Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Update cookies preferences www.mskukucinovasnina.estranky.sk - Fotoalbum - ŠKOLSKÉ PODUJATIA - Školský rok 2022/2023 - Beseda o školskej zrelosti s učiteľkami 1. ročníka ZŠ - 28.02.2023
Choď na obsah Choď na menu
 


Beseda o školskej zrelosti s učiteľkami 1. ročníka ZŠ - 28.02.2023

Keď raz budem prvákom

Beseda s pani učiteľkami 1. ročníka ZŠ o školskej zrelosti detí pre rodičov predškolákov.

Ako vnímame školskú zrelosť?

Školskú zrelosť vnímame ako zrelosť CNS. Prejavuje sa odolnosťou voči záťaži, schopnosťou sústrediť sa a emočnou stabilitou. Zrenie CNS ovplyvňuje lateralizáciu, rozvoj motorickej a senzomotorickej koordinácie, je predpokladom k rozvoju sluchovej i zrakovej percepcie.

Pojem školská pripravenosť zahŕňa oproti biologickému zreniu skôr úroveň predškolskej prípravy z hľadiska schopností, vplyvu prostredia a výchovy. 

Pojem „školská spôsobilosť“ môžeme definovať ako strešný termín, ktorý integruje pojmy „zrelosť“ a „pripravenosť“ vo vzájomnej súčinnosti, pričom do istej miery rozlišuje medzi schopnosťami a zručnosťami, ktoré dieťa dosiahne  v procese zrenia a tými, ktoré dosiahne vplyvom prípravy a nácviku pod vedením inej osoby. Čiže za základné podmienky vstupu dieťaťa do školy považujeme zrelosť po stránke somatickej, psychickej a sociálnej.