkove dni, či Budzogáň.

Obec Terchová leží na úpätí Národného parku Malá Fatra a je významným strediskom letnej, zimnej turistiky, cykloturistiky a zimných lyžiarskych športov.

Dominantným prvkom terchovskej kultúry je tradičná sláčiková muzika, v ktorej nechýbajú husle, kontra a basička.

 

 

 

 

Bytča

 

Prvá písomná zmienka o Bytči je z roku 1234, nazývala sa „terra-Bycha“. V r. 1611 sa na zámku v Bytči konal súd nad pomocníčkami Alžbety Báthoryovej, ktorých v Bytči väznili.

V roku 1710 slúžil na zámku v Bytči i Juraj Jánošík ako cisársky vojak.

Mesto Bytča je bohaté na históriu i osobnosti, ktoré tu vyrastali. Medzi skvosty renesančného staviteľstva patrí i Bytčiansky zámok, ktorý má štvorcový pôdorys a arkádové nádvorie.

Medzi významné osobnosti, ktoré ovplyvnili historický vývoj na Slovensku patria napríklad: - -Jozef Tiso, katolícky farár, ktorý sa počas II. svetovej vojny stal prvým prezidentom Slovenska.

- Sidónia Sakalová - spisovateľka, či Alexander Lombardini, ktorý sa venoval vlastivednej práci.

Okolie Bytče je veľmi atraktívne, najmä prírodná rezervácia Súľovské skaly. Vzácne živočíchy a rastliny priťahujú mnohých návštevníkov. Táto lokalita je stvorená na turistické vychádzky.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.