Choď na obsah Choď na menu
 


Advent

15. 12. 2023

 

Johann Hinrich Wichern sa narodil 21. apríla 1808 v nemeckom Hamburgu. Bol to teológ, ktorý sa venoval misionárskej práci medzi chudobnými. Cestoval po celom Nemecku, kázal a zakladal školy, domy a záchranné stanice. Časť svojho života zasvätil pomoci deťom postihnutým chudobou. Vo veku 25 rokov založil v Hamburgu Rauhen Haus alebo Rough House. Úlohou bolo zachrániť zanedbané  deti. To, čo postavil, nebolo tradičné. Nebola to ani dielňa, ani sirotinec. Bolo to skôr miesto, kde deti vyrastali v rodinnom prostredí ("slobodné deti v slobodnej rodine").

Wichern formoval a viedol mužov, väčšinou remeselníkov, aby učili deti v tomto životnom prostredí.

Čo má človek spoločné s toľkými deťmi a blížiacimi sa Vianocami? Keď sa stále ozývali otázky typu "kedy budú Vianoce", Wichern musel premýšľať o spôsobe, ako pomôcť deťom čakať a zamerať sa na náplň obdobia.

V roku 1839 vzal veľké koleso a premenil ho na adventný veniec. Nielenže tam boli štyri veľké hrubé biele sviečky, ktoré predstavovali štyri adventné nedele, ale boli tam aj malé červené sviečky pre dni medzi nimi, všetky pred Štedrým dňom.

Veniec bol zavesený v modlitebni. Každý deň bola zapálená nová sviečka. Deti potom presne vedeli, koľko dní zostáva do Vianoc. Najmladší sa tiež naučili počítať jednoduchým spôsobom. Jedľová zeleň začala zdobiť adventné vence okolo roku 1860. Začiatkom 20. storočia sa vence objavovali v protestantských kostoloch a súkromných domácnostiach. V katolíckom prostredí sa tento symbol ujal v 20.rokoch XX.storočia. U nás v kostoloch najmä po roku 1989.