Choď na obsah Choď na menu
 


Tábor Zbyňov a jeho história

Dobrý deň návštevníci,

v nasledujúcom článku sa dočítate viac o budove bývalého pionierskeho tábora, ktorý bohužiaľ stale stojí nad našimi chatami, avšak niektorí pamätníci vedia, že to bola kedysi pýcha Zbyňova a celej Rajeckej doliny.

 

article preview

Areál vznikol ešte v roku 1969 na pozemku veľkom 18-tisíc štvorcových metrov. Nachádza sa v ňom hlavná budova, ktorá má veľkú jedáleň a kuchyňu. Dopĺňajú dve chatky tzv. "alpínky"a ďalších osem zrubov. Posledná pribudla murovaná budova, v ktorej istý čas býval správca.(v roku 1973 prebehla rekonštrukcia, pribudla kuchyňa s jedálňou). Pri výstavbe bol vybudovaný vodovod z obce Zbyňova. Transport pitnej vody zabezpečovala prečerpávacia stanica na ulici obchodná pre Rajčianke v obci Zbyňov.

Po Nežnej revolúcii sa vynorila otázka, ako naložiť s majetkom bývalého socialistického štátu. V niektorých prípadoch smeroval do privatizačného konania, v iných sa vytvoril fond a niektoré majetky zostali v rukách štátu.

V minulosti tu Vysoká škola dopravy a spojov (dnešná Žilinská univerzita) organizovala študentské študentské pobyty, napríklad za účelom geodetických cvičení v teréne.

Areál známeho pionierskeho tábora, kúsok od Rajeckých Teplíc, sa v 90. rokoch úspešné transformoval na rekreačné stredisko. Jeho hlavnú budovu využívali domáci obyvatelia na svadby, organizovali sa tu rôzne prednášky a semináre.

Cez rok slúžil pre školy v prírode, v lete sem chodili detské tábory, ale aj rekreanti z celého Slovenska. Stredisko pod Tlstou horou žilo najmä počas letnej sezóny. Tábor vybudoval aj lyžiarsky vlek, ktorý využívali pionieri a rekareanti v Rajeckej doline, ale aj domáci obyvatelia.

Hostí sa snažilo prilákať najmä cenou ubytovania, ktorá bola výrazne nižšia ako v susedných Rajeckých Tepliciach, kde sa nachádzajú termálne liečebné kúpele.

V súčasnosti je areál tábora v súkromnom vlastníctve žilinskej firmy ktorá ho v roku 2022 získala do majetku odkupom od Slovenských železníc.

Aktuálne je priestor využívaný nadšencami airsoftu, ktorí tu pravidelne organizujú hry.

Tu sa pozrite ako tábor plnil funkčnosť výchovy pre mládež a dorast

https://www.vtedy.sk/galeria/pionieri-pionierska-organizacia-iskricky-poszm-vznik/16?currentPhoto=2

Na tomto odkaze hodnotí jeho dnešný stav žilinský týždenník

https://www.zilinskyvecernik.sk/clanok/na-vychyreny-tabor-v-zbynove-zostali-len-spomienky/9940/

 

 

 

 

Zdroj: https://reality.trend.sk/komercne-nehnutelnosti/zelezniciari-predavaju-rekreacne-stredisko-lezi-lukrativnych-pozemkoch

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.